Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer všem, mám na vás jednu otázku. Zda byste si vybrali spíše život na vesnici nebo ve městě? Ať už menším či velkém. A z jakého důvodu byste si to místo vybrali
Já to trochu rozvedu, když dovolíte. Jako dítě, cca do 15 let, bych si vybrala menší město, vesnici. Přijde mi tam lepší možnost party kamarádů, řádění venku a tak. V produktivním věku velké město. Kvůli práci, větším možnostem v podnikání, studiu apod. No a nakonec, v důchodu, malou chaloupku u lesa. Hromadu zvířat a klídek.
marenka, není co dodat. Ale přece jen: poradte.cz/...
koukněte na příspěvek úplně na konci od kolegyně 50! Smutný příběh!
Babkazov, ale jak paní píše, že jsou sami... je to smutné, pokud byla paní zvyklá na přátele, na společnost lidí. Já o samotě žiju už dnes, proto mě samota neděsí. Mám svého manžela, je pravda, že osud si může zahrát špinavou hru, ale jsem jinak sama. Ačkoli ve městečku, kde žijeme, žiji už 8 let, přátele jsem si našla pouze mezi kolegyněmi v práci, my nikam nechodíme a ani mě to neláká. (na druhou stranu, návštěva divadel je paráda, ale na to nemám penízky)
Ale i to přátelství mezi kolegyněmi za chvíli padlo. Faleš, vypočítavost, závist a podlost. To jsem poznala. A už nechci.
Samota je zlá a děkuji manželovi za nápad, pořídit si pejska. Já byla proti.
Dnes jsem vděčná a právě to je můj plán na stáří. "Samota" se zvěří.
Vesnice: + klid, málo aut, zahrada, mateřská škola-dostatek míst, škola jen 1-3 ročníky v krásné budově a prostředí.Sokol-hezká tělocvična, spousta akcí pro děti i dospělé.
Vesnice: - topit můžete v baráku celoročně, plynem je to majlant a dřevem práce, obchod jeden drahý, do supermarketu, k lékaři-pouze auto obvodní je 5km ostatní i když je to jen 12km do okresního města autobusem je to celodenní výlet, škola od 4 ročníku 5km do vedlejší vesnice co má statut města ráno školní autobus a v 15h opět školní autobus, hudební škola 12 km.
Město: +klidná brněnská čtvr´t asi 10min. chůze na přehradu, MHD jezdí celý den, čtvrť má mnoho obchodů ty nejbližší 4 asi 10 min chůze. Teplo cca do 10 000, teplá voda i v noci, stále uklizeno, žádná práce na zahradě, lékař-poloklinika ve čtvrti jsou 2-jedna 10min pěšky a druhá 2zastávky MHD.Nemocnice kterou si vyberu nejbližší je 15min MHD.
Město: - pokud nemáte garáž není skoro kde zaparkovat, 15let se mluví o tom, že pod okny povede dálnice(hlavně aby to vydrželo a ještě dalších 20let neměli penize), majitele psů po nich neuklízí (hodně ano ale ještě je to i tak málo) Sehnat školku-to jde?
Možná jsem na něco zapoměla ale můj závěr je byt ve městě a chalupa na vesnici. Pokud jsem majetná tak dům v okrajové čtvrti v dosahu MHD-ANO TO BY BYLO SUPER.
Klidné předměstí velkého města je ideální! Nemám na mysli satelitní městečko, kde není ani obchod, ale klidnou čtvrť rodinných domků se zahradou, trávníky u chodníku, blízko park na procházky. To má jen a jedině výhody - člověk má klid, MHD za rohem a tím pádem celé město na dosah, žádné čekání na vlak nebo autobus. Potřebuju do školy/ práce/ nemocnice / za zábavou / do restaurace / za kulturou - všude jsem nejdéle do půl hodiny a můžu si vybírat
celý život jsem bydlela ve městě. Kdykoliv cokoliv vždy dostupné, různé možnosti, když se šlo na zábavu, do kina, kamkoliv, nemusel se řešit odvoz, pokud bylo v plánu dát si sklenku něčeho. Když jsme řešili, kam "plácneme" nový dům, rozhodovali jsme se mezi vesnicí a rodným městem. Nakonec jsme zvolili vesnici, a to jen proto, že jsem se uklidnila, že město je vzdálené 4km. Máme se stěhovat letos, knedlík v krku z toho máme oba, na jedné straně pohoda, klid, protože jsme na kraji, i tak máme potraviny asi 200m od domku, kdyby cokoliv, je tam rovnou i zastávka autobusu, je fajn pozorovat z balkonu srnky, které se nám producírují kolem plotu, ale až budou děti, bude se pořád jen dojíždět - k lékařům, do školy, na kroužky. Vše ukáže až čas.
Chápu Vaše obavy z neznámého. Já žiju na vesnici od narození.(40let) a tak mi spousta věcí spojených s životem na vesnici připadá normálních.I ty srnky,o kterých píšete,jsou běžná věc.Co neoplotíte,neochráníte (stromky,keře),to Vám zdrbou. Horší jsou ale divoká prasata(nebojte,jsou strašně plachá,zdrhnou mnohem dříve,než si jich vůbec všimnete),ty za noc svědomitě přeorají Vaše nově osázené,oseté pole či louku tak,že ho druhý den vůbec nepoznáte.
Jinak se připravte na to,že se setkáte mnohem častěji s různými zvířaty a "minizvířátky",které se na vesnici(v přírodě) běžně vyskytují a které jste třeba na živo málo a nebo vůbec,jako městský člověk ,neviděla.
Pokud máte dostatečné pozemky,lze si ledacos vypěstovat (mrkev,brambory,česnek,...),což ve městě není možné. Můžete mít vlastní studnu s vlastní pitnou vodou.Vlastní jablka,hrušky,třešně,jahody,maliny,atd.Zatímco lidé ve městě mrznou,protože teplárna nemůže topit,Vy máte doma teplo,protože máte za barákem už dva roky narovnané dříví v metru co jste si nechala dovézt a je jedno,že už týden nejde proud kvůli nějaké kalamitě.(Pokud si pořídíte el. centrálu,můžete překlenout období bez proudu aniž by Vám rozmrznul pultový mrazák plný masa,ovoce a zeleniny z léta.)Můžete se těšit z vlastní zahrady a květů.Připravte se na to,že když leje,tak je v přírodě, a to znamená i kolem baráku, mokro a bláto a ven můžete vylézt jen v gumákách.Připravte se na to,že budete muset udržovat dům,trávníky,zahradu jinak Vám to všechno zaroste.Budete občas třeba líčit pastičku,protože Vám někam do komory vběhne myška.
To se většinou stává na podzim.Mnohem častěji než ve městě vyháníte z místnosti nějakého toho pavouka,vosu,včelu,motýla,...Jakmile otevřete dveře baráku a vyjdete ven,jste v podstatě v přírodě.To je hlavní rozdíl oproti městu a na to se připravte.Půjdete třeby chvilku po zám. dlažbě,ale pak už jen tráva...V noci je pro některé městské lidi neobvyklé ticho(nejezdí tramvaje,auta,...) a tma,protože některé obce ve 22 hod. vypínají pouliční osvětlení.Někdy působí rušivě(kdo není zvyklý) také zvířecí zvuky jako nepřetržité cvrkání kobylek , skřehotání žab,kokrhání kohoutů,... doléhající otevřeným oknem.Všechno je ale zvyk a já bych už do města nešel.
Bydlím noho let v patnáctitisícovém městě. Stěhoval jsem se v něm mnohokrát. V současnosti bydlím ve vlastním domě. Takže pohoda. Malá zahrádka, všechno u nosu, všude dojdu pěšky-kino, divadlo, škola, obchody, kultúra, posezení, atd. Relativně dobrá možnost sehnání práce. Sice já dojíždím třicet kiláků za prací, ale zbytek rodiny ne. Ani velkoměsto ani vesnici už nechci. Jsem spokojen a v pohodě. M.
Bez váhání bych si vybrala vesnici. Celý život rostu ve velkoměstě, tak nejspíš proto jsem vděčná za dny na chatě. Je to tam sice malinkatá vesnička, kde to je v zimě jak po vymření, ale já tam jezdim ráda. Miluju ten klid tam, hned ze mě opadne stres a starosti a jen relaxuju Akorát dojíždění z vesnice do školy nebo do práce je složitější, páč to je třeba daleko. Ve městě je to všude nablízku, to je možná jediná výhoda. Ale...pro mě je to na vesnici rozhodně lepší
Buď větší anonymní město nebo samota bez lidí. Ve vesnici nebo malém městě se všichni znají a spousta lidí se baví pomluvami a donášením. Nedokážete si představit, jaké svině se mezi lidmi najdou a co jsou schopni dokázat.
Neví,já dnes spíše pozoruju,že každý má dost svých starostí.Jo jsou lidé,kteří jsou řekněme konfliktní,ale jsou rozhodně v menšině.Také jste zapomněl na opak.A to že,si jsou často lidé ochotni pomoci.Vztahy jsou na vesnici mnohem živější než ve velkoměstě.To je jasné.Většinou se všichni znají,ale na druhou stranu máte větší soukromí než v bytovce.To že soused na druhé straně vesnice ví,že máte za barákem v kopřivách třeba starý vyhozený motor,nebo že sousedka už ví jakou novou barvu kachliček si začínáte lepit do koupelny ,Vás nesmí rozhodit.
Kde člověk žije,není rozhodující.Rozhodující je,jak žije.Jak zapadne do prostředí,kde založil rodinu a má své zaměstnání.Ve svém věku jsem vyzkoušel sám i s členy své rodiny snad všechny možnosti.Vím,co je bydlení ve velkém městě.Vím,jak se dá slušně žít v malém městě,v Praze jsem leta pracoval,ale bydlet bych tam nechtěl ani za zlatý poklad.Rodiče v důchodu žili několik let na chalupě v pohraničí,kam jsem jezdil na víkendy.Dcera s rodinou žijí velmi spokojeně v malé obci,kde mají malou firmu.Syn zase postavil domek mimo střed města.Nu a já trávím důchod v panelákovém bytečku,který opustím až na marách.Upravil jsem si ho tak,aby odpovídal mé nátuře a jsem s bydlením spokojen.Do města blízko,místo je v zeleni a mezi zahradami,do lesa také kousek.Vlastním kus pozemku v zahrádkářské kolonii a po malé procházce si i zazahradničím.Co mi schází?
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.