Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otcovská dovolená

Od: kratzen* odpovědí: 6 změna:

Říká vám někomu tento termín něco?Prý si může zaměstnanec otec požádat o dovolenou po narození dítěte.Kdo s tím má zkušenost?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den. Já mám takový dojem, že se o tom kdysi uvažovalo, ale nakonec se to neschválilo.

kratzen*
hodnocení

Ale je to škoda ne pro ty co by se chtěli spít do němoty ale pro ty ostatní že?

hodnocení

0x

tzv. "otcovská dovolená", tedy dovolená po narození dítěte placená z nemocenského pojištění, zatím neplatí. sice se o ní jeden čas mluvil, ale pak to nějak vyšumělo a přiznám se, že ani netuším, jestli byl návrh úplně uložný k ledu nebo jenom odložený.

jinak otec si může po narození dítěte požádat o rodičovskou dovolenou a zaměstnavatel je povinen vyhovět, ale rodičovská dovolená není placená. může si požádat o normální dovolenou na zotavenou, ale tu zaměstnavatel nemusí povolit. může nastat situace, že po narození dítěte otci náleží ošetřovné z nemocenského pojištění - pokud je doma starší dítě do deseti let a otec se o něj musí starat po dobu hospitalizace matky v nemocnici nebo pokud je matka na tom po porodu tak, žev domácí péči potřebuje péči jiné osoby (já nevím - možná by to bylo myslitelné třeba po císařském řezu nebo při velké chudokrevnosti?).

fidonet*
hodnocení

0x

Trochu jsem se ztratil v tom na co se ptáte? Chcete dovolenou , protože se vám narodilo miminko a třeba se "ožrat ze štěstí"? Na to musíte použít řádnou dovolenou. Pokud chcete využít paragraf na matku a dítě, kteří se vrátili z porodnice, a nemohou se o sebe postarat ( težky porod, matka na lůžku ), na to máte ze zákona právo. Nebo chcete jít místo ženy na mateřskou dovolenou? To je zcela běžné, není nutné, aby na mateřské byla žena ( tedy ze zákona to není nutné ).

Zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, § 32, odst. 1:

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má
a) pojištěnka, která porodila dítě; před porodem má v době nejdříve od počátku osmého týdne před očekávaným dnem porodu nárok na peněžitou pomoc v mateřství těhotná pojištěnka,
b) pojištěnec, pokud převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu ( § 38),
c) pojištěnec, který pečuje o dítě, jehož matka zemřela,
d) pojištěnec, který o dítě pečuje a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud matka dítěte nemůže nebo nesmí o dítě pečovat pro závažné dlouhodobé onemocnění, pro které byla uznána dočasně práce neschopnou [ § 57 odst. 1 písm. e)], a nemá nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství [ § 36 odst. 1 písm. c)],
e) pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu podle odstavce 7, že bude pečovat o dítě; tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte.

doplněno 26.10.10 17:18:

Otcovská dovolená - slibovali zákonodárci před minulými volbami na jaře 2009, kdy rozhazovali plnými hrstmi (vymysleli slevy na pojistném, třeba) a měl to být týden dovolené, placené z nemocenského pojištění, pro tatínka, kterému se vrátila mamka s miminem z porodnice. Mělo to platit od 1.1.2010. Pak už na podzim viděli, že není ani na důchody, tak to pozastavili a teď to myslím ani nenastane.

kratzen*
hodnocení

Děkuji za odpověd a jsem rád že se člověk má kde obrátit.Jestli si pamatujete někdy v ůnoru jsem se ptal jak je to s pojištěním pracovní neschopnosti pro těhotné.Vaše odpověd mi pomohla a dnes musím říct jen tohle ti co si tenkrát utahovali že budeme muset přemlouvat a přesvědčovat pojištovnu že gravidita je nemoc byli vedle jako jedle.Má přítelkyně již čtvrtý měsíc pobírá plnění z pojistné smlouvy o dlouhodobé pracovní neschopnosti.A že je to nemalá částka která nám pomáhá platit hypotéku a vlastně nám umožnuje to abychm si vůbec mohli dítě dovolit je fsjn.Děkuji tímto moc za radu.A těm co se smáli *smich*.Jen tohle :Voják se stará ,voják má.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]