Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, každý rok dělám marmelády pomocí Gelfixu většinou z červeného rybízu,malin a jiného šťavnatého ovoce, letos se mi urodilo hodně kanadských borůvek a když jsem udělala marmeládu s Gelfixem podle návodu ,byla příliš tuhá i když jsem je podlila trochou vody aby se rozvařily,poraďte co udělat, aby byla marmeláda "mazací" ,chtěla bych udělat ještě jednu várku, předem děkuji.
Měla jsem stejný problém jako kolega. Vyzkoušela jsem různé přípravky - Pektogel, Gelfix a ještě jeden druh - začíná na Q. Už přesně nevím název. Fakticky jsem to dělala přesně podle návodu. Loni jsem rybízový džem zkoušela s želírovacím cukrem a také byl poměrně řídký. Letos jsem udělala zásadní změnu a dala dvojnásobné množství želírovacího přípravku s obyčejným cukrem a jsem konečně spokojená. Ještě doplním, že jsem na rybíz použila mlýnek na ovoce. Takže bych doporučila vyzkoušet želírovací cukr.
No tak to já mám spíš opačný problém. A dáváte kyselinu citronovou? Ta to prý zhustí, ale nějak jsem si nevšiml. Konkrétně borůvky, ostružinu a rybíz propasíruju přes síto, aby tam nebyly pecky a kusy ovoce. Pak se nedokážu trefit do požadované hustoty a po vychladnutí někdy musím celý proces opakovat, s přidáním ještě části Gelfixu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.