Mazanec - tip na formy

Od: Datum: 12.02.13 13:32 odpovědí: 7 změna: 12.02.13 17:58

Odlehčím některé sekce a některá témata tím, že bych se potřeboval zeptat, zda máte některá či některý z Vás oblíbenou formu na pečení "mazance". Vím že klasický mazanec se peče klasický jako bochánek, ale já toto těsto rád vkládám do forem. Měl jsem3 formy plechové, oblíbené a podobné tvaru hranolu či toustů, ale jaksi orezly, vyhodil jsem je. Zkoušel jsem to v silikonové formě na vánočku, ale to není ono, vánočka je taková zhrublá. Pouze dodávám, nejsem žádný pekař či kuchař, já doma peču fakt jen ten mazanec a nic jiného, ještě bych zvládl palačinky, jablka v županu a vajíčka. Ale důležité je, že moje mazance jsou u rodiny oblíbené... Pokud by jste měl někdo nějaký šikovný tip, rád uvítám, díky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 12.02.13 13:41
avatar

Mazanec také peču jako bochánek, nikdy v žádné formě. Nedovedu si to ani představit, vánočkové a mazancové těsto hodně vykyne, to byste do veliké formy musel dát jen malý bochánek. A navíc byste u něj neměl žádnou tu spodní stranu, co je na plechu, tu máme všichni nejradši.

Udělat pěkný bochníček, nahoře nůžkami nastřihnout do kříže /aby nepopraskal/, potřít vajíčkem - bude pěkně hladký, lesklý a šup do vyhřáté trouby. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.13 13:44
avatar

Souhlasím. Mazanec potřebuje prostor a ten mu forma nedává - pak vykyne málo nebo špatně a není tak dobrý. Ani vánočka není dobrá z formy.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.13 14:27

souhlasím , také peču jedině bochánek na plechu - pěkně naběhne a velmi chutný pokud chceš formu plechovou kup si jedině formu na dort . To mě tak napadlo.

Vánočku taky peču jedině pletenou na plechu .Je to jak jsme kdo zvyklý.

doplněno 12.02.13 15:56:

Jen stále netuším jaký je důvod péct mazanec ve formě, vždyť těsto se na plechu nerozlije - pěkně drží pohromadě . Něco jiného by to bylo u bábovky, že ano:D:D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.13 15:11
avatar

určitě, mazanec jako bochánek - tozn. na plech, třeba na pečící papír, potřít vajíčkem, posypat mandličkami ;) a střed nezapomenout křížem naříznout, aby při pečení neprasknul

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.13 17:17

Takže já se pokusím to zopakovat ještě jednou, já nechci návod na klasický mazanec , ten je znám, já přece ani nepeču velikonoční mazanec a pod., já jsem zadal svou otázku proto, že jsem chtěl poradit, jaké jsou pro podobné účely nejlepší formy na těsto, přičemž já používám těsto, které svým složením je shodné či podobné mazanci, nic víc , nic míň. Mým cílem není krása bochánku, či vánočky,který se na patře v troubě upeče zpravidla jen jeden, max. 2, můj zámysl je hlavní ten, aby např. na patro v troubě jsem vložil např. 3 formy vedle sebe a upekl " mazancové těsto, chcete-li, na jeden zátah, popř. další 3 formy pod sebe. Peču mazancové těsto jako chlap a ne jako ženská, která si svůj mazanec hýčká. Mé mazance si hýčkaji žena, děti, , snachy, a vnoučata až při jídle, rád si s chutí mazancového těsta s Vámi zasoutěžím. Když to např. o víkendu rodina jí, každý má na jeden zátah jeden " mazanec" - chápete můj princip? , ptám se na formu, do které vím, že dám polovinu těsta , toto pěkně vykyne a pak peču , zkuste si to upéct, a pak mi dejte vědět,, ale např. zásadně vždy do těsta dávam také rozinky a mandle. Upřednostnuji nerez formu, ve tvaru jakoby hranolu, která je o 100 % lepší jak např. silikonová nebo keramická. Do plechu vždy vkládám pečící papír. Tak nevím jestli uspokojím ...

Datum: 12.02.13 17:41

Tak už to chápu díky ,asi jsem si seděla na kabelu:D:D:D

tady si určitě vybereš http://www.kuchynskepotreby.c…keramiky-plechu-silikonu.html

osobně mám na biskupský chlebíček , srdce, a formu podlouhlou vysokou hladkou , dortovou velkou a malou - ty mám plechové ,jinak peču na vysokém plechu /pekáči/

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 12.02.13 17:58

No - asi takhle, konečně pořadnej tip, tuto nebo úplně podobné jsem měl http://www.kuchynskepotreby.c…orma-bochnikova-delicia.html, zrezly mi. Kupoval jsem je tuším v makru asi 3 ks za stovku, já vím, ... nejsem tak bohatej, abych ... Nevýhoda, že se mi to toho blbě dělaly ty vložky z pečicího papíru. Pochopitelně dávám bodík ..., díky

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.