Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dělala jsem rizoto s parmazánem. Mám 1,5 roční dceru. Když jsem si ten parmazán strouhala, tak si říkám...sakra, vždyť je to zrající/smradlavý sýr, to asi pro děti ne-e. Pro jistotu jsem dceři dala porci zvlášť a postrouhala čedarem. Pak jsem hledala na netu. Našla jsem dva různé názory, oba odborné:
1) Parmazán je velmi vhodný pro kojence, jako vůbec jedna z prvních potravin po mateřském mléku. Do prvních zeleninových políveček v 5-6 měsíci je prý vhodné přidat denně 1 polévkovou lžíci olivového oleje a 1 lžíci strouhaného parmazánu.
2) ...jen parmezán raději vyměníme za strouhaný sýr eidamského typu. Malým dětem by totiž konzumace parmezánu nemusela svědčit.
Tak babo raď!
DÍKY
Se snahou řídit se poctivě radami v souvislosti s výživou jsem už narazila tolikrát! ) Rozdíl mezi dcerami je 2 a třičtvrtě roku, v rodině máme bezlepkovou dietu (můj táta a sestra) - zatímco před 5 lety se radilo i zdravým dětem nedat rohlík celý první rok, já fakt do 11 měs. vydržela, tak za rok a půl byly rady odborníků prý jen půl roku (přímo moje sestra - měla syna v té době). Doma mám knížku českého lékaře z let, kdy se ten lepek hlídal dost poctivě, i on radí už hodně brzy polévku s krupičkou, sestra u dětského dr. mi radila přímo krupičnou kaši snad ve 3 měsících dcery ... o snášenlivosti mléka (doporuč. do 2 let bez mléka, jasně, něco je věc reklamy výrobců všech těch "sunarů", nedávno jsem četla, že by dítě mělo mléko "potkat" do půl roku věku, aŤ ví, zda alergie ...). O trapasech ohledně zaručeně dětských uzenin ap. nemluvě... a když bych si pak přečetla kuchařku dle krevních skupin (čemuž jsem roky nevěřila, nikdy nepůjčila, až asi před rokem - a šok - v rodině absolutně různé krevní skupiny a preferování jednotlivých druhů potravin na jednotlivé členy rodiny téměř stoprocentně sedí! - a jednu myšlenku jsem ale převzala: každá kuchařka preferuje určitou stravu a matka může nechtěně "ublížit" svým dětem s jinou krevní skup. Samozřejmě berte vše s rezervou, uvádím jako příklad pro zamyšlení či pobavení. Pro mě důležité, mám osvoj.dítě a s úplně jinými chutěmi).
Osobní názor - všeho s mírou, dítko rok a půl zvládne mnohé, zvlášť když jde jen o posyp (viz odpověď výše).
Ahoj, díky za odpověď. Máš pravdu v tom, že každý a každou chvíli Ti poradí něco jiného. Proto se tím moc neřídím, dávala jsem pozor co jí jen do roka, pak už jsem začala být povolnější nátlaku babiček a sousedek... Uzeniny a párky má občas taky, né že bych z toho byla nadšená, ale jak vidí nás to jíst, tak je prostě konec...a úplně takový s..čky miluje :-/ S těmi zrajícími sýry jsem ale myslela, že to je horší než s uzeninou, ale podle Vašich rad se toho bát nemusím, tak už parmazán taky ochutnala Takže díky za rady všem. A co přímo plísňové sýry? Ty už ne? Mám na mysli třeba nivu, blue cheese nebo hermelín atd.
S těmi krevními skupinami je to moc zajímavé! Díky! Až bude čas, tak zkusím si o tom něco pro zajímavost najít na netu...
Ještě jedna věc, která se netýká této diskuze - kdybyste měla čas a chuť, napiště mi prosím přímo na email o Vašem osvojeném dítku. Honí se mi občas hlavou takové myšlenky... Zajímalo by mě, jak to chodí. Pokud nechcete, tak to samozřejmě chápu.
Parmazán miluju ale dítěti bych ho nedala a nemyslím, že by malému dítěti ta specifická chuť vůbec mohla chutnat i když dcera jako roční dítě milovala tvarůžky a taky to bylo všem divné. Tak pak asi takle, pokud ho nesní čtvt kila tak bych se toho nebála.
doplněno 07.11.10 09:28:Kde parmazán kupujete? U nás na farmářských trzích je výborný ale 500 za kg se mi zdá přece jen dost a v obchodě jsem našla jen vakuově balený.
O tom, co je a není pro malé dítě nerozhodují odborníci, ale lobby, které preferují ten který výrobek. proto jednou mléko NE, a za chvíli ANO. To samé pečivo atd. Pravdou je to, že v televizi a v různých reklamách nám jsou vtloukány do hlavy různá doporučení, co je "zaručeně" dobré pro naše děti (ale i pro nás). A my to v dobré víře kupujeme a výrobce si mne ruce. Například opravdu kvalitní jogurt nebo kefír nahrazujeme Actimelem (přečtětě si o něm nějaké recenze ) . Takže z tohodle všeho, aspoň pro mě plyne, že jestli malé něco chutná, tak jí to dám . Tím myslím, že to není např. salám, párky apod. nadopovené vším možným sajrajtem
.
Nojo, ale minulý týden na výletě si vyškemrala párek v rohlíku, jako největší pochoutku .
P.S.:Naše malé také miluje plísňový sýr. Jí ho neustále .
Aha, takže plíseň neva? Kolik let je dítěti?
Jinak ohledně mléka tady v Irsku radí, že do 2 let jedině plnotučné, od 2 let může být polotučné, od 5 let nízkotučné. Nejlepší plnotučné celou dobu.
Njn, protože po roce dítěte kupuje umělé mléko už jen ten, co neví co z penězi, tak to potřebujou nějak natlačit lidem. Český pediatr (a doktor vůbec) Ti doporučí to, z čeho má výhody.
Mimochodem tvarůžky (loštické) jsou vynikajícím dietním pokrmem, já bych na tom nic divného neviděl. A co se týče ceny - to záleží na druhu, stáří a původu a vůbec. Jinak zajímavé počtení o parmazánu je na hobby.idnes.cz/.... Přímo ceny tam nejsou, ale dozvíte se mimo jiné, že italské banky mají vlastí sklepy a přijímají parmazán jako bankovní zástavu.
Koupila jsem ho v Lidlu. Sice žiju v Irsku, ale Lidl má sortiment i u nás skoro stejný, tak ten parmazán asi taky. Je balený.
Moc to prožíváte. Jezdím celkem pravidelně do Rimini, občas Modena. Pokaždé přivezu parmazán 12-16 měsíční, když si nepospíším, dítka jej sjedou jen co jej objeví. Evidentně jim neškodí BTW - taliáni s ním děti nacpávají od malička, takže to asi nebude špatná věc.
S tím sortimentem Lídlu - no, spousta věcí, co mají v Itálii, u nás prostě není běžně k dispozici, totéž platí o Holandsku. Opravdu dospívám k názoru, že je velký rozdíl, mezi sortimentem a hlavně KVALITOU potravin u nás a venku.
Já třeba kupuju parmazán povětšinou v COOPu, tedy v Itálii, u nás v COOPu fakt není.
Jj, já taky nekoukám, jestli je vakuově balený nebo čerstvý apod... Ještě mi nikdo nic neřekl na ty plísňové sýry... Manžel jí často blue cheese a Lili žadoní, ale zatím odoláváme. Já zase miluju pokrmy s Gorgonzolou/Nivou a nevařím je jen kvůli Lili. Tak co myslíte?
A od kolika můžou vlastně houby a ořechy? 3? nebo 5? nebo co?
DÍKES
No plísňové sýry jsou vynikající, zejména gorgonzola, ale i naše Nivy a sýry typu Camembert, tedy pro mne, ale plíseň to je, byť takzvaně ušlechtilá. A houby bych dětem nedoporučil vůbec, tak do deseti let. Nejde jen o to, že je to jídlo těžké, ale když se tam připlete nějaká nedobrota, děti jsou daleko ohroženější. Muchomůrku zelenou jim jistě nedáte, ale nějaké čechratky, obecně jedlé, jsou někdy rozporné.
To já myslela žampiony z obchodu, ne houby, na které půjdu do lesa... Udělat třeba zampionovou krémovou polévku nebo maso na žampionech apod.
No tak takové houby by měly být bezpečnější z hlediska možného zamíchání nečeho nejedlého, ale pořád jsou to houby. Do deseti let by děti neměly houby jíst vůbec.
Ale zase je to jeden názor, někdo třeba řekne, že je to blbost a že houby v množství odpovídajícím koření (hovězí na houbách) by vůbec neřešil. Díval jsem se na pár odkazů a tam nejou tak přísní: vyzivadeti.cz/..., zdrava5.cz/..., mojetehotenstvi.cz/... , Ale zrovna z toho posledního bych ocitoval:
=====================================
Ahojky, tak protože jsem se chystala na zítřek dělat taky maso na houbách (žampiony), tak jsem se snažila zjistit proč houby děti nesmějí a našla jsem toto:
Bohužel kromě všech výhod ve stravě mají houby dosti velkou schopnost vyvolávat alergie. Jejich součástí je chitin a bylo prokázáno, že polysacharidy vyskytující se v živém organismu v buňkách vázané na bílkoviny mají výrazné imunospecifické vlastnosti. Při metabolické biodegradaci se mohou uvolňovat látky, které se chovají jako alergen.
Proto zařazování hub o stravy dětí v předškolním věku je nezodpovědné a může je ohrozit. Houby se mohou podílet na kombinované alergii s dalšími alergeny ve stravě či v životním prostředí, která se léčebně velmi nesnadno zvládá. Tzv. alimentární alergie na houby se může projevovat těžko vysvětlitelnými průjmy při jinak vyvážené stravě.
Z hub bychom jako ochutnávku mohli dětem dovolit řádně tepelně zpracované žampiony, a to jen uměle pěstěné. Látky v nich obsažené mají dokonce protialergické účinky. Spoléhat na ně bychom ale rozhodně neměli.
Houby stejně většinou přidávám až nakonec, tak udělá omajdu pro malého raději bez hub
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.