Nejste přihlášen/a.
Zadělala jsem těsto na perníčky z časopisu Blesk zdraví . Recept má být převzaný od p. Hanky Zemanové. Jenže těsto se i po 1 dni uležení stále drolí.. Poradí mi někdo?
zde je recept: 400 g celozrné mouky
2 vejce
125 g másla
125 g medu
200 g jemného třinového cukru
1 lžičku skořice
1 jedlé sody
1 lžičku mletého hřebíčku
Pro porovnání jsem se poradila se Sandtnerkou : 300g žitné(?), nebo hladké pšeničné mouky + 150 g cukru + 120 g medu (rozehřátý,prochladlý) + 2 vejce + na špičku nože amonia (ale jedlá soda to taky jistí) + koření = tlučený hřebíček,anýz,nové koření,citronová kůra,skořice.Koření se dá koupit i hotová směs.Vypracuje tuhé těsto a hned zpracuje - rozválí, vykrájí, upeče na pečicím papíru.Rozdíl je evidentní - žádný tuk , víc druhů koření a ihned zpracuje.Ty celozrny a třtiny to zdravější neudělají.
Dobrý den. Já bych řekla, když se těsto drolí, je tam málo vláhy. Asi tak, když by se mi těsto drolilo, a nechtěla bych s ním zuřivě mrsknout do koše, zkusila bych tam dát mírně vody nebo mléka anebo tuku, ten taky může spojovat. Ale nejsem profesionální cukrářka, peču dost, ale všechno mám vyčtené z knih či naučené od mamky či babičky. Třeba vám odpoví ještě někdo profesionálně.
Těsto na perníčky je poměrně tuhé oproti jiným těstům na cukroví, to je v pořádku.
Aby se nedrolilo, musíte jej víc propracovat, nejlepší je zpracovat část těsta, co jde dobře spojit a postupně pak zapracovávat zbylou mouku-hnětením těsto změkne, začne být lepkavé a jde do něj zapracovat další mouku - takže hněheme, přibereme trochu mouky - a tak pořád dokola, až ji zapracujeme všechnu.
Těsto před pečením opět propracujte, pak není tak tuhé a snadněji se rozválí.
Ať se vám dílo podaří!
Mimochodem zkuste tuto směs koření : nové koření, hřebíček,skořice, bydián - pomlet a přesít
-nejvíc dávám nov.koření, badiánu jen tak čtvrktu hvězdičky, do jednoho těsta dávám 1 pol.lžíci této směsi (mírně vrchovatou)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.