Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak uvařit párky, aby nepraskly?

Od: jarda* odpovědí: 23 změna:

Dobrý večer,

chtěl bych se vás zeptat jak se vaří párky. Nedělám si srandu, v životě se mi zatím podařilo uvařit čaj, jinak nic.

Má se nejdřív dát voda vařit a když se vaří tak vypnout ohřívání a vložit párky nebo dát párky do studené vody a ohřívat? Popřípadě ohřát vodu v rychlovarné konvici, nalít ji do hrnce a vložit párky?

Děkuji za odpověď, pokud by se vám podařilo odpovědět rychle, byl bych rád, už mám docela hlad a do studených se mi příliš nechce :D

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

6x
avatar spider

Do hrnce nalej vodu a dej do ní párky a vař několik minut. Musíš je jen včas vyndat, aby ti nepopraskaly (nemůžeš je vařit 2 hodiny jako brambory. K vaření brambor se dostaneme v dalších lekcích.

jarda*
hodnocení

Díky, jdu to hned zkusit. O výsledku vás informuji ... :D

patronka*

Já bych ty minuty neriskovala. Když dáte párky do studené vody, jsou akorát, když se voda začne vařit.

SAmozřejmě v našich nadmořských výškách. Třeba v Himálaji to asi neplatí.*afro*

 

hodnocení

4x
avatar babkazov

Párky nejsou brambory, aby se vařily. Vařit se mohou a mají klobásky. Ale sojová pochoutka, prodávaná pod názvem párky se vloží do studené vody tak, aby neplavaly a zbytečně se nevyluhovávaly a zahřejí k bodu varu. Tato teplota se udržuje cca 3-5 minut. A je hotovo. Nic nepraskne.*hej*A klobáska se zalije vodou tak, aby plavala a zavaří se. Při jemném varu se ponechá vařit podle kvality 10-20 minut. Když je opravdu kvalitní a hodně suchá, déle. Oboje nezakrývat!*jasne*

 

lidus*
hodnocení

2x

Snadno a rychle: 1 možnost nakrájet na kousky na talíř a 2min mikrovlnka,2 možnost voda do nadobí do mikrovlnky do ní párek-?min.3 možnost horká voda do ni vložit párek a zadělat pokličkou,4 možnost do studené vody a ohřívat-zde je největší nebezpečí, že prasknou.

 

ladinpraha*
hodnocení

2x

Párky už se prodávají uvařené. Ale kdysi pradávno jsem četl návod, jak je správně ohřát. Vložit do studené vody, namírném ohni nechat dojít k varu, odstavit a nechat ve vodě ještě 5 minut. Ale fakt nevím, jestli jsem to někdy vyzkoušel, protože kdo na to má mít čas.

Další - vyzkoušený způsob pro toho, kdo má klasickou plotnu (kamna). Párky dát do papírového sáčku a položit na plotnu, samozřejmě ne na rozpálenou do ruda. Sáček neshoří, ale jenom zhnědne a párky jsou jak čerstvě vytažené z udírny. Dá se praktikovat i v troubě sporáku.

 

miljan*
hodnocení

0x

spovednica.sk/...

doplněno 13.01.11 20:19:

http://www.odp ovedi.cz/otazky/vareni-parku

doplněno 13.01.11 20:20:

druhý odkaz psát bez mezery

 

machp*
hodnocení

0x

25 vteřin v mikrovlnce

 

jarda*
hodnocení

Děkuji za reakce, mikrovlnku jsem nechtěl riskovat, párky jsem během ohřívání zkoušel, jestli nejsou tvrdé nebo naopak před bodem prasknutí, nakonec jsem je ohříval 20 minut celkově (protože se mi zdály příliš tvrdé, tak jsem je musel nechat trochu déle na vyšší teplotě +/- 75°C) a výsledek byl takový:

1. a 2. párek byl příliš tvrdý a obtížně se žvýkal

3. a 4. párek byl již prasklý, ale požívat se dal lépe než předchozí dva

Příště až budu připravovat párky nejspíše zkusím asi tu mikrovlnku :-D

lidus*

Jardo co je to za nesmysl? Jak jste zkoušel? Píchal do nich-tak to praskly zcela jistě, tvrdý párek?, to neznám ledaže by jste měl párky ze starého vola nebo sama soja. Kupujte jen kvalitní párky z masa. Nikdy nekupuji kuřecí-vím totiž co se do nich dávalo ä umím číst a ono se skoro nic nezměnilo. Že jste se nezmínil-párky byly v čem?, střevo, celofán, umělé střevo. Hmm hlavně že vám chutnalo.

 

brok*
hodnocení

0x

Párky se už vařit nemusí stačí je v teplé vodě prohřát nebo napařit. Čas se musí vyskoušet

doplněno 15.01.11 08:00:

Pod slupkou se nesmí vytvořit pára jinak prasknou.

 

magdon*
hodnocení

0x

Kdysi jsme na montážích (velmi omezené možnosti) ohřívali párky svérázným způsobem. Do konců párku se zapíchly vidličky (nebo něco jiného, kovového) a na tyhle "elektrody" se přivázaly dráty. Ty se pak strčily do zásuvky. Bylo to velmi rychlé (cca 2 vteřiny*ee*) a velmi nebezpečné. Taky se pak ty konce, ve kterých byly vidličky musely odkrojit, protože chutnaly po spálenině. S tím, že párek po celé délce praskl se muselo počítat*smich*.

Tenhle způsob ohřevu vřele NEDOPORUČUJI!

 

jokr
hodnocení

0x

Jezuskote, je tohle možné...?

Párky NIKDY nevaře, jsou uvařené z udírny. Párky se neudí, ale vaří v páře, toliko se připouští kouř k na bytí uzeného aroma.
Mohlo by také někoho zajímat, z čeho je vyrobené střívko. Je to celofán (loupáky), cutisin nebo přírodní ovčí střívko?

Nyní lhostejno, z čeho je obal: Párky vložte do horké vody - tak 80 - 90°C a nechte je v horké lázni tak 5 minut. Např. silné klobásy, např. ostravská, by vyžadovaly delší čas. Samozřejmě, když voda chladne, je třeba ji trochu přihřát, ale NEVAŘIT, JEŠTĚ JEDNOU, NEVAŘIT! A nebo raději zůstaňte u toho čaje...

 

mlade
hodnocení

0x

nejlepší jsou stejně jen v páře

 

mkat*
hodnocení

0x

Ja viem ze uz pisem asi pozde ae je rozdie ake parky vlastne robis.Ked su v igelite tak daj najprv dole igelit ,potom ich daj do studenej vody a var do zovretia.Voda zovrie mozes ich vybrat a jest.Parky v crievku daj do studenej vody nechaj zovriet vyber ich von a znovu mozes papat.Pozor parku treba podobrat a nie pichnut,po pichnuti prasknu.Dobru chut.Na buduce sa stretneme pri vareni caju,kavy ,alebo vajicek?.*placni*

 

ludek*
hodnocení

0x

to ste teda peknej vosel ja umel vařit uš v 10 letech a je mi 15 :D

cyril*

Jestli ovládáš vaření jako pravopis, tak to aby se Pohlreich už začal bát, že si s ním budeš chtít dopisovat! *ee**zed*

 

bruk600*
hodnocení

0x

Už je určitě pozdě, ale párky nevařím, ale dávám si je do malého kastůku (nejspodnější párek je prohnutý a opřený o stěny a neleží na dně katrůlku), podleju je malým množstvím vody a přiklopím pokličkou. Ta troška vody okamžitě vaří a propaří párky a to s minimálním rizikem prasknutí. Je však dobré nikam neodcházet a počkat si na výsledek v kuchyni. Ono to propařování rychle přechází na smažení a pak i na uhelnatění.*frajer*

 

kenav

Párky se nevaří,pouze ohřívají na pařáku vše ostatní je humus.

 

jana74*
hodnocení

0x

najlepsie bi bolo ch varit na slnkui

 

buss
hodnocení

0x

Je to na technologii, "střeva" uzavřené, takže při natlakování praskne. Ostatně co jsou to dnes "párky"? Je v tom i nějaké maso?

 

vlaku*
hodnocení

0x

Nesmí být zmrzlé. Nechat rozmrait třeba v teplé vodě. Nikoliv v mikrovlnce. Vložit do teplé vody a přidosažení varu, snížit teplotu, nebo vypnout. Nechat v horké voděasi 3-5 min.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]