Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Škodí dlouhé louhování čaje?

Od: putzi* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, nevíte prosím Vás někdo, co se stane s čajem, pokud zapomenu vytáhnout z konvice sáčky s čajem? Všude jsem jen našla, že se mají třeba po x minutách vytáhnout, ale už nikde, jestli je to třeba škodlivé, když je tam nechám třeba hodinu nebo déle. Děkuji za odpověď.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

marenka*
hodnocení

5x

Já jsem kdysi četla o tom, jak délka louhování ovlivňuje účinky čaje. Díky Vašemu dotazu jsem pohledala a našla zajímavý článek.

Na začátku článku se to dočtete. ;)

yard.cz/...

Nechte proto louhovat druhý nálev se stejným čajem. V tomto případě bude mít menší obsah kofeinu a větší obsah tříslovin.
doplněno 06.01.11 08:18:

Téda a tady jsem našla, že dlouhé louhování právě kvůli tříslovinám škodí. *sok*

Kdybyste nechal stát černý čaj dvě hodiny, vylouží se vysoký podíl tříslovin. Třísloviny mají léčivé účinky, například při průjmech, ale ve vysokých koncentracích působí na játra - takto připravený černý čaj bude tedy při pravidelném dlouhodobém pití většího množství denně poškozovat játra a po nějaké době může způsobit jaterní chorobu.

jitrnizeme.cz/...

 

pu®
hodnocení

4x

Kdysi dááávno jsem se někde dočetla, že například z černého čaje se dlouhým louhováním uvolňují jakési škodlivé alkaloidy. Ovšem denodenně hodím ráno ke snídani 2 sáčky do konvice a vytahuji, až čaj po poledni dopíjíme... *nevi* U ovocných čajů to myslím ničemu neškodí (myslím fakt ovocných, nikoliv aromatizovaných černých), protože ony to vlastně nejsou v pravém slova smyslu čaje, tj. neobsaují čajové lístečky... Taky by mě to docela zajímalo.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

louhujete celý den a nice se neděje. No třeba kuřák taky kouří až do smrti a 30 let se mu nic neděje. Většinu ovocných čajů považuji za pochvalu umění současného chmeckého průmyslu.

 

hodnocení

1x
avatar kartaginec

Recept na "trampský čaj":

Večer nasyp do ešusu se studenou vodou hrst (sypaného) čaje a zalehni. Ráno máš k snídani hotový čaj.

sebod*

Dlouhé louhování čaje škodí. Obsahuje celou řadu látek, které se začnou louhovat až po cca 2 minutách. Vůbec nejhorší to je, když se udělá silný čaj - tkz. magorák, hojně vařený např, ve vězení *smich*.

 

magdon*
hodnocení

0x

Že by to přímo škodilo si nemyslím, pokud to nepijete denně, ale chutnat Vám to asi nebude:(.

 

petrr*
hodnocení

0x

Dlouhé louhování čaje neškodí..., aby vyluhované třísloviny, uvolňující se ve veším množství (v černém čaji) po 3 minutách začali negativně působit na játra, musela by jste čaje vypít, alespoň 2 litry denně a ani poté by Vám to nějak výrazně neškodilo. Každopádně jisté je to, že pokud čaj necháte delší dobu více jak 5 min, tak se to nedá pít :-D, v tom je ten hlavní problém.

Negativní účinek by to mít nemělo, takže žádný strach ;), ale doporučuji na to moc nezapínat už kvůli té odporné chuti. :-D.

pozn. V textu jsem myslel černý popř. zelený čaj. U ovocných čajů, je "riziko" ještě menší. Ovšem na chuti (teda alespoň u mých chuťových buněk) se to projevuje :-D

Zdraví Petr R.

 

fena*
hodnocení

0x

když čaj louhujete do 2 minut tak vás povzbudí, čaj louhovaný kolem 5 minut vás uklidní. Když to tam necháte dlouho, myslim že to moc neškodi ale je lepši na to nezapominat a nechat to tak 2-5 minut

 

buss
hodnocení

0x

Joo, to je pak jak vymáčené ponožky.

 

moomagh
hodnocení

0x

ahoj, kdo se boji nesmi do lesa :) tak nejak bych tu prehnanou starost popsal :)

moji prarodice pily ony caje magoraky (3 krat denne skoro pullitr caje tak cerneho ze nebylo pres sklenici videt) a sesli vekem az po osmdesatce, zili bez zazivacich problemu, bez dietnich omezeni

cinskym vladcum a cisarum tri tisice let pripravovali zelene i cerne caje, a hlavne kombuchu (cinske cajove vino - napoj z caje vznikly symbiozou kvasinek a bakterii) a proc? protoze prave obsah vsech tech stopovych prvku, vitaminu, trislovin ( a u kombuchy i velice zajmavych kyselin) dokazal velice dobre preventivne pusobit pro celemu spektru nemoci, snad to nebude znit sarlatansky kdyz se povi o preventivnich protirakovinovych ucincich

jeden z mych pratel v anglii ( narozeny a vychovany na sri lance) vari caj tak, ze jej vhodi do studene vody a privede k varu, tak to delaji tradicne po mnoho generaci :)

louhovat ci nelouhovat by tedy melo byt spis otazkou chuti konzumenta, stejne jako vyber toho praveho caje pro situaci, no ne? :)

moji osobni vyherci jsou za cerny caj assam harmuty, za zeleny caj Kuan Jin (zelezna bohyne milosrdenstvi) a za caje-nečaje prirodni nefermentovany Roibos

dobrou chuť všem

 

buss
hodnocení

0x

je to jak vylouhované ponožky..., pachutě

 

sanyo*
hodnocení

0x

K vyluhovanému černému čaji - bohužel musím uvést osobní zkušenost, v lednu mi byly odstraněny ledvinové kameny a od lékařů jsem dostal seznam potravin, které se na tom podílejí. V mém případě se jednalo o kameny, které způsobuje šťavelan vápenatý a potraviny, které jej produkují ( jen co si tak pamatuji) : mléko a mléčné výrobky, špenát, pomeranče, kakao, čokoláda, maso, ale hlavně se na prvním místě na to podílí právě ten černý čaj, který když je vyluhovaný, tak snad 10 x tolik. Protože se pije mnohdy v hojném množství, tak je tím horší. A vůbec nejhoprší je, když se k tomu málo pijí tekutiny, a tím se málo z těla odvádí škodliviny.

Měl jsem stejný problém a lékař mně doporučil omezit tyto potraviny: černý čaj, špenát, čokoládu a ořechy. Hodně pít, občas to proložit minerálkou Magnezia.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]