Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přiznani k dani z prijmu fizickych osob

Od: makyna111 odpovědí: 11 změna:

dobry den,mzdova ucetni mi odmitla udelat dane za rok 2012 protoze jsem ve firme nepracovala cely rok,musim si je tedy udelat sama,na financaku jsem si vyzvedla papiry a zjistila jsem ze vubec nevim jak to vyplnit,myslite ze kdyz pujdu na financak ze mi tam pomohou je vypsat?nebo nevite jak je vypsat ty papiry?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Účetní Vám poskytla špatnou informaci (nebo si chce ušetřit práci). Roční zúčtování daně je povinen Vám provést poslední zaměstnavatel z kalendářního roku, za který chcete zúčtování provést.

Zašlete zaměstnavateli (adresujete vedení firmy) písemnou žádost o zúčtování daně z příjmu za rok 2012. K žádosti připojte čestné prohlášení, že jste po skončení zaměstnání nikde jinde nepracovala a zašlete doporučeným dopisem s dodejkou tak, aby žádost byla doručena nejpozději 15. února 2013.

Předpokládám, že jste u zaměstnavatele podepsala prohlášení k dani. Jestli ne, můžete je podepsat dodatečně.

doplněno 25.01.13 22:33:

Zdůrazňuji: Řešte situaci s vedením firmy, nikoliv s účetní!

hodnocení

0x

Na FÚ Vám sice poradí...ale dělat za Vás DP nikdo nebude.

Buď to musíte udělat sama, nebo si DP nechte zpracovat u daňového poradce který tomu rozumí...

Zase tolik to nestojí..

emefej*

Najímat si daňového poradce je zbytečné, dovede to každá účetní.

koukolik
hodnocení

0x

A za jakého důvodu vám to nechce udělat? To že jste nebyla ve firmě celý rok není samo o sobě důvodem k tomu, aby vám zúčtování odmítla. Pokud jste byla minulý rok zaměstnaná i jinde a zaměstnání se časově nepřekrývaly, stačí vaší účetní přinést potvrzení o zdanitelných příjmech z minulého zaměstnání a ona je POVINNA vám to udělat. Pokud tam není ještě nějaká jiná překážka - třeba že jste podnikala nebo ještě podnikáte jako OSVČ. Pak samozřejmě DP musíte podat sama.

makyna111
hodnocení

ucetni mi rekla ze dane delaji jen lidem ktery tam pracovali do konce roku 2012 a ja dala vypoved v kvetnu prej nemaji na to nejakej program v pocitaci ze si to mam udelat sama jinak jsem nikde nepracovala vratila jsem se na rodicovskou.dala mi jen to potvrzeni o zdanitelnych prijmech a tak.

koukolik

Rozumím. Pak postupovala oprávněně. Ne kvůli programu, ale zaměstnavatelé obecně mají povinnost dělat zúčtování jen těm, kterým trvá pracovní poměr k 12.12. uplynulého roku. Tak se tím zkuste prolouskat sama a když tak se obrátit na někoho s ekonomickým vzděláním nebo alespoň někoho, kdo DP už podával. Ve vašem případě to bude velmi jednoduché

makyna111
hodnocení

dekuju snad se mi to podari treba udelat podle internetu*modla*,jinak co se stane kdyz tam udelam chybu bude mi neco hrozit od financaku?

koukolik

Když to spočítáte špatně ve váš prospěch a při kontrole se na to přijde, budete muset dlužnou částku doplatit a ještě vás čeká penále a úroky z prodlení. Nepodceňoval bych to, a alespoň bych si DP nechal někým zkontrolovat. Když nepůjdete na FU až v březnu, kdy mají plné ruce práce, možná vám to zkontrolují a poradí i tam.

Vzhledem k tomu, že jste pracovala jen do května a třeba na daňovou slevu na poplatníka máte nárok za celý rok, mohla by být částka, kterou dostanete zpět docela zajímavá. Pokud máte děti, uplatníte další slevy, které se vám v případě, že jsou vyšší než zaplacená daň, překlopí na daňový bonus a dostanete další peníze navíc. Podmínkou získání bonusu je výdělek ve ve výši min. 6násobku minimální mzdy za celý rok.

S ohledem na výše uvedené znovu opakuji: klidně to udělejte podle formulářů z internetu ale nechte si to alespoň zkontrolovat.

makyna111
hodnocení

dekuju moc,dite mam ted nevim jak to tam do tech listu napisi od 1,1,2012 do 31,5,2012 jsem mela holku napsanou v praci na sebe a od 1,7,2012 manzel nastoupil do zamestnani tak si udelal slevu na dite na sebe a do tech papiru mam tedy napsat ze jsem ji mela jen tech 5 mesicu?

koukolik

Dceru si můžete uplatnit od ledna až do června. Není rozhodující, jestli jste po celou dobu skutečně pracovala, ale jenom to, jestli si ji pro účely slevy neuplatnil v té době někdo jiný.

koukolik

... k 31.12. *bzum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]