Nejste přihlášen/a.
Dobry den,mate prosim nekdo zkusenost s pecenim dia cukrovi? Staci vymenit cukr za dia sladidlo,nebo musi byt specialni recept? Jestli musi byt recept-mate nejake? prosim poslete dekuji a preji krasny advent
Dobrý den. Peču takové jako dia - cukroví, do těsta se nedává cukr a do nádivky ho pak taky nedávám. Takže těsto: 25 dkg hladké mouky, 25 dkg másla či hery, 1-2 polévkové lžíce vody - pozor, nepřelít. Těsto by mělo být tuhé a nechá se v chladnu odpočinout do druhého dne. Pak těsto rozdělím na 2 poloviny. Vyválím na placku silnou tak 3 mm, posypu rozsekanými mandlemi (nebo oříšky), a hrozinkami (asi tak 10 dkg). A tento plát stočím jako závin. Pak se z toho stočeného závinu krájí tak 1cm široké plátky a dávají se na plech (nemaštěný). Pozor, může se stát, že se z těsta budou snažit ty mandle a hroziny uniknout, já to tak trošku k sobě naňahňám. No a peču asi tak 10-15 min při 180 stupňů. No a totéž udělám s druhou plackou, akorát tam přidávám kromě mandlí, hrozinek také hrubý cukr-krystal, jak zní správná receptura. A název tohoto cukroví je: židovské.
Receptů mám spoustu, tatínek měl DM II.Máte asi zájem o vánoční cukroví, ale jak tak koukám, je tu většinou jako sladidlo použit "Kandisin"- tekuté umělé sladido.V DIA prodejně by Vám měli říct, co je dnes jako náhrada, se stejnou sladivostí.Já bych Vám to asi raději naskenovala a poslala na Vaši mailovou adresu.Vím, že sorbit nahrazuje cukr v poměru 1:1, ale pro diabetika nemá denní dávka překročit 45 g a ani s pšeničnou moukou by to neměl přehánět.V zásadě můžete použít běžné předpisy, ale o něco méně sladit a vybírat takové, kde je část mouky nahrazena třeba ovesnými vločkami.V případě dalšího zájmu mi prosím napište vnitřní poštou.Patronka
doplněno 06.12.10 13:53:Ořechové tlapky: 240 g hladké mouky + 240 g tuku + 6 lžiček Sorbitu + 240 g mletých vlašských ořechů + 50 g kakaa + špetka tlučeného hřebíčku + špetka skořice.Ze surovin vypracovat těsto, naplnit do formiček a zvolna upéct.
Vanilkové rohlíčky:150g hladké mouky + 80 g tuku + 50 g strouhaných ořechů + 1 vejce + 2 lžičky Sorbitu ( i 3 ),vanilka, trochu vody.Do prosáté mouky na vále přidat ostatní, vypracovat těsto.Z něj tvořit válečky, vytvarovat rohlíčky a upéct na pečicím papíru do růžova.
Dia kolečka: 350 g polohrubé mouky + 3-4 lžičky Sorbitu + 100 Hery + 100 g kokosové moučky + 1 vejce + 1 prášek do pečiva.Vypracovat, vyválet, vykrájet kolečka, upéct.Po vychladnutí spojovat po dvou diamarmeládou.
Diabetická vánočka : 500 g polohrubé mouky + 250 g netučného tvarohu + 2 žloutky + 12 lžic mléka + 8 lžic oleje + 5 lžiček Sorbitu + 20 g rozinek + 1,5 prášku do pečiva, špetka soli,citronová kůra.Do prosáté mouky přidat ostatní, pořádně propracovat.Rozdělit na 9 dílů, válečky cca 40 cm, uplést (4,3,2)Potřít bílkem,možno posypat loupanými rozsekanými mandlemi.Na plech na pečicím papíru do vyhřáté trouby 15 minut při 225°C pak dopéct cca 20 min. při 200 °C.
S tím slazením si to musíte vyzkoušet podle chuti, já zkusila Kandisin nahradit Sorbitem.
Mám obavu, aby další předpisy nezapadly, tak raději volím novou odpověď jako pokračování té včerejší :
Vločkové hrudky: 80 g tuku + 80 g ovesných vloček + 100g hladké mouky + 1 lžička prášku do pečiva + 1 vejce + špetka soli + 2 lžičky Sorbitu + 50 g rozinek. Ušlehat vejce, tuk a Sorbit, vmíchat ostatní, chvíli nechat odležet.Na pečicí papír lžičkou klást hrudky, trouba na 180 - 200°C cca 15 minut.Já je mám moc ráda, tak je peču i mimo vánoce.
Tvarohové šátečky: 250g hladké mouky + 250 g netučného tvarohu + 200 - 250 g tuku + špetka soli. Na vále vypracovat těsto a 3 x přeložit (rozválet, přeložit jako kapesník, znovu rozválet, přeložit...)Nechat chvíli odpočinout.Vyválet, rádlem nakrájet na čtverečky.Plnit dia marmeládou, nebo i slanou náplní.Potřít rozšlehaným vejcem nebo bílkem a na pečicím papíru upéct do zlatova. Teď se dají koupit překlápěcí vykrajovátka v různých velikostech, pak to vypadá elegantně.Taky je to celoroční.
Ještě jedno nepečené: Kaštánky z fazolí : 100g fazolí přes noc do studené vody, pak uvařit odcedit, rozmixovat. nebo umlít . 40 g rostlinného tuku (třeba Stella s máslovou chutí) rum nebo aroma ( může být i mandlové) + 2 lžičky Sorbitu zpracovat hustší těsto (může se dohustit sojovou moukou).Zpracovat kaštánky, namočit do rozpuštěné dia čokolády s trochou tuku.Musí se odležet.Tady se dá sladkot těsta nejlépe přizpůsobit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.