Nejste přihlášen/a.
Velmi rád vařím, peču atd. Mnohokrát jsem upekl sekanou podle různých receptů a rad, ale nikdy nejsem s upečenou sekanou plně spokojen. Často navštěvuju supermarket GLOBUS, kde prodávají svoji čerstvě upečenou sekanou, která velmi dobře voní a čerstvá výborně chutná. Kdo mi poradí, jak bych udělal sekanou, alespoň hodně podobnou, nebo ještě lépe, stejnou, jako ta v GLOBUSU?
Já jsem zkoušela sekanou v domácí pekárně, a řeknu Vám, nikdy jsem lepší nejedla. Není sice taková jako v globusu, ale je super. Půl na půl hovězí a vepřové pomleté, vajíčko, majoránka, hoooodně česneku, sůl, pepř, strouhanka...
Když jsem to vyklopila z pekošky, vyhrnula se z toho super šťáva, samá chuť! Sice nebyla "s kůrčičkou", ale šťavnatá.. jedna báseň... Jak to tak píšu, tak na ni mám chuť, o víkendu asi bude...
Kupovanou jsem nikdy nejedla ,ale pokud vám jde o konzistenci, tak je dobré mleté maso na sekanou našlehat ručním šlehačem , zkuste to a uvidíte, že je úplně jiná než nešlehaná. Můj typ na výbornou sekanou je přidat namletý , pokud možno domácí uzený bok , cca 20 dkg na 1 kg mletého .může být i třeba zbytek uz. krkovice apod. Pokud přidáte k obvyklým ingrediencím i doma vypěstovanou majoránku a česnek , 1 vařený nastrouhaný brambor, aby sekaná nepraskla, budete mít výbornou domácí sekanou, zejména studenou . Domácí uzené seženete v malých řeznictvích a lze jej po malých kouscích zmrazit a potupně používat . Domácí majoránku zase v malých zahradnictvích, stáncích s kořením, či vypěstovat na balkoně.
Pokud vám jde o tu načervenalou velkou cihlu, co se obvykle prodává pod názvem sekaná, tak to vám asi neporadím, protože v přidávání barviv do jídel se nevyznám.
Dáte-li do sekošky kvalitní a čerstvé suroviny, musí být kvalitní. A ta chuť, ta je opravdu chemií zvýrazněná, podtržená. Naši psi mají také nejraději levné a barevné a voňavé granule, které jsou plné chemie a všelijakých solí. A když si člověk přečte složení, zjistí, že je tam 10%! svaloviny. 10%! A psí masové konzervy nebo kapsičky? Voňavá dobrota, že by ji člověk sám psovi sebral. Ale nesmí si přečíst složení!
A s hotovou sekanou je to úplně stejné. Koukněte na tácek polotovaru namletého nebo mělněného masa, co tam všecko je. A také, kolik % masa. Je to smutný příběh!
Možná, že se pokuste pohledat recept na železnici. To byla, snad za 1.republiky dobrota veliká. Můj tatínek byl řezník a párkrát ji udělal. Bylo to kvalitní hovězí maso jemně namleté a pečlivě zpracovávané s troškami vody tak, aby tento fáš byl jako jednolitá hmota. A do toho se přidávalo na kousky krájené vepřové a snad i uzené. Nechávalo se to zrát a pak peklo. Udělalo to při pečení kůrku a ta udržela spoustu šťávy uvnitř. Říkám, dobrota veliká! Ale pracná a drahá.
Ale když si sekanou necháte namlít z vybraného masa a upečete doma, víte přesně, co jste tam dal a bylo-li to vpořádku. Není o čem pochybovat.
Někdo dává usmaženou cibuli do sekané. Osobně mi nejvíce chutná sekaná ve které je málo hovězího masa, nejraději žádné..
No ale v té železnici se fáš zpracovávala velice dlouho a po trošičkách se lila voda. Tátovi jsem říkala, proč to nedá do hnětače a vodu nenalije najednou. Prý to jinak nejde a nechutnalo by to dobře. Že by to bylo tvrdé. Že je dlouho ověřené. :D A věřte, byla to paráda!
Děkuji Vám. To jak Váš tatínek dělal sekanou je jistě velmi zajímavé a určitě věděl, co dělá, koneckonců byl to odborník. Mne mimo toho také velmi zajímá, čím se taková sekaná dochucuje, jestli stačí tradiční přísady, jako sůl, pepř, česnek, majoránka atd. Určitě rozhodující je, jaký je poměr hovězího a vepřového masa( u klasické sekané) a jak se obě masa namelou. Domnívám se, že hovězí maso je nutno skoro našlehat, vytvořit t.zv.spojku pro maso vepřové a směs doplnit dobrým, umletým masem.
Mnoho let vyrábím sekanou z různých mas. Když byli doma pěstovaní králíci, tak umleté s bůčkem, neměla sekaná chybu, jinak hovězí, ale více vepřového. Dávám do ní česnek, více vajec - lépe drží pohromadě. Strouhanku, pepř, kmín, nové koření, majoránku, sůl a mléko. Vše se zamíchá a důležitý bod je s hotovou směsí párkrát praštit do mísy, aby vyběhl vzduch a sekaná nepraskala při pečení...potom vytvaruji šišky rukama namočenýma ve studené vodě, uhladím a potřu plnot. hořčicí a podliju vodou. Peču a podlévám výpekem, aby měla kůrčičku. Někdy před pečením zabalím do šišky vařená vejce. Když se pak nakrájí, moc pěkně to vypadá i na studené míse. Musím ji zas udělat, úplně mě rostou sliny v puse...tak ať se vydaří a dobrou chuť!
Děkuji za další inspiraci a až ji budu dělat, vzpomenu si na Vás. U keřete se dá řící že stokrát jinak a vidím, že to platí i u sekané.
++zÁKLAD U KLASICKÉ SEKANÉ JE HOVĚZÍ UKUTROVANÉ A NALOŽENÉ HOVĚZÍ MASO PREDEM NAMLETÉ S PŘIDÁNÍM VODY.TENTO PRÁT JE JEMNÝ JAKO NA PÁRKY A MUSÍ SE LEPIT NA RUCE.VEPŘOVÉ SE DÁVÁ UMLETÉ ALE NE NA JEMNO ALE HRUBŠÍÍ HLAVNĚ TLUSTŠÍ MASO-BŮČEK A TO PROTO ABY SE NEVYPÉKAL TUK A ABY SEKANÁ LÉPE VÁZALA..OKOŘENÍ SE TO SOLÍ TROCHU PEPŘEM + TROŠKA MUŠK.KVĚTU.NAKONEC SE PŘIDÁ NA KOSTIČKY NAKRÁJENÁ SLANINA.ŠIŠKY SE TVOŘÍ PLÁCÁNÍM RUKAMA NAMOČENÝMI VE VODĚ A SEKANÁ SE PEČE PONOŘENÁ VE VODĚ NEBO VE FORMĚ TÉŽ PONOŘENÉ VE VODĚ.SEKANÁ JE PONOŘENÁ SKORO CELÁ A KDYSY ŠPIČKOVÍ ŘEZNÍCI DÁVALY NA POVRCH LEDOVOU TŘÍŠT A NĚKTEŘÍ DÁVALY TUTO RŘÍŠT I DOVNITŘ SEKANÉ.VYTVOŘÍ SE PERFEKTNĚ UPEČENÁ KŮRČÍČKA A NENÍ PŘEPEČENÁ PRÁVĚ PROTO,ŽE JE POKRYTÁ LEDOVOU TŘÍŠTÍ.TŘÍŠT UVNITŘ DĚLÁ SEKANOU ŠTAVNATĚJŠÍ.TOTO JEZÁKLAD A POKUD MÁTE RÁDI SEKANOU TŘEBA S MAJORÁNKOU,KTERÁ DO KLASIKY NEPATŘÍ ZÁLEŽÍ NA KAŽDÉM JAKOU MÁ CHUT.
Vážení proč všichni cpete do sekané majoránku když tam kromě do bavorské nepatří.Jinak vepřové by mělo býti na hrubší kousky namleté a slanina nebo uzené-bok by měli být nakrájené na kostky aby se při pečení nevypepkl tuk.Jinak koření pepř,sůl špetka muškátu a to je vše do klasiky.Ostatní koření už si přidává každý sám dle své chuti ale toto je základ.Pečo se ponořená ve vodě nebo ve formách ve vodní lázniA OPÉKÁ SE JEN VRCH A PROTO SE OTÁČÍ ABY SE OPEKLA ZE VŠECH STRAN.Tak zůstane štavnatá a má i pěknou kůrčičku.Dovnitř žádná mouka ani strouhanka ale jen voda.10kg syrového masa přijme při řádném promíchání až 3l vody.Je to ještě trochu složitější než jsem napsal ale to by bylo na dlouho.Toto je jen základní postup.
v Globusu mají sekanou opravdu velmi dobrou, ale myslím si , že do ní dávají nějaký "zvýrazňovač chuti"( např. slovnik.vareni.cz/... ) - ale i tak je nejlepší domácí sekaná, do které si tahle pochybná Ečka nepřidáte.
ladko1939, základ je kvalitní maso. Na přesném poměru vepřového a hovězího tolik nezáleží.Doma pomleté maso zalévám mlékem, přidám na kostičky housku . Záleží na koření, to si už musí každý vyzkoušet sám, co mu vyhovuje - sůl, pepř , majoránka je základ. Pokud chcete mít sekanou červenou, přidejte Pražskou sůl. Přidávám na drobno cibuli, kterou ale předem zpěním na pánvičce. Vejce- když mám čas zvláśť přidávám našlehané bílky. Bez česneku sekačku si neumím představit, někdo ale česnek nesnáší, nebo nesmí. . Pro ty bych doporučila přidat houby čerstvé, nebo zmražené, je to pak lahoda. .Hlavně ale nekupovat již namleté maso v obchodě. Karina
U nás byl kdysi u hospody krámek s polotovary a tam jednou týdně prodávali výbornou sekanou. Asi jako v Globusu, šťavnatou, růžovou a i pěkně voňavou. Byla jsem se podívat v suterénu, kde se sekaná připravovala. Ano - pořádný kutr, řádné našlehání a další "tajné" fígle. A to jsem přesvědčená, že do sekané zpracovali veškeré odřezky a neprodané polotovary z průběhu týdne. Když jsem jako amatér vařila o dovolené na rekreačce, starý šéfkuchař nakládal vše co se nehodilo - do tuším sanytru - a potom se upekla sekaná. Takže já zůstanu u své klasické sekané.
Včera večer jsem si namlela bůček, hovězí přední, 3 stroužky česneku a kousek voňavého špeku. Suchou houskou jsem "vyčistila" mlýnek, přidám 2-3 vajíčka, půlku housky namočené ve vodě, sůl, pepř, drcený kmín a trochu červené papriky pro barvu. Přidám jemně nakrájenou půlku cibule a nebo nať lahůdkové cibulky pro barvu. Pěkně vymíchám rukou a dám odpočinout do lednice pod folii. No a potom šup - dvě šišky do remosky, uhladím a pohladím studenou vodou, navrch udělám hřebínky ze špeku a trochu zasypu grilovacím kořením. A bude za hodinku hotovo. Tak dost řečí a jde se na to!
Kdosi tady psal, že přidává do sekané brambory. Myslím, že tím se právě nahrazuje ta přidávaná voda. Opravdu je sekaná s nastrouhanou bramborou jemnější a šťavnatější. Osobně odzkoušeno. Jinak já do sekané přidávám ještě mletou sladkou papriku. Má potom trochu jinou, lepší chuť, Tak to můžete zkusit, třeba vám to bude taky chutnat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.