Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská u podnikatelů

Od: denise odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, Prosím Vás, chci se zeptat. Od dubna 2010 podnikam, platim se soc. a zdrav a od června 2010 si platim nemocenské pojištěni. Jsem ted ve 3. měsici těhotenství a muj dr. me chce poslat kvůli problémům na neschopenku. Jedna znama mi poradila, že můžu nastoupit na neschopenku už po 3 mesicich co si platim nemocenské pojištění, je to tak správně? V mesici září bych si ještě doplatila nem., abych mela nárok na nejvyssi podporu a pak přesla z neschopenky rovnou na mateřskou. Ovšem má šefová, mě ujistuje, že musim rok podnikat, což ja podnikam cca 5 mesiců. Můžete mi poradit, zdali to řikam správně nebo ne? Děkuji za odpoved.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Po 3 měsících placení nem.pojištění můžete jít na neschopenku. Pro nárok na PPM ale musíte splnit dvě podmínky: ke dni nástupu na PPM musíte být nemocensky pojištěna alespoň 180 kal.dnů a musíte mít alespoň 270 důchodově pojištěných dní ve dvou letech před nástupem na PPM.

Neptejte se známé nebo šéfové a buď si přečtěte těch pár § v zákoně o nemocenském pojištění, které se týkají PPM a OSVČ, nebo si zavolejte (nebo zajděte) na OSSZ v místě Vašeho trvalého bydliště a podrobně se na všechno vyptejte. Problematika dávek není tak jednoduchá, aby šla vysvětlit po stručném dotazu dvěma větami.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]