Neumím palačinky - jsou tvrdé

Od: Datum: 18.01.11 13:32 odpovědí: 24 změna: 01.02.11 19:48

Ještě jedna otázka týkající se jídla. Včera jsem dělala palačinky (klasika :mlého, hl.mouka, vejce, sůl) a po upečení byly jak beton...tvrdé! Těsto nebylo husté, ani moc řídké. A to dělám slabounký. KDE JE CHYBA? Tak fakt už mám pocit, že umím tak akorát namazat chleba.*ee*


avatar
Upozornění
Tato otázka je 6 let bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: asminkam*
Datum: 18.01.11 14:42
 

Asi tam bylo hodně mouky. Těsto nesmí hustý, musí bejt blíž řidčímu...těžko se to popisuje :) Nejlepší je dát si do hrnečku vajčko, přidat jednu vrchovatou lžíci mouky a dolejvat mlíko, dokud to není ok, řidký. Snad to bude fajn... a nebo si najít recept, kde je to přesně na gramy ;)

Ohodnoceno: 2x
 
Od: myse®
Datum: 18.01.11 15:53
 
avatar

no nevím, já dělám palačinky zásadně z polohrubé mouky... trochu cukru, sůl, mléko a vajíčko... všechno pěkně vyšlehat, těsto řídké aby se rozlívalo ale ne zase moc...prostě přiměřeně...

zkuste přidat do těsta lžičku oleje... prý je to lepší...

 
Od: jita*
Datum: 18.01.11 15:56
 

těsto nesmí být husté,smažit jen krátce a pokud to budeš dělat znovu tak zkus z bílků ušlehat sníh a lehce zamíchej do těsta palačinky budou nadýchaný

 
Datum: 18.01.11 16:45
 
avatar

Když jsou tvrdé je třeba dělat teňule na slabý plyn a nenechat je tam moc dlouho... mouka spíš polohrubá ne..?

 
Datum: 18.01.11 17:10
 
avatar

My máme rádi trochu tlustší palačinky, takové "kvichtózní", abych se vyjádřila přesně *smich*. Dělám je z polohrubé mouky a do 3/4 litru mléka přidám tak 4 vajíčka, špetku soli, lžíci cukru a polohrubku tak, aby bylo těsto vláčné a spíš řidší, asi jako třeba svíčková omáčka. Na pánev naliju plnou naběračku a výsledný produkt je asi 4 mm tlustý. Ihned po upečení je palačinka tuhá, ale jak dělám další a skládám je na sebe, pozvolna zvláční a změknou. Plním je většinou tvarohem a mohu říci, že dvě mi stačí k obědu do aleluja.Manžel jich sní tak 5 - 6, ale znáte chlapy, nevědí kdy přestat :-P.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.01.11 17:19
 
avatar

A co je zkusit usmažit na pánvi,*palec*místo toho upečení?*smich*

 
Od: marenka*
Datum: 18.01.11 17:20
 

A jo, toho jsem si ani nevšimla *sok*

 
Od: lui*
Datum: 18.01.11 17:52
 

Nebylo to tím, že jste měla jedno vejce na málo těsta? To jedno vejce je tak na litr mléka a přiměřeně mouky. Já dávám hladkou a polohrubou na půl. Spíš víc polohr.

 
Datum: 18.01.11 18:27
 
avatar

Manžel dělá takto-3celá vejce,špetka soli, půl litru mléka, vrchovaté 3lžíce hladké a 3 lžíce polohrubé mouky, cukr nedáváme. Trochu oleje na pánev a naběračkou leje velmi řídké těsto, vyhazuje na pánvi obracečku nepoužívá, palačinky jsou velmi tenké.

 
Od: tofi*
Datum: 18.01.11 20:57
 

Ja delam palacinky:

0,5 l mleka

2 vejce

220 g hladke mouky a trosku soli

 
Od: karelkarel
Datum: 18.01.11 21:32
 

Jsem se nadělal amolet, jak se u nás řáká palačinkám z hektolitrů mléka. Těsto jak říkáte, já dávám hladkou, špetku soli i tak pětinu co mouky moučkového cukru a hlavně to člehačem s dvěma metlama řádně rozpajtluju-našlehám. Smažím na sádle nebo na oleji, vždy než amoletu na pánvi obrátím, naliju na ni doprostřed kávovou lžičku oleje. Tož tak, dělal jsem je vždycky z litru mléka,na kolejích pro kluky z pěti litrů, dneska jsou synové jinde, já mám cukrovku, manželka je taky nejí - drží dietu a cvičí, chce totiž umřít zdravá(má 62kg) takže není důvod je dělat. Jo a sladkou MERUŇKOVOU marmeládu, po srolování pocukrovat a někdy ještě navrch šlehačku. Nejlepší jsou ty vypečené křupavé sladké kraje. Mňam

 
Od: myse®
Datum: 19.01.11 10:41
 
avatar

na mne nemáte... na akcích pro děti a pro hasiče je peču - za den ze 17l mlíka... to byl masakr!

dokonce je i pánové zapíjeli pivem...*nevi*

 
Od: karekarel
Datum: 19.01.11 11:02
 

No to teda nemám. Na kolika pánvích je smažíte a kolik hodin u toho stojíte - já odhaduji aspoň 6!

 
Od: pu®
Datum: 18.01.11 21:32
 
avatar

Ha! Tak palačinky jsou ovšem moje specialita :-P Což jistě překvapí všechny, kteří mě tu znají :D , nicméně je to pravda. Těsto dělám zásadně po babičkovsku: Kolik mléka, tolik mouky. Takže dám-li dva hrnky mléka, dám také 2 hrnky mouky. Když chci superjemné, tak hladkou, když "běžné", sytější, tak jeden hrnek hladké, jeden polohrubé. Přidávám cukr, protože nám to chutná, ale nemusí být (cca 2 PL). Zásadně dávám jen jedno vajíčko, ať dělám z 1 či 3 hrnků, prostě jen pro forma, aby těsto drželo pohromadě. A špetku soli. Mléko polotučné, úplně běžné z obchoďáku, nic extra. Pak dělám na pánvi: kousíček másla (ne olej ani sádlo, nemá to tu správnou chuť), enom na "zvlhčení" pánvičky, a pak naleju cca žufánek, prostě tak, aby po rozlití do všech okrajů vylezla kulatá, asi 1mm vysoká placka. Máslo rozpálím na vysokém plameni, pak, až je nalito těsto, uberu - ale ne na úplné minimum. A hlídám a házím si s nimi - uspěchat to nejde, musí se u nich stát, ale nemusí se to taky dělat superdlouho. Tím, jak jsou tenké, nemá šanci být něco "uvnitř" syrové, protože uvnitř už je vlastně druhá strana :D Z toho množství (po 2 hrnkách) vyrobím asi 15 palačinek. Resp. já vyrobím asi 5 a pak už nemám nervy, tak dodělává partner *smich* Ale je to fakt :-P

doplněno 18.01.11 21:35:

No vidíte, amoleta se říká i u nás :-P Jen s tím olejem to vidím úplně opačně, zvláštní. A dovnitř už nedávám sladkou marmeládu (sladké je to těsto tím cukrem), ale naopak trochu kyselkavější, ideálně domácí rybízová směs, mňám...ještě že jsme je měli teď o víkendu, jinak bych si tu dělala nepřístojné chutě.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: karlinka
Datum: 18.01.11 22:02
 

Také se mi to už podařilo.Je to tím,že je pečete p ř í l i š pomalu.Musíte zprudka a pokaždé dát na pánev maličko másla.Na oleji nejsou dobré.

 
Od: lidka*
Datum: 19.01.11 11:03
 

Já dělám pro rodinku z 1 litru mléka, polohrubé mouky dle potřeby, špetku soli a trochu cukru, vanilkový cukr a 2 až 3 vejce. Těsto, jak už bylo správně řečeno, má mít asi hustotu jako pořádná svíčková. A také pořádnou pánvičku se silným dnem - já mám na to starý dobrý Aluspor. Stejně tak lívanečník na výborné lívance. A už to jede. Používám Ceres a nebo i dobrý olej. To potom udělá ty křupavé okraje. Při tom množství by se mi máslo připalovalo. A dovnitř si žádají jedině borůvkový džem. Určitě se to povede. Polohrubá mouka se lépe rozšlehá a fakt chutnají všem. Žádné stesky abobino - ne všechno se vždy podaří, nenechte se otrávit. Třeba byla špatná mouka! *vtip* Ale to může být skutečně příčina neúspěchu. Já jsem toto zažila s houskovými knedlíky právě ke svíčkové. A to dělám knedlíky skutečně poslepu. A celá várka hrubé mouky (10 kg) putovala do popelnice. *bum*

Ohodnoceno: 1x
 
Od: abobina
Datum: 19.01.11 11:12
 

díky, vždy, když se mi něco nepovede, tak to dávám za vinu buď inkrediencím, nebo troubě... Mým rukou nikdy *smich*

Od: karelkarel
Datum: 19.01.11 11:20
 

Já dělám těsto od voka, ale k dobrému rozmíchání vždy od hustšího k řidšímu, takže dám prvně část mléka, mouku, vejce, cukr, sůl a míchám ručním šlehaček s dvěma metlama ve vyšší užší nádobě(aby se tam vešly metly). Zprvu na nejnižší rychlost, pak přidám a vytvořím dost husté těsto, aby šlo ještě míchat šlehačem(šlehač je slyšet, že má co dělat). Přidám vždy trochu mléka a nechám to promíchat na hladké těsto. Takto přidávám postupně na čtyřikrát mléko až je těsto řídké přiměřeně - já dost řídké, někdy musím v průběhu smažení ještě trochu mléka přidat-těsto trochu houstne. Tímto z husta do řídka nevzniknou žádné žmolky a těsto je rychle udělané hlaďoučké. Někdo přidává prášek do pečiva, já ne. Pokud je někdo peče-suší na sucho bez podmazání tukem, tak je má jak gramofonovou desku tvrdé. To nejsou bramborové pekáče, jak u nás dělala babička bramborové placky na sucho na horkých plátech sporáku. To se nafukovaly na plotně jak balóny, pak je pomázla peroutkou sádlem a mazaly jsme si je domácím povidlím a pusy jsme měli černé až k uším.

 
Od: dani*
Datum: 19.01.11 19:27
 

Já dávám polohrubou mouku, místo hladké, také prášek do pečiva, a minerálku, může být i trochu perlivá, palačinky jsou pak nadýchanější..když je smažím, dávám oleje na pánvičku hodně málo... https://www.poradte.cz/recepty/testo-na-palacinky/

 
Datum: 19.01.11 20:57
 
avatar

Dnes jsem je měla na oběd. S jahodovou marmeládou. ;) Poprvé v životě jsem dala polohrubou mouku, jinak dávám vždycky hladkou. A byly bezva. *jasne* Od Ježíška jsem dostala super pánev a jak vždycky šmrcnu pánev piroutkou namočenou v oleji, tak jsem dnes zjistila, že je to lepší bez nastného. Možná, že to je tou polohrubou moukou. *hej*A těsto dělám už tak v 10 hod, ať stihnou odejít bublinky a těsto je jednolitější.*jasne* Byly jak peří *hi*

 

 

Od: lidka*
Datum: 20.01.11 20:06
 

I já jsem dneska dělala palačinky - možná, že díky této diskuzi - pro svého pravnoučka a vnučku. A ještě jsem jim napakovala pro zbytek rodiny. Jenom džem byl tradičně borůvkový. Ano, zapomněla jsem poznamenat, že těsto většinou zadělávám v předstihu, nechám v lednici rozležet a potom jdu na věc. *tuc* Také si šmakovali. *placni*

 
Od: marenka74*
Datum: 20.01.11 13:03
 

Když jsem byla mladší ,četla jsem všechny recepty,které jsem neuměla.V jedné kuchařce jsem se dočetla,jak dělat palačinky,od té doby uteklo hodně vody,a já je tak dělám dodnes.U toho receptu je asi nejzajímavější jedna věta-TĚSTO HNED NESOLÍME,ALE AŽ PŘED SMAŽENÍM,NECHÁME JE DLOUHO ODPOČÍVAT-NEJMÉNĚ 2 HODINY! já to takto dělám celý život a palačinky jsou jedna báseň.Recept: 3O dkg hladké mouky,1/2 litru mléka,1-2 žloutky,špetka soli. Je to starý francouzský recept.Zkuste to a uvidíte.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jarahosek*
Datum: 01.02.11 19:36
 

Jednou jsem v telce viděl nějakou reportáž a tam mimo jiné přidávali do těsta minerální vodu s bublinkama aby byly palačinky jemné a vláčné a hlavně tam upozorňovali, aby se těsto po vyšlehání nechalo pořádně vychladit v lednici. Nevím jestli vám to takto k něčemu pomůže ale píši co jsem slyšel Kolik té minerálky lili do těsta nevím. Dle mého to moc nebude. Půl deci?

 
Od: pt®
Datum: 01.02.11 19:48
 
avatar

Tak jsem dnes prvně dělala palačinky z polohrubé mouky a dobře dopadly. Dříve jen z hladké, ale to jsem se u nich nazlobila a nedělala jsem je ráda. Po dnešní zkušenosti budou asi častěji.:-P - stařenka

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.