Nejste přihlášen/a.
dobrý den můj dotaz se týče zdravotního pojištění.Před devíti lety jsem se nechala odhlásit ze VZP stím že jsem odjela do ciziny,po devíti letech jsem se vrátila a opět jsem se nahlásila na VZP,První výpis byl nulový bez dluhu,po pár měsících jsem dostala doporučený dopis kde me VZP informovalo o dlužné částce a to za celé období co jsem žila ve španělsku,doložila jsem dokumenty kde jsem dokazovala můj pobyt mimo republiku,přístup zaměstnanců VZP byl na bodě mrazu a to nepíšu o debatách které jsem snimi vedla. Nakonec mi nezbylo než zaplatit dlužnou částku,Nemám nikde odvolání,Jaké je právo občana který jede do ciziny a vrátí se ,přitom musí mít potvrzení o zravotním i důchodovém zabezpečení,věděla jsem že se musím odhlásit ale že musím mít zvláštní potvrzení /formulář/ kde potvrují od prvního měsíce změnu zdr,pojištění,problém je že v té době jsme nebyli v EU,a schází mi tento formulářm. Přesto mám potvrzení o pobytu,a zdravotní dokumentaci,nevím si rady zda to co musím splácet je podle zákona napadnutelné,Proč musím platit když jsem nevyužívala VZP a měli mé odhlášení,kde je napsáno pro lidi údajné dotazi na zákony a práva,
Obdobnou situaci zažil kolega cca po 7 letech pracovního pobytu v zahraničí se vrátil. U ZP byl odhlášen a platil si pojištění v zahraničí. Je tu jen drobounký rozdíl, přes různice nic neplatil a to ani i v době výhružných dopisů s kosmickou částkou. Záleží na přístupu úředníků. Také se dohadoval cca 3/4 roku. Nyní ovšem zde shodnou dobu pracuje a pro změnu se dozvěděl, že neplatí pojištění, naproti tomu v účtárně zaměstnavatele jasně a průkazně odcházejí platby. Nevím v jaké fázi se nachazí stav událostí. Jisté je, že se naštval a řekl, že si tedy přijde sumu za pojistné vyzvednout.Když je přihlášen a platby mu jakýsi šotek umazává
.
Nedokážu pochopit, Pokud se někdo odhlásí z pojišťovny a je mimo republiku, v tom případě nemůže být veden ve stavu evidence a dlužníků.
Napadá mne se zeptat na úřadě práce, zde jsou služby právníka zdarma.
Odhaduji, že se v pojištovně zvláštním způsobem generují údaje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.