Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Piškotová roláda se lepí

Od: aljosa11* odpovědí: 18 změna:

prosím zkušené kuchařky o radu jak správně upéct piškotovou roládu. stále ji zkouším a bud se mi lepí na papír - tam byla asi špatně upečená ale co nemohu vychytat tak při rolování praská, někdo radí ihned srolovat někdo až vychladne, dnes jsem srolovala po několika minutách hned horkou a nechala srolovanou než jsem udělala náplň no a pak když jsem ji naplnila a rolovala tak po celé delce praskla tak kde je zas chyba? díky za rady. P.S. šlehám celá vejce s cukrem a pak přidávám polohr. mouku.

doplněno 05.09.10 19:26:

tak to sloupnutí z papíru jsem vyřešila že ho nedávám a vymazala jsem a vysypala hrubou moukou plech a převrátila na vlhkou utěrku takže paráda, ale ted motat teplé nebo studené, někdo píše teplé někdo na druhý den. někde jsem ještě četla radu nechat chvíli aby pára vyšla a nezvlhlo to a pak to jde, tudíž jsem nechala asi 5 min a pak nádherně smotala ale po natření krému se lámala po celé délce.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

2x

aljosa11, jsme na tom stejně. Ale mám ji ráda a to popraskané a odlepené zaplácám vždycky nějak krémem *smich*. Chutná dobře no, ale vydělávat bych si s tím nemohla :D.Karina

aljosa11*
hodnocení

Karinka tak to jste mě potěšila, je výborná už si dávám ke kafíčku 3. kousek akorát že ji musím sníst celou sama nebot se nedá nabídnout ale budu na tom makat až se mi podaří. ještě jsem se dočetla že je dobré přidat v dávce mouky solamyl ten prý to dělá vláčnější tak zkusím a uvidíme. Děkuji všem za rady.

karina*

alojza11, tak tedy dobrou chuť. A klidně ji nakrájejete na kousky ( ony se ty nerovnosti trochu ztratí ) a nabídněte.Ti co Vás mají rádi, ty ji slupnou a vadit jim to až tak nebude. Vždyť je k jídlu, ne na výstavu . A k jídlu je vždycky, ať už zdobný efekt dopadne jakkoliv *smich*.Kar i

hodnocení

1x

Jsem přesvědčená, že problém není v piškotovém těstě, to zvládneme s trochou cviku všechny. Ale já roládu neupeču vůbec - mám plynovou troubu a tenoučký plát těsta spolehlivě vysuším, takže o nějakém rolování si můžu nechat zdát. Nebude lámání způsobeno tím, že se roláda vysuší?

malvinka*

Ano i moje mamka tak soudí, někdy sehraje roli i nevhodná mouka.

karina*

malvinko, tak to zcela jistě. Já kupuji Předměřickou, myslím, že to jsou nejlepší mlýny. Ale stejně se mě nevede *smich*.

inzenyrko, zkuste si do trouby při pečení dát na dno nějaký pekáček s vodou. Tomu vysušení to přeci trošku zabrání. K.

Já dávám péct roládu do předem hodně horké trouby. Než začnu dělat těsto, tak dám troubu na plno. Po vložení plechu s těstem do trouby stáhnu teplotu na 200°C a peču asi 8 minut. Těsto se nevysuší a potom neláme. Pokud natírám marmeládou, tak po natření ihned stáčím do rolády. Jinak upečenou placku na roládu překlopím na mírně vlhkou utěrku ( nebo suchá a pocukrovaná) a s utěrkou zatočím. Po vychladnutí natírám krémem. Musíte jí rychle upéct. V plynové troubě zkuste dát plech doprostřed a pokud nemáte termostat, tak bych pekla asi na skoro plný výkon. Každá trouba peče jinak. Je třeba to tzv. vychytat. Přeji úspěch.

aljosa11*
hodnocení

tak se hlásím všem příznivkyním rolád hlavně nepovodených za dva měsíce jsem stále na tom pracovala a na netu jsem narazila na roládu která se stáčí za studena , zkusila ji a výborná nelepí se ani neláme, pak jsem dala recept všem kolegyním a všem se zdařila tady je recept :6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, marmeláda na potření, krém, ovoce, já přidala lžíci solamylu a trochu míň mouky, prý je to nadýchanější a pružnější.

postup: vyšleháme bílky + cukr krupice do husté pěny, poté zašleháme žloutky a nakonec vmícháme mouku. rozetřeme na pečicí papír a pečeme na 180 st. 7-10 minut do růžova.
Vychladlý piškot potřeme marmeládou, krémem, dáme jakékoliv ovoce a stočíme. Použila jsem krém klasiku puding - kokosový a cele máslo a ještě zakysanou smetanu a hodně hustou aby těsto nezřídlo, dnes jsem tuto roládu dělala opět a dala krém ze dvou tvarohů + cukr a kt omu 2 šlehačky ušlehané ze ztužovači. fakt je dobrá zkuste, a dejte vědět jestli se zdařila

barbakan*
hodnocení

0x

bílků,120 gr.cukr moučka,4 žloutky,80 hladké mouky.

Příprava:bílky ušlehat s cukrem do tuhého sněhu a nakonec postupně a opatrně přišleháme po jednou žloutku za čtyř.Potom ještě lehce vmícháme 80 gr. hladké mouky.Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.Plech vložíme do rozehřáté (200 st.) trouby a prudce upečeme.Plát necháme dobře vychladnout,jde lehce svinout i druhý den.Tak že si jej můžete připravit den předem.Vychladlý plát piškotu svineme utěrkou a konečná úprava je na vás.

doplněno 05.09.10 15:42:

Doplnění: Bílků musí být 6!

patronka*
hodnocení

0x

Piškotová roláda: 4 vejce ušlehat s 120 g cukru do husté pěny + zamíchat 120 g polohrubé mouky (možno část nahradit Solamylem).Rozetřít na pečicí papír na plechu - vložit do trouby vyhřáté na 180°C.Hotová je, když je těsto uvnitř suché - zkusit zápalkou.Vytáhnout z trouby a ihned srolovat i s papírem.Rozbalit po vychladnutí, papír opatrně odlepovat.Dělala to tak už moje babička a teď už jsem babička já.Dobrou chuť.

doplněno 05.09.10 17:58:

Tak to zkuste bez pečicího papíru, plech potřít tukem a vysypat hrubou moukou.Po upečení uvolňovat z plechu kulatým nožem a ihned stáčet.To se musí podařit, akorát to trochu pálí do ručiček .Nebo potřít tukem ten papír.

karina*

patronka, tak přesně tohle jsem už skolegyněma jednou řešila. Byly jsme 4 a pouze jedné z nich se ten papír prý odlepil. (ale protože si tak trochu často vymýšlela, tak jsme jí neuvěřily *smich*). Nám ostatním to nešlo. A jde to i blbě podle postupu, který mám já v kuchařské knize, a to, že tu piškotovou placku máte přikrýt mokrou utěrkou, papír odlepovat a současně balit placku do té utěrky.Nevím čím to je, lepí se to také. Možná množstvím cukru. Jednou jsem si usmyslela, že ji udělám odpoledne na Štědrý den , protože už vše bylo hotovo a všude se to jen lesklo. A můžu Vám říct, že tak oblemtanou kuchyň a zkažený štědrovečerní podvečer jsem nikdy neměla *uspech**smich*.Tak mě vysvětlete, jak je to možné, že Vám to také jde?*plac* Karina

malvinka*

Karin, mám v příbuzenstvu profi cukrářku a to dloholetou. A stejmě jako i Vám se i jí občas placka neodlepí. Nevěší hlavu a nakrájí pláty pomaže a výsledek je stejný akorát není kulatá roláda.

V provozovně kde pracovala, jsem jako malá před lety viděla, jak zaměstnankyně měla speciální smetáček a omočeným ve vodě papír jakoby pometla / nevím jak napsat*smich*/ a sloupnout šlo. Prostě technika je technika.

doplněno 05.09.10 16:41:

Sloupnutý papír otočily se zbytky lícem vzhůru a suchou roládu smotaly s čistou stranou dovnitř. Nechaly odležet a po rozmotání namazaly.

karina*

malvinka, děkuji za uklidnění. Jenže profík se tím nestresuje *smich*.

Ten Váš dodatek je pro mne dobrá makačka na závity *smich*. To jako šetřily papír? Já bych prostě dala nový *smich*. Totéž je pro mě v kuchařce ,když popisují , jakou stranou vkládat koblížky do rozpáleného tuku, když jste je předtím 2x otočila na válu aby kynuly *haha*. Karina

malvinka*

Karina, papír tehdy byl v takové obrovské roli na stojanu. A upevnit novou roli byla makačka, když se všude vyskytovala všude samá žena. Prostě to tam tehdy tak bylo zvykem s papírem otáčet. Někdo používá alobal, ale ten je bezpečný pouze pro šikovné*smich*.

Kobližky, bych po přečtení receptu ihned vzdala.*haha* Naštěstí nejsou mé oblíbené*uf*.

hodnocení

0x

Tak mě poradila kamarádka, že plech mám pomazat sádlem, na to dát pečící papír, ten opět pomazat sádlem a vysypat hrubou moukou.Pak po upečení vřelou roládu ihned srolovat i s papírem a nechat vychladnout.Ted ještě recept 4 žloutky šlehat s 7dkg cukru moučka do pěny.Pak přidat 5 dkg polohrubé mouky a půl prášku do pečiva.Nakonec sníh ze 4 bílků.Zatím se vždy poveda.Tak jsem zvědavá jak dopadnete.

patronka*

Určitě ne cukr moučka, ale krupice, nebo jemný krystal.Proto se roláda lepí.To sádlo pod papír proč?Stačí mírně navlhčit.Sádlo se dávalo na vesnici, protože tam jiný tuk zpravidla neměli.Recept jsem psala už někde výš a neustoupím od něj, je léty prověřený a mnohem jednodušší.Samotný sníh přidávám jen do piškotových těst s tukem(olejem) a kakaem.Přidávám předpis na koláč"růžový dalmatin", který vznikl letos v létě z nedostatku ingrediencí k Míša řezům.Těsto:3 žloutky ušlehat se 2 lžícemi cukru krupice + 1 lžíce oleje do husté pěny, vmíchat 2-3 lžíce polohrubé mouky a nakonec sníh ze 3 bílků.Upéct v dortové formě na 180°C.Tvarohová náplň: 250 g obyč.tvarohu (vanička) + 100g cukru + 100 g másla (používám univerzální rostlinný tuk EASY)+ 2-3 lžičky pikantní marmelády (rybíz) - ušlehat.Natřít na vychladlý piškot, nejlépe ještě ve formě.Rozpustit kousek (4čtverečky) čokolády na vaření s 1 lžičkou tuku.( V MW 1x stisk).Míchat skoro do vychladnutí a lžičkou pokapat tvaroh.Ještě bonus nakonec: ta tvarohová náplň je tak dobrá, že se dá zmrazit jako zmrzlina.Průsvitný obal od 18 vajíček, na dno každé prohlubně troch višňového džemu, zaplnit tvarohovým krémem a zalít čokoládou.Obaly jsou bohužel na jedno použití.

Piškotová roláda se lepí
karina*

patronka, tak jste mě nahlodala, zítra se do rolády pustím. Jedu na návštěvu, tak uvidíme, zda bude ke koukání. K jídlu je vždycky*smich*. Dělám to jako vy , ale je to asi v šikovnosti. Budu na sobě makat. A díky za recept. Vypadá to dobře. Šlo by to také s rozmačkanými borůvkami? Karina

patronka*

Samozřejmě že to jde s borůvkami a i jiným ovocem nebo marmeládou.U tvarohu se dá v průběhu šlehání improvizovat, dát třeba umělé sladidlo, méně tuku a jiná chuť.Výhoda je v tom, že tvaroh se už dál nepeče a chuť se nezmění.Ty původní Míša řezy jsem dlouho nedělala, protože toho bylo hodně, až vloni mne napadlo prostě dát poloviční dávku.Pokud je někdo nezná, tak je těsto jako "dalmatin" + 2 lžíce kakaa a do tvarohu se nedává marmeláda.Na povrch čokolády trochu víc, ale špatně se to krájí.Jinak pravdu má inžinýrka s troubou.Já už dlouho peču v elektrické a tak mne nenapadlo, že někdo má ještě plynovou.Tam jsem měla 2.plech,tašky ze střechy, hrníček s vodou a stejně to nebylo ono.Na chalupě se mi rozkládací dortová forma vejde do velké remosky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]