Nejste přihlášen/a.
Jak vyrobit dobrý prošut? Kamarádka na silvestra přinesla od rodičů takovou flákotu, bylo to nejspíš hovězí. Sušené, slané, snad uzené ... skvělé. Koupil jsem si pak v krámě krájený. Nebyl špatný, jen se mi nezdál uplně vysušený. Nedělal jste to někdo doma? Máte ověřený rocept, postup? Máte nějaké fotky? Chci si to vyrobit a rád bych se nejdřív poradil
Jak vyrobit prošut netuším jelikož mi to nechutná ale babička udila vepřové maso a celou vyuzenou šrutku zavěsila na sýpku na trám do průvanu, jedlo se to i za tři roky, krájely se tenoučké plátečky. Slyšela jsem, že někdo i suší maso v sušičce na ovoce, zkušenost nemám.
1. Nejlepší maso pro sušení je to, které je bez tuku, protože tuk má tendenci žluknout a zapáchat. Takže doporučuji libové hovězí, ale dočetl jsem se, že je možno použít i vepřové či skopové.
2. Maso nakrájíte na plátky hrubé asi 1 cm a poté ještě na proužky (cca 10 x 2 cm).
3. Podle chuti si ho okořeňte nebo naložte na pár hodin do marinády. Pro ochucení se doporučuje např.: sušený česnek, grilovací koření, kari, sůl, vegeta. Ale moc to nepřehánějte, protože při fyzické námaze by vám takové kořeněné jídlo mohlo podráždit žaludek.
4. Maso ve vrchní části propíchněte párátkem a poté zavěste na mřížku v troubě (viz obr.)
5. Sušte ho při teplotě 50 _ 60 °C po dobu 6 _ 8 hodin.
6. Troubu nechte mírně pootevřenou, aby mohla unikat vlhkost (cca 0,5 cm).
7. Maso by mělo být hotové, když je suché na dotek a při ohnutí by nemělo praskat (tzn. přesušení).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.