Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
chtěl bych se vás zeptat jak se vaří párky. Nedělám si srandu, v životě se mi zatím podařilo uvařit čaj, jinak nic.
Má se nejdřív dát voda vařit a když se vaří tak vypnout ohřívání a vložit párky nebo dát párky do studené vody a ohřívat? Popřípadě ohřát vodu v rychlovarné konvici, nalít ji do hrnce a vložit párky?
Děkuji za odpověď, pokud by se vám podařilo odpovědět rychle, byl bych rád, už mám docela hlad a do studených se mi příliš nechce :D
Do hrnce nalej vodu a dej do ní párky a vař několik minut. Musíš je jen včas vyndat, aby ti nepopraskaly (nemůžeš je vařit 2 hodiny jako brambory. K vaření brambor se dostaneme v dalších lekcích.
Párky nejsou brambory, aby se vařily. Vařit se mohou a mají klobásky. Ale sojová pochoutka, prodávaná pod názvem párky se vloží do studené vody tak, aby neplavaly a zbytečně se nevyluhovávaly a zahřejí k bodu varu. Tato teplota se udržuje cca 3-5 minut. A je hotovo. Nic nepraskne.A klobáska se zalije vodou tak, aby plavala a zavaří se. Při jemném varu se ponechá vařit podle kvality 10-20 minut. Když je opravdu kvalitní a hodně suchá, déle. Oboje nezakrývat!
Párky už se prodávají uvařené. Ale kdysi pradávno jsem četl návod, jak je správně ohřát. Vložit do studené vody, namírném ohni nechat dojít k varu, odstavit a nechat ve vodě ještě 5 minut. Ale fakt nevím, jestli jsem to někdy vyzkoušel, protože kdo na to má mít čas.
Další - vyzkoušený způsob pro toho, kdo má klasickou plotnu (kamna). Párky dát do papírového sáčku a položit na plotnu, samozřejmě ne na rozpálenou do ruda. Sáček neshoří, ale jenom zhnědne a párky jsou jak čerstvě vytažené z udírny. Dá se praktikovat i v troubě sporáku.
http://www.odp ovedi.cz/otazky/vareni-parku
doplněno 13.01.11 20:20:druhý odkaz psát bez mezery
Děkuji za reakce, mikrovlnku jsem nechtěl riskovat, párky jsem během ohřívání zkoušel, jestli nejsou tvrdé nebo naopak před bodem prasknutí, nakonec jsem je ohříval 20 minut celkově (protože se mi zdály příliš tvrdé, tak jsem je musel nechat trochu déle na vyšší teplotě +/- 75°C) a výsledek byl takový:
1. a 2. párek byl příliš tvrdý a obtížně se žvýkal
3. a 4. párek byl již prasklý, ale požívat se dal lépe než předchozí dva
Příště až budu připravovat párky nejspíše zkusím asi tu mikrovlnku
Jardo co je to za nesmysl? Jak jste zkoušel? Píchal do nich-tak to praskly zcela jistě, tvrdý párek?, to neznám ledaže by jste měl párky ze starého vola nebo sama soja. Kupujte jen kvalitní párky z masa. Nikdy nekupuji kuřecí-vím totiž co se do nich dávalo ä umím číst a ono se skoro nic nezměnilo. Že jste se nezmínil-párky byly v čem?, střevo, celofán, umělé střevo. Hmm hlavně že vám chutnalo.
Kdysi jsme na montážích (velmi omezené možnosti) ohřívali párky svérázným způsobem. Do konců párku se zapíchly vidličky (nebo něco jiného, kovového) a na tyhle "elektrody" se přivázaly dráty. Ty se pak strčily do zásuvky. Bylo to velmi rychlé (cca 2 vteřiny) a velmi nebezpečné. Taky se pak ty konce, ve kterých byly vidličky musely odkrojit, protože chutnaly po spálenině. S tím, že párek po celé délce praskl se muselo počítat
.
Tenhle způsob ohřevu vřele NEDOPORUČUJI!
Jezuskote, je tohle možné...?
Párky NIKDY nevaře, jsou uvařené z udírny. Párky se neudí, ale vaří v páře, toliko se připouští kouř k na bytí uzeného aroma.
Mohlo by také někoho zajímat, z čeho je vyrobené střívko. Je to celofán (loupáky), cutisin nebo přírodní ovčí střívko?
Nyní lhostejno, z čeho je obal: Párky vložte do horké vody - tak 80 - 90°C a nechte je v horké lázni tak 5 minut. Např. silné klobásy, např. ostravská, by vyžadovaly delší čas. Samozřejmě, když voda chladne, je třeba ji trochu přihřát, ale NEVAŘIT, JEŠTĚ JEDNOU, NEVAŘIT! A nebo raději zůstaňte u toho čaje...
Ja viem ze uz pisem asi pozde ae je rozdie ake parky vlastne robis.Ked su v igelite tak daj najprv dole igelit ,potom ich daj do studenej vody a var do zovretia.Voda zovrie mozes ich vybrat a jest.Parky v crievku daj do studenej vody nechaj zovriet vyber ich von a znovu mozes papat.Pozor parku treba podobrat a nie pichnut,po pichnuti prasknu.Dobru chut.Na buduce sa stretneme pri vareni caju,kavy ,alebo vajicek?.
Už je určitě pozdě, ale párky nevařím, ale dávám si je do malého kastůku (nejspodnější párek je prohnutý a opřený o stěny a neleží na dně katrůlku), podleju je malým množstvím vody a přiklopím pokličkou. Ta troška vody okamžitě vaří a propaří párky a to s minimálním rizikem prasknutí. Je však dobré nikam neodcházet a počkat si na výsledek v kuchyni. Ono to propařování rychle přechází na smažení a pak i na uhelnatění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.