Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, začala jsem chovat křepelky a přemýšlým o nakládání vajec. Něco jsem přečetla na netu, ale nejsem nějak moudrá. Asi nejlepší se mi zdál slaný nálev. Ale chtěla bych to případně dávat jako pozornost a tak bych tam chtěla dát třeba nějaké bylinky, ale nevím jaké aby zas vejce něchytly nějakou pachuť. Má někdo zkušenost? A dávají se se skořápkou nebo bez? Dík
Vejce se nakládají z důvodu prodloužení trvanlivosti a to do VAJA a nebo do vápna a to se skořápkou. Vy chcete nakládat proč? V žádném solném nálevu vejce neudržíte déle čerstvá, o bilinkách jsem nikdy neslyšela. Vejce bez skořápky jsou mrazit. Možná vám nejde o prodloužení tvanlivosti, tak napište o co vám jde.
Haninko, kolik je Vám let? Nakládat vejce bez skořápky je jako nutit kohouta, aby snesl vejce!:D
Vejce se nakládají proto, když je jich hodně, aby se uskladnily na období, kdy jich bude míň. Dělávalo se to tak dřív, dneska se už vejce nakládají dost málo. Protože když chybí, vždycky si těch 10 v obchodě koupíte.
Navíc se nakládáním jakost vajec zhoršuje. Naložené vejce nemůžete třeba vařit či smažit k přímému jídlu, nedá se z nich šlehat sníh, špatně se oddělují bílky od žloutků. Hodí se ponejvíc vcelku do pečení, knedlíků, do houbové smaženice apod.
Takže ta vajíčka naložením zaručeně nevylepšíte. Spíš naopak. Pokud je chcete darovat, dala bych je čerstvé. Ani ty bylinky se nehodí - na co? Vejce se nakládají do vodního skla, nebo vápenné vody, aby se prodloužila jejich trvantivost. Přidáte-li tam bylinky, nebude to k ničemu, trvanlivost vajec neprodlouží, do vajec se nevyluhují.
Nejlepší vejce k nakládání jsou od března do května a pak od půlky srpna do půlky září. Vejce před nakládáním nemýt, případné nečistoty jen otřít. Oklepat vždy dvě, podle zvuku zjistíte, že jsou neporušená. Jinak by se kazily.
Vyhašené vápno - tu bílou kaši dáme do okurkové láhve do výšky asi 3 cm. Na vápno vrstvu vajec špičkami dolů, na ně další a další až vše nakonec zalít vápennou vodou tak, aby voda přesahovala vejce tak o 5 cm /musí být potopená/. Láhev povázat. Vejce pak uskladnit v suché, chladné a tmavé místnosti a spotřebovat je pokud možno tak do 4 měsíců.
Ale jak jsem už psala, dneska už je nenakládám. Zhorší to jejich kvalitu a v současnosti už koupíte čerstvá vejce v jakékoliv roční době, tak v tom nevidím žádný význam. A darovat naložená vejce by mi připadalo jako darovat nakousaná jablka. Jaga.
Jinak se omlouvám, jestli jsem Vás špatně pochopila, Váš odkaz se mi totiž nedaří otevřít.
Tak ještě jednou: toppotraviny.cz/...
nebo labuznik.cz/...
Jinak je mi 33 a nevím co to s tím má společného. Někdo dává cibuli (červenou), česnek, feferonky, rozmarýn atd. Tak jsem myslela jestli tu někdo nemá nějaký osvědčený recept. A někdo je dává do nálevu se skořápkou (mírně natlučenou, ale není to vidět) a vypadá to fakt moc hezky. A je to prý pochoutka. Dám si tu práci a někde to na netu najdu a pošlu obrázek.
Obrázek už nemůžu najít, tak alespoň takhle jeden recept:
Postup receptu
vajcia uvarené na tvrdo
voda
soľ
rozmarín
bazalka
majorán
bobkový list
Uvaríme vodu so soľou (na 1l vody 2PL soli) a necháme vychladnúť.Uvarené,vychladnuté vajíčka mierne naklepeme,poukladame do uzatváracieho pohára,pridáme bylinky a zalejeme nálevom.Konzumujeme najskôr o 3-4 dni.
Komentáře k receptu byly více než kladné.
Tak, haninko, už jsem to otevřela a vidím, že jedna z nás mluvila o koze a druhá o voze. Proto jsme si nerozumněly.
Já myslela VEJCE SYROVÁ, do vápna, na prodloužení trvanlivosti. Proto mě šokoovalo, jak je nakládat do vápna a za syrova bez skořápek.
Vy jste myslela VEJCE VAŘENÁ. V tom radit nemohu, nemám s tím zkušenosti.
tak se nezlobte, že jsem to nepochopila hned napoprvé. A ať se Vám to podaří. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.