3x



Jak vyrobit sušené maso?

Od: Datum: 03.02.13 16:38 odpovědí: 4 změna: 09.04.13 09:41
avatar

Jak vyrobit dobrý prošut? Kamarádka na silvestra přinesla od rodičů takovou flákotu, bylo to nejspíš hovězí. Sušené, slané, snad uzené ... skvělé. Koupil jsem si pak v krámě krájený. Nebyl špatný, jen se mi nezdál uplně vysušený. Nedělal jste to někdo doma? Máte ověřený rocept, postup? Máte nějaké fotky? Chci si to vyrobit a rád bych se nejdřív poradil :)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 03.02.13 20:46
avatar

Jak vyrobit prošut netuším jelikož mi to nechutná ale babička udila vepřové maso a celou vyuzenou šrutku zavěsila na sýpku na trám do průvanu, jedlo se to i za tři roky, krájely se tenoučké plátečky. Slyšela jsem, že někdo i suší maso v sušičce na ovoce, zkušenost nemám.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.02.13 21:05
avatar
ja udirnu nemam, ale videl jsem jednou v tv, ze dali maso obaleny veeeelkou vrstvou soli mezi dve prkna a ty utahle sverkama a postupne dotahovali nekolik tydnu a pak ten vysledek, super. Zapomnel jsem dodat, ze to maso bylo slany, hodne slany.
Od: laybor*
Datum: 08.04.13 21:29

1. Nejlepší maso pro sušení je to, které je bez tuku, protože tuk má tendenci žluknout a zapáchat. Takže doporučuji libové hovězí, ale dočetl jsem se, že je možno použít i vepřové či skopové.

2. Maso nakrájíte na plátky hrubé asi 1 cm a poté ještě na proužky (cca 10 x 2 cm).

3. Podle chuti si ho okořeňte nebo naložte na pár hodin do marinády. Pro ochucení se doporučuje např.: sušený česnek, grilovací koření, kari, sůl, vegeta. Ale moc to nepřehánějte, protože při fyzické námaze by vám takové kořeněné jídlo mohlo podráždit žaludek.

4. Maso ve vrchní části propíchněte párátkem a poté zavěste na mřížku v troubě (viz obr.)

5. Sušte ho při teplotě 50 _ 60 °C po dobu 6 _ 8 hodin.

6. Troubu nechte mírně pootevřenou, aby mohla unikat vlhkost (cca 0,5 cm).

7. Maso by mělo být hotové, když je suché na dotek a při ohnutí by nemělo praskat (tzn. přesušení).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.04.13 09:41
avatar

Tomu říkám rada, díky, vyzkouším to *palec*

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.