Nejste přihlášen/a.
Já jsem kdysi četla o tom, jak délka louhování ovlivňuje účinky čaje. Díky Vašemu dotazu jsem pohledala a našla zajímavý článek.
Na začátku článku se to dočtete. ![]()
Nechte proto louhovat druhý nálev se stejným čajem. V tomto případě bude mít menší obsah kofeinu a větší obsah tříslovin.
doplněno 06.01.11 08:18:
Téda a tady jsem našla, že dlouhé louhování právě kvůli tříslovinám škodí. ![]()
Kdybyste nechal stát černý čaj dvě hodiny, vylouží se vysoký podíl tříslovin. Třísloviny mají léčivé účinky, například při průjmech, ale ve vysokých koncentracích působí na játra - takto připravený černý čaj bude tedy při pravidelném dlouhodobém pití většího množství denně poškozovat játra a po nějaké době může způsobit jaterní chorobu.
Kdysi dááávno jsem se někde dočetla, že například z černého čaje se dlouhým louhováním uvolňují jakési škodlivé alkaloidy. Ovšem denodenně hodím ráno ke snídani 2 sáčky do konvice a vytahuji, až čaj po poledni dopíjíme...
U ovocných čajů to myslím ničemu neškodí (myslím fakt ovocných, nikoliv aromatizovaných černých), protože ony to vlastně nejsou v pravém slova smyslu čaje, tj. neobsaují čajové lístečky... Taky by mě to docela zajímalo.
Recept na "trampský čaj":
Večer nasyp do ešusu se studenou vodou hrst (sypaného) čaje a zalehni. Ráno máš k snídani hotový čaj.
Dlouhé louhování čaje neškodí..., aby vyluhované třísloviny, uvolňující se ve veším množství (v černém čaji) po 3 minutách začali negativně působit na játra, musela by jste čaje vypít, alespoň 2 litry denně a ani poté by Vám to nějak výrazně neškodilo. Každopádně jisté je to, že pokud čaj necháte delší dobu více jak 5 min, tak se to nedá pít
, v tom je ten hlavní problém.
Negativní účinek by to mít nemělo, takže žádný strach
, ale doporučuji na to moc nezapínat už kvůli té odporné chuti.
.
pozn. V textu jsem myslel černý popř. zelený čaj. U ovocných čajů, je "riziko" ještě menší. Ovšem na chuti (teda alespoň u mých chuťových buněk) se to projevuje ![]()
Zdraví Petr R.
ahoj, kdo se boji nesmi do lesa
tak nejak bych tu prehnanou starost popsal ![]()
moji prarodice pily ony caje magoraky (3 krat denne skoro pullitr caje tak cerneho ze nebylo pres sklenici videt) a sesli vekem az po osmdesatce, zili bez zazivacich problemu, bez dietnich omezeni
cinskym vladcum a cisarum tri tisice let pripravovali zelene i cerne caje, a hlavne kombuchu (cinske cajove vino - napoj z caje vznikly symbiozou kvasinek a bakterii) a proc? protoze prave obsah vsech tech stopovych prvku, vitaminu, trislovin ( a u kombuchy i velice zajmavych kyselin) dokazal velice dobre preventivne pusobit pro celemu spektru nemoci, snad to nebude znit sarlatansky kdyz se povi o preventivnich protirakovinovych ucincich
jeden z mych pratel v anglii ( narozeny a vychovany na sri lance) vari caj tak, ze jej vhodi do studene vody a privede k varu, tak to delaji tradicne po mnoho generaci
louhovat ci nelouhovat by tedy melo byt spis otazkou chuti konzumenta, stejne jako vyber toho praveho caje pro situaci, no ne? ![]()
moji osobni vyherci jsou za cerny caj assam harmuty, za zeleny caj Kuan Jin (zelezna bohyne milosrdenstvi) a za caje-nečaje prirodni nefermentovany Roibos
dobrou chuť všem
K vyluhovanému černému čaji - bohužel musím uvést osobní zkušenost, v lednu mi byly odstraněny ledvinové kameny a od lékařů jsem dostal seznam potravin, které se na tom podílejí. V mém případě se jednalo o kameny, které způsobuje šťavelan vápenatý a potraviny, které jej produkují ( jen co si tak pamatuji) : mléko a mléčné výrobky, špenát, pomeranče, kakao, čokoláda, maso, ale hlavně se na prvním místě na to podílí právě ten černý čaj, který když je vyluhovaný, tak snad 10 x tolik. Protože se pije mnohdy v hojném množství, tak je tím horší. A vůbec nejhoprší je, když se k tomu málo pijí tekutiny, a tím se málo z těla odvádí škodliviny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.