Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotázek, pekla jsem Lískové oříšky v těstě, recept: 25 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 20 dkg cukru pudru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek _ uděláme těsto. Oříšky obalíme těstem a uděláme kuličky. Vše jsem udělala podle receptu, na plech jsem dala pečící papír, na to kuličky a dala péct do rozpálené trouby na 180C, ale za chvíli už kuličky nebyly kuličky, ale placičky _ těsto se rozjelo. Nevíte, čím to může být? Známá, která mi recept kdysi dala, měla po upečení kuličky, takže recept je vyzkoušený. Moc děkuji za všechny názory a zkušenosti. Martina
Martina, vaše otázka mi nedala spát a našla jsem tento recept: recepty.chytrazena.cz/... Tak koukněte na množství cukru, v tom bude ten problém. Tak pouze 2 dkg cukru, ale potom moučkový na obalení.
Zkuste kuličky znovu a jistě se povedou.
Použité suroviny receptu Kuličky s lískovým oříškem:
25 dg mouka hladká | 20 dg máslo(hera) | 2 dg cukr | 1 ks žloutek | 1 ks vanilkový cukr | moučkový cukr | lískové oříšky
A ještě zde, abych si to potvrdila: recepty.prochytre.cz/...
Neměl by tam být kypřicí prášek do pečiva ? Jinak máslo není pro pečení nejvhodnější, raději používám třeba Heru.
doplněno 08.12.10 16:48:Takže ani jedlá soda, ani amonium? Tak podíváme na postup. Já bych ve šlehači ušlehala změklý tuk s cukrem ( do těsta jsem nikdy moučkový nedávala, ale budiž) a žloutkem do pěny.Na vál bych prosála hladkou mouku, přidala pěnu a zpracovala těsto.Pak bych těsto nechala chvíli v chladnu odpočinout.Napište sem jak jste postupovala, možná na to přijdeme.Prolistovala jsem několik moudrých knih a skutečně v některých těstech kypřidlo není.
To jste mě překvapila s tím kypřidlem, já znám cukroví vesměs všechno bez kypřidla. Překvapil mě vlastně i ten postup, já prostě všechno smíchám dohromady, udělám těsto a dám uležet do lednice. Postup, který jste uváděla Vy, dělám jen u některých buchet na pekáč. To by mě docela zajímalo, jestli takto postupuje více kuchařinek jako Vy, setkala jsem se s tím vážně poprvé.
Dobrý den,dělám ty kuličky každý rok.Nezůstanou po upečení úplně kuličky ale krásný bochánky ale poměr surovin mám jiný-25dkg hl.mouky,25 dkg hery,2dkg cukru,1 žloutek,trochu prášku do pečiva,Alespon hodku nechat v lednici pak tvořit kuličky a hned po upečení obalit v cukru,
Na máslo bych to nesváděla. Pokud nestojí máslo přes 30 Kč, tak peču z másla a nebo dám polovinu másla a polovinu tuku (Hera, Stela apod.). A také nemám z vanilkových rohlíčků placaté rohlíčky, ale krásné kulaté o něco větší, než jsem je dala na plech. Samozřejmě, že ani ve vaše případě to nebudou úplné kuličky, ale na plechu rovné - tvar asi pralinek. Já bych udělala kuličky co nejmenší, aby se rychle zapekly - troubu bych rozpálila asi na 200°C a poté stáhla na těch 180°C. Navíc si myslím, že tam je zbytečně hodně cukru. Ale jestli by to mohla být příčina, to si nejsem jistá. Nepekla je třeba ve formičkách na ořechy? I to by bylo řešení, aby se neroztekly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.