Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyprat péřovou bundu?

Od: ludmilaa odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu dát do pračky zimní bundu, která má povrch z šusťáku a pod ním zřejmě nějaké peří. Na štítku není ohledně praní napsáno nic.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hella*
hodnocení

4x

Dobrý den, jednou jsem zkusila v pračce na normální program a s normálním práškem vyprat svoji oblíbenou péřovou bundu a pak už jsem ji v podstatě nemohla nosit - peří bylo v bundě nerovnoměrně rozloženo, dělalo to vysloveně takové hroudy a na některém místě nebylo vůbec. Pokud ji musíte prát, pak jedině na šetrný program s extra tekutým přípravkem na péřové věci a bez ždímání. Já to věděla i tenkrát, ale vadilo mi, jak málo se tímto způsobem bunda vypere, tak jsem to holt jednou zkusila normálně. Zkrátka chybami se člověk učí ;).

ludmilaa
hodnocení

Děkuji moc, právě toho se bojím, že peří bude nerovnoměrně rozloženo apod. Přemýšlím i dát ji do čistírny, tak nevím. Ještě pokud můžu bych poprosla jakou nastavit teplotu při tom šetrném praní?

Děkuji mnohokrát.

hella*

Teplotu nastavte max. na 30° C a určitě si k tomu kupte ten spec. tekutý přípravek na péřové věci (např. ve sport. prodejnách jako je Northland nebo Hervis), bez toho to vůbec nezkoušejte. Musím říct, že dokud jsem tyhle pokyny dodržovala i já, tak bunda byla po vyprání OK, jen jsem třeba ještě pak dodatečně přeprala v umyvadle konce rukávů.

hodnocení

2x

Zdravím, mám dobrou zkušenost s praním péřových bund - rukávy, límec ručně předeperu, obrátím naruby a vyperu v pračce na 30 stupnů, vyždímám. Sušení je trochu problém, je potřeba neustále natřásat , sušit v teple, aby peří rychle vyschlo. V sušičce by bylo sušení asi lepší. Žádný speciální přípravek na praní nepoužívám.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

tak nějak, bunda mi tím stylem vydržela asi 10 let (pravda poslední roky jen po zahradě a do lesa) Natřásat, otáčet.

pb®
hodnocení

0x

Perove bundy (ale i polstare a periny) peru normalne v pracce na 30°C vcetne zdimani, nikdy jsem si nic neznicila. Suseni je obtiznejsi, susim na topeni a schne to dlouho, podle mnozstvi peri, ale perovy kabat (navrch sustak) mam tak za den suchy, sypek na polstari nebo perine schne dele. Pri suseni a po suseni je treba poradne natrast.

vosikac*
hodnocení

0x

Nic ve zlém, děvčata, ale nevím,jestli bych Vám svěřil péřovou bundu za několik tisíc korun:D

ekonomika.idnes.cz/...

Navíc, jak často potřebujete vyprat péřovou bundu? Tam maximálně 2x do roka? Myslíte, že má cenu zdokonalovat vymyšlené a že je takový problém svěřit toto čištění do rukou odborníků za pár desítek korun? Není to tak dávno, co jsem viděl cenu okolo 120kč a i kdyby to dnes bylo do 200kč, tak bych neváhal.;)

Máme rok parní pračku a žena takové věci pere v ní s parním programem. Pokud jí nenosíte na zahradu nebo zrovna neupadnete v blátě, tak si myslím, že parní ošetření bude dostačující. Ale v žádném případě by ani mě, jako chlapa nenapadlo strčit péřovou bundu do pračky a prát vodou.

Ale samozřejmě je to věc názoru, tak se omlouvám, pokud jsem se tímto svým názorem nějaké z Vás dotknul*srdce*

medvedice

Souhlas,také bych to neriskoval.Pokud je barva tmavší,není třeba prát tak často.

devce

Nic ve zlém, chlape, péřové bundy peru v pračce vodou a častěji než 2x do roka. Proč bych s tím měla lítat do čistírny, když ji po vyždímání můžu strčit do sušičky - a je v pohodě a jako nová.*jasne*

hop®
hodnocení

0x

Mám podobnou péřovku jako pracovní bundu, takže jsem občas nucen ji prát třeba po čtrnácti dnech. Není v tom problém, když je peří z pračky špatně rozložené, stačí se suchou bundou párkrát zaklepat a peří se rozloží do původního tvaru. Sušička tuto práci udělá za vás. Peru obyčejnými prášky na standartní program na 40°C, a už pár let bunda slouží téměř stále stejně.

To "téměř" píšu proto, že si ji občas "trhnu" a než ji stačím zalepit, pár peříček odletí...

5o

Už se o tom tady psalo.Použít pouze tekutý prostředek a do pračky vložit několik míčku z umělé hmoty,které nedovolí,aby peří slehlo na jednu stranu.Neustálým pohybem rovnoměrně peří načechrají.Vyzkoušejte.

krkovicka*
hodnocení

0x
Mám podobnou bundu.peru ji dvakrát,maximalně 3x za sezonu.štítek má ruční praní,ale ve vaně se mi nafukovala,dám ji do pračky projít jen vodou s avivaží.Je černá,tudíž stopy prášku zůstanou,kdyby byla nějak extra špinavá tak bych to řešila s čistirnou.jde mi spíš o to že rychleji načichne.kouřem z restaurace apod.Pak ji jen zavěsím na ramínko a peří zůstane na místě.asi záleží na typu bundy.

annyfi*
hodnocení

0x

Pokud vám na té bundě záleží, radši bych jí dala do čistírny a neriskovala. Nebo se tam zkuste zeptat, třeba vám poradí. Hezký den

hodnocení

0x

Dobrý den.

Péřovou bundu peru v automatce na 30 a nikdy žádný problém jen se může stát že bude malinko cítit po vyprání ale to vyprchá.Program vyberte tak aby pračka při máchání brala více vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]