Nejste přihlášen/a.
často mi zbývají rohlíky a chleba a tak se chci zeptat jak upravit, připravit nebo nachystat starši pečivo( ne uplně stary jen tak 2,3 dny) aby to bylo dobrý, a cutný. díky za nápady
Ze starých rohlíků, můžete udělat Pizzu: - stařenka
POSTUP PŘÍPRAVY
Konečně taky recept,kde se dají zpracovat zbylé rohlíky jinak,než do žemlovky.Hurá.
Tak tedy- rohlíky nakrájíme na kolečka, zalejeme mlékem,přidáme vejce a uhňácáme těsto. Rohlíky musí být tak nějak dost provlhčené,ale nesmí z nich to mléko téct. Necháme 10 minut odpočívat.Na plech vyložíme pečící papír, troubu předehřejeme na 200. Rohlíky rozložíme rovnoměrně na plech a dáme na deset minut péct do trouby. Je to čas,kdy se těsto jakoby předpeče.
Vyndáme z trouby,polejeme kečupem,posypeme sýrem,salámem,zeleninou,prostě co kdo má rád. A šup s tím zpátky do trouby a dopéct dozlatova.Je to výborné,rychlé,u nás sežráno ihned.
Pokud budete dělat jako já na klasický plech,dejte rohlíků víc,já dala osm. Tím pádem i mléka a o jedno vejce víc. Z těch šesti rohlíků je to tak na kulatý plech.
Přidám méně známý, ale moc dobrý recept. Jmenuje se to CHROUSTI
V páře se ušlehají 2 bílky+14dkg cukru, pak se přidají 14dkg nasekané vlašské ořechy a 2 starší rohlíky nakrájené na malé kostičky. Vše se zamíchá a dělají se lžičkou hromádky na pečící papír a suší v troubě,jako pusinky. Je to moc dobré, ty rohlíky to jakoby nakypří.
Jeden čas jsem nestačila opékat kostičky z housek a rohlíků. Starší pečivo jsem nakrájela do pekáčku na kostičky, pokladla plátky másla a šoupla do trouby. Promíchávala, aby byly pěkně dokřupava opečené. Vnoučata si pěkně křoupala. A nemusela jsem kupovat žádné brambůrky a chipsy. I když se snažím, aby mi nezbýval chléb, tam mám stále ještě rezervy. Tak ho suším a dávám sousedům pro králíky. Dokud jsem bydlela v domečku, tak nebyl problém, protože ke mně chodily srnky. To jsem sbírala staré pečivo z celého úřadu. Takže ještě jeden tip - myslivci a nebo přímo nosit do krmelců. A suché pečivo bez soli jsem dávala do krmítka - ne strouhanku, ale suché jsem krájela na hrubší kousky.
Pokud máte dost sušených hub, není problém upéct hubník i během roku. Nebo nádivku a spotřebujete nejen starší pečivo, ale i třeba zbytky masa nebo uzeniny.
Ano myse - také mám trvalou zásobu nakrájených žemlí v pytlíku od mouky. Zamíchám do řidšího těsta a nechám nasáknout. A po chvíli domíchám těsto.
já rohlíky nakrájím na kostičky, usuším a pak používám do knedlíků - klasických houskových. Přidám trochu víc mlíka do těsta - aby rohlíky "natáhly" a je to jako z měkkých...
jinak z nečerstvého chleba doporučuji topinky a nebo krajíce chleba vyskládat do pekáčku, máznout máslem, poklást salámem, kečupem, na kolečka cibulí, rajčaty, přidat vajíčko, sůl pepř a nakonec sýr a zapéct...
Tak já ze starých rohlíků dělám pouze strouhanku. Tu však potřebuji málokdy, takže většina rohlíků a zbylého chleba "jede k prasátkům", jak říká dcera. Kousek od nás je malá lesní zoo, takže jim pravidelně přispíváme. Odměnou za to nám je pohled na krásně vypasená prasátka a možnost pohladit si daňka.
Na okamžitou spotřebu jde třídenní rohlík ještě vrazit na pár vteřin do mikrovlnky (v igelitu), je jak z pekárny. Ovšem opět jen na pár vteřin, pak už jen na strouhanku...
Tak za prvé skladuju rohlíky i chleba v mikrotenovém sáčku dobře zavřeném v ledničce, jím je i pátý den. Pokud to někomu vadí, tak doporučuji TĚSNĚ před jezením pečivo takzvaně rozpéct nebo dát do mikrotenového patlíku, kávovou lžičku vody nalít do pytlíku k nim, dát do mikrovlnky - otvor podhrnout pod pečivo a zapnout na 80 vteřin naplno. Pozor, budou horké a po vychladnutí tvrdé, nutno sníst teplé. Pokud čas přeženete, budou po vytažení z mikrovlnky tvrdé jak brok. Takto rozpeču i vánočku co mám vždy i týdny v mrazáku. Takto to dělaly už naše babičky v troubě kuchyňského sporáku.
Já z rohlíků nebo housek dělám bramborové knedlíky. Pečivo nakrájím na malé kostky a smíchám s 1 středně velkým nastrouhaným bramborem a špetkou soli. Stlačením v dlani vytvaruji knedlíky a uvařím ve slané vodě.
Paní Brunecová, prosím. Na kolik rohlíků počítáte jeden středně velký brambor? Já je zkusím. Vejce nedáváte?
Na 1 starší rohlík, nebo housku přidám 1 větší nastrouhaný brambor a špetku soli. Žádné vejce. Toto množství je asi 1 porci. Brambor můžete i rozmixovat. Brambor v míse lehce promícháte s rohlíkem. Nevypadá to sice jako těsto. Naberu lžící do ruky trochu té hmoty a v dlani stlačím kuličky ve velikosti pinpongového a vytvaruji malý knedlík. Vařím v osolené vodě asi 6 - 8 minut. Zkuste si na poprvé udělat 1 dávku. Mě velice chutnají se zelím, ale i jenom se smaženou cibulkou. Vařím je místo klasických bramborových knedlíků. Věřím, že budou chutnat i vám.
Přesunul jsem otázku z Volné diskuze do této rubriky, protože některé recepty si zaslouží ohodnocení... a rohlíky lepší zhodnocení...
já osobně sice hodnotil radu se strouhankou a žemlovkou, ale hlavní důvod byl nekonveční a velmi milý a užitečný nápad s těmi labutěmi a koníčky... ne všichni máme sice blízko koně nebo labutě, spíše možná kačky a další obyvatele kačáku, ale pohled na rozzářené oči našich dětí nebo vnoučat a pohyb na čerstvém vzduchu bez shonu a nervozity, a to vše způsobené staršími rohlíky, schválně si vzpomeňme, kdy jsme na to naposledy měli čas?
durancea dobrý nápad!
nam take zbyvalo dost rohliku a nevedeli jsme co snima ale nyni uz to víme!
ma rada je:kupovat mene peciva a tudis zadne nezbyde a nemusime resit co s tim dal.
jo,jenže když koupím málo rohlíků,zrovna je všichni chtějí a mám co dělat, abych ubránila jeden pro dceru na druhý den na svačinu do školy. . .Takže druhý den jich logicky koupím víc a nikdo je už nechce. To jsou pak ty "prasátkový" rohlíky. A takhle to jde pořád dokolečka...
Binko, píšete že strouhanku spotřebujete málokdy. Já starší rohlíky buď zpracuji do rohlíkových knedlíků (recept jsem tu už psala, ale mohu zopakovat), klidně je dám pak zmrazit. Ze strouhanky dělám nádivku, ale ne do kuřete, obráceně - kuře v nádivce. Já totiž nádivku miluju víc než to kuře. Když kupuju pro kočičky kuřecí trupy, část masa si nechám a dokoupím kuřecí játra.3 sklenice strouhanky + 3 žloutky + cca 200g kuřecích jater rozetřených + tuk sebraný z kuřecího vývaru a rozpuštěný + nakrájené kousky masa + mléko + sůl + sníh ze 3 bílků. Zapékám ve skleněné varné míse na 180°C asi 1/2 hod. - zkouším špejlí, jako piškot. Jen v plynové troubě se mi to nedařilo. Strouhankou nastavuji i sekanou v poměru na 1/4 kg masa 1 vejce a 1 sklenice strouhanky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.