Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer
Moje kamarádka váží 86kg a měří necelých 164 cm. Má 22kg nadváhy
Není to až tak na ní poznat, jen má povyslé bříško a velké stehna.
Přišla na novou školu (střední) a tam se jí začali všichni smát, jak vypadá, že nosí divné oblečení, že není moderní jako oni všichni.
Kamarádka mi říkala, že to takhle nenechá a že bude jíst denně jen zeleninu a pít sirupovou vodu ( jen trochu sirupu, aby to nějak chutnalo ) + školní obed, co jí platí rodiče, jinak nic víc.
Chtěla bych vědět, jak mám kamarádce poradit?
A co se může stát, když pořád bude jíst zeleninu + oběd a pít málo vody?
Dobrý den. Kačenko, tento přístup kamarádce rozmluvte. Poraďte jí, ať změní stravovací návyky. Jíst 5-6x denně, v malých porcích. Hodně zaleniny a hlavně zařadit pohyb. Dodržovat pitný režim (žádné sladké limonády apod.) ale čistou vodu, nebo čaje. Pak půjde s váhou dolů. Pokud bude jíst málo, hubnout nebude zdravě a vrátí se jí to ve zlém.
doplněno 21.01.13 21:16:Při takovém hubnutí se kila vrátí zpátky většinou dvojnásobně, tzv. jo-jo efekt. A není to pro organismus zdravé. Není řešením hladovět a odříkat si vše...
Zejména pokud bude málo pít, může mít i těžké zdravotní problémy...
Pokud bude málo jíst, hrozí jí tzv. ´jojo efekt´ (to znamená, že po zhubnutí opět přibere - a víc) - jíst musí vyváženě (jen zelenina je špatně), po malých dávkách, ale často (i více, než 5x denně)...
Doporuč jí, aby navštívila dietologa - se svým přístupem (´divoký chaos´) si opravdu nadělá více potíží, než užitku...
Tak dnes už je popřena metoda jíst pětkrát, nebo osmkrát denně v malých dávkách. Já se tomu teda vždycky divila, protože jsem během dne vůbec nepotřebovala do sebe soukat po třech hodinách nějaké jídlo. Dnes, a to je úplně nová metoda jak si udržet štíhlou linii jest - "Osm hodin". Aniž bych to věděla, řídím se tím několik desetiletí a nikdy jsem neměla problém s nadváhou. Prostě jím dvakrát denně. V poledne a večer. Jasně, že to je individuelní, Někdo potřebuje solidní snídani, já ne. Ale jím v poledne oběd a pak až večer. A hlavně během dne nemyslím na to, že uhodí třeba čtvrtá hodina odpolední a já mám nárok na plátek černého chleba se sýrem a jednu mandarinku. Teď kecám z hlavy, protože jsem to nikdy nedělala,protože je to blbost. Pak celý den neděláte nic jiného, než se těšíte až "uhodí" patnáctá hodina a vrhnete se na plátek chleba se sýrem, nebo jinou koninu, která Vás nezasytí, takže si přidáte a v tom je ten průšvih.
Poraďte kamarádce, aby jedla jen když má opravdu hlad. A když to vydrží bez jídla osm hodin a přestane na jídlo myslet, tak se normálně nají a bude hubnout. Ale nesmí žádné knedlíky a vepřové a omáčky zahuštěné moukou a tak dál. Prostě se musí naučit jíst polévky a zeleniny a saláty a kuřecí maso. Nic jiného tady u nás bohužel není.
Jo, a najděte si na internetu metodu hubnutí = osm hodin... Já to toiž ke svému úžasu četla před několika dny, úplně náhodou. Když jsem totiž otevřela internet, tak to bylo na stránce a já na to klikla. Ale přesný odkaz nevím.
"Dietám" se striktně stanovenými dobami, kdy je možno co sníst, odzvonilo už (myslím) dávno.
Větší počet menších porcí (někteří odborníci tvrdí, že by člověk měl po celý den jíst - i dobu mezi jednotlivými jídly by měl proložit kouskem syrové zeleniny nebo ovoce, ...) je důležitý, aby člověk neměl pocit hladu.
doplněno 22.01.13 05:14:K dotazu:
Kamarádka nejen, že nezhubne, (naopak spíše ještě přibere), ale navíc by si zadělávala na zdravotní problémy.
Ke způsobu stravování už tu bylo řečeno dost, proto jen doplním:
Nechutná-li kamarádce čistá voda, ať sirup nahradí trochou citrónové šťávy. Nápoj je osvěžující a bez cukru jí prospěje mnohem více.
Dále může zařadit minerálky bez příchutí (střídat s vodou - nepít pouze minerálky), zelené či ovocné čaje (nesladit!), občas mléko nebo kefír.
Ať kamarádka nepřemáhá hlad. V případě pocitu hladu si může vzít kousek zeleniny, trochu bílého jogurtu (doporučuji klasický selský jogurt, smetanové ať radši vynechá).
Zelenina je důležitá, ale kamarádka potřebuje i dostatek bílkovin (libové maso, luštěniny, mléčné výrobky bez cukru a příchutí, ...), ořechy, med (toho ne moc!), ...
___ Ovšem nejdůležitější bude kamarádku přesvědčit, že nemá smysl si ničit zdraví kvůli posměchu hloupých spolužáků (chytří se jí nesmějí, ti vědí, že kvality člověka nespočívají v jeho vzhledu, ani v jeho oblékání).
Pokud by se ti to nedařilo, obrať se na své rodiče, poradí ti, jak můžeš kamarádce pomoci dál, mohou třeba i promluvit s kamarádčinými rodiči.
Máte to pomatené. Ne vydržet nejíst 8 hodin, ale vydržet nejíst 16 hodin denně. Tahle dieta se totiž zakládá na tom, že člověk může jíst jen po dobu 8mi hodin denně, po zbytek musí hladovět.
Ano, ano Pb. Asi jsem to pochopila po svém. Já si to totiž nespočítala, protože jím dvakrát denně, tak mi připadlo, že se blížím těm osmi hodinám, plus-minus a byla jsem ráda, že už na to někdo také přišel. Musím přiznat, že jsem ten článek jen přelétla a jediné, co jsem zaznamenala bylo, že je to režim osmi hodin. Jelikož mi to přišlo známé, protože já tak nějak jím, a problém s váhou nemám, pochopila jsem to po svém. Ani bych o tom nemluvila, kdyby se zde nenaskytla ta otázka. Chtěla jsem přispět svou "troškou do mlýna", samozřejmě v dobrém.
Ale neodpustím si dodat, že mám kolem sebe přátele, a někteří z nich problém s nadváhou mají a to dost velký. Když se mi říkají, že já se mám, že netloustnu, tak jim vždycky říkám jak se stravuji, ale to jde nějak divně mimo jejich uši. Nechtějí to poslouchat, protože jejich způsob stravování je odlišný. Jenom tak pro zajímavost se Vám zde přiznám, že když jsem pozvána třeba na nějaké posezení, a jsou tam připraveny různé pochoutky, nikdy je nejím. Už si na to zvykli a nenutí mne. Ale musela jsem jim několikrát vysvětlovat, že já mám prostě ten svůj rituál, tedy že si udělám večeři, pustím si telku a u ní si v poklidu debužíruji.... A toho já se nevzdám, mám to tak ráda. A kdybych tedy mlsala u nich, tak kdybych přišla domů, tak bych jedla už podruhé a zbytečně, jelikož bez hladu. Prostě jsem tak nastavená a i když bych hlad neměla, stejně bych jedla. Jinak bych neusnula. takže já si raději odřeknu jídlo mimo svůj obvyklý čas a atmosféru.
Ale asi budu divná...To souhlasím se všemi, kteří si toto o mně pomyslí
Ještě se musím s ruměncem ve tváři přiznat, že mi ty "pochoutky" u známých nechutnají. Jsou to většinou chlebíčky, namazané nějakou Ramou, na tom jsou dvě kolečka suchého salámu, kousek vařeného vajíčka a okurka a tenký plátek rajčete... A když je něco jiného, tak je to obdobné. Tudíž se všichni nacpou nezdravou vekou, namazanou nezdravým a nechutným tukem a na tom se skví syntetický salám... Oni totiž musí za málo peněz udělat hodně muziky. Jednou se mi stalo, že jsem "ožrala" ten vršek asi ze tří chlebíčků, tedy jen to vejce a rajské a všichni na mne koukali dost divně a přitom jsem vysvětlila, že si klidně vezmu ožrané chlebíčky domů pro pejska a že to může být fuk, jestli jsem to snědla všechno sakumprdum sama, když toho víc nesním.Jenomže každý z nich,snědl minimálně po pěti kouscích se vším všudy. Asi jsem jim připadla jako nějaká nafrněná kráva. Od té doby se u nikoho ničeho nedotknu a oni už mne berou takovou, jaká jsem. A jelikož od té doby uplynulo několik let a stále se samozřejmě stýkáme, tak už to nikdo z nás neřeší.
Rozhodně by takto neměla jíst. Jak bylo napsáno: jíst pravidelně, ale menší porce, pestrou stravu
nevynechávat snídani - je velmi důležitá, jíst hodně zeleniny a ovoce, čokolády a jiné pochoutky je výjimečně, sportovat, pohybovat se min. 3x týdně a také se nestresovat - hraje důležitou roli
Myslím,že pokud by takto jedla kila by měla ubývat. Jak dlouho bude hubnutí trvat, záleží na určitém člověku. Existuje mnoho stránek, kde máte vše o hubnutí, toto bylo jen takové základní. Tak hůrá do toho a určitě se to podaří
Dovolím si oponovat suzymon, i když si jindy vážím jejích cenných rad, vždy když chceme s přítelem trochu shodit přebytečná kila, upravíme jídelníček, jíme 6x denně (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře), stačí jíst menší porce, např. smetanu nahradit bílým jogurtem,jíst více kuřat a ryb,hodně zeleniny,jako přílohy děláme zeleninové saláty a hlavně večer se přestat přežírat...dokàzala jsem večer v posteli zbaštit dvoje oříškové kolonàdy na posezení...mňààààm . Nyní hubneme asi 1,5 kg týdně, při běžném chodu domácnosti, na sport moc času kvůli pracovní zaneprázdnosti bohužel není a hlavně hodně pít neslaz.vody a čaje...jíme prakticky vše, jen se snažím vyhýbat příliš tučným jídlům...to není rada,jen zkušenosti...Vaše kamaràdka jen o obědu a šťávě dlouho nevydrží...
Stirečku, už jsem to shora vysvětlila. Máte pravdu. Já o tom vlastně nic nevím. Neměla jsem tento problém a tak jsem měla držet zobák a nemluvit o tom. Ale ten článek jsem opravdu četla.
Takže já už se nikdy nebudu vyjadřovat k podobnému tématu, protože jsem ovlivněná vlastní zkušeností a ta je neaplikovatelná na druhé. Ale představte si, že já při jídle piji. Nelokám, ale upiji ze sklenice podle potřeby. Ale je fakt, že jsem nikdy žádný odtučňovací režim nedržela, takže asi nevím, jak se to má správně dělat.
A ano, nikdy jsem nepila žádné sladké vody a šťávy už vůbec ne...
Suzymon, já vám samozřejmě váš názor neberu. Ten článek jsem nečetl a ani číst nebudu. Znám lidi, kteří jedí třeba jen jedenkrát denně, líp je třikrát denně, je ale třeba říct, že tímto způsobem se jen udržují při životě, metabolismus je zpomalený, jede defakto v nouzovém režimu,aby vydržel s tím co má. Kdyby jste se ovšem neovládla na nějaké oslavě a najedla se mimo váš čas, tak váha půjde nahoru. Taky není dost dobře možné, dostat do těla potřebné množství živin a minerálů, při dvou jídlech denně. To byste musela jíst nějaké ovoce, zeleninu, bílkoviny a nějaké sacharidy v jednom chodu, co to pak udělá za mičmač ve střevě si nedovedu představit. Bílkoviny potřebují na trávení hodně kyselé prostředi, tedy ph mezi 1-3, sacharidy zase alkalické prostředí. Pití se právě z toho důvodu doporučuje právě těch cca půl hodiny před nebo po jídle, poněvadž jinak se žaludeční šťávy zředí a strava není pořádně natrávená, tudíž tělo si z ní potřebné minerály či bílkoviny nepřebere. Navíc střeva bez potřebné vlákniny nemají správnou funkci, jsou značně zpomalené a ty nestravitelné zbytky se drží ve střevech hodně dlouho, což způsobuje všechny nemoci, včetně rakoviny, zahlenění, únavy...Správným jídelníčkem člověk nejen upraví svou váhu na normální stav, ale celkově bude více odolný proti nemocem, zlepší se peristaltika střev a hlavně bude mít člověk pořád dostatek energie. Z ovoce nebo zeleniny žádný člověk neztloustl, i kdyby ji jedl od rána do večera. Tahle strava má komplexní sacharidy, minerály a vitamíny. Co máte v bílém pečivu, kromě toho že zanáší střeva nemá žádný význam. Člověk tím zažene rychle hlad, protožě rohlík či chleba má vysoký glykemický index, hladina glykemie rychle roste, tělo reaguje vylučováním inzulinu a za hodinu má člověk opět hlad...a dá si zase kalorický rohlík, v postatě začarovaný kruh...
Jestli vás to zajímá, mrkněte sem, dole ja dalších ix odkazů:
doplněno 23.01.13 00:11: Suzymon: stravu vám musím pochválit. Kdyby takhle jedl každý, tak zdravotnictví zkrachuje. Moje mamka je o pet let starší a taky po doktorech moc nechodí. Ale snídaně je u ni základ. Kdyz člověk ji stridme a zdravě, nezanasi organismus, tak zdravotní stav je mnohem lepší. Ovšem metabolismus člověka který potřebuje shodit čtvrtinu hmotnosti je potřeba zrychlit na maximální úroveň castym jídlem, jak jsem psal a pohybem. Potom klidně může jist třikrát denně, ale za dodržování zdravé stravy. Ono totiž nestačí dva měsíce vydržet, po návratu na původní stravu jde váha rychle nahoru. Takze změna stravy by měla být trvalá. Nakonec, kdyz člověk vidí denodenne jak se nás potravinove řetězce snaží otrávit nekvalitnimi potravinami, nevidím.důvod dobrovolně na sobě pachat sebevraždu. Čerstvé ovoce zelenina je nakonec ušetři i peněženku. Clovek by neměl žít pro to, aby jedl, ale jist proto, aby žil.Stirečku, tak já Vám to napíšu. Narodila jsem se v roce 1948 v září. Takže teď už víte, kolik mi je let. U doktora jsem nebyla, kromě zubaře, třicet i více let. Prostě nejsem nemocná. Ano měla jsem "tenisový loket", a vyoperovali mi v ve Francii křečovou žílu. jinak nevím, co je to nějaká nemoc Nerada bych se rouhala, ale fakt nevím co to je chřipka, nikdy jsem ji neměla. Teď mám dvě kamarádky, které jsou o deset let mladší a jedna po druhé byla nemocná. A vůbec, kam se vrtnu, tak jsou lidi "nachcípaní", ale i když jsem s nima ve styku, nechytne se mě to.
Víte, máte velikou pravdu v tom, že jak se člověk ke svému tělu chová, tak mu také odpovídá. Nerada o tom mluvím, aby to nevypadalo jako nějaké vychloubání, ale určitě to bude vězet všechno v tom, že jsem žila mnoho let jinde a měla možnost jíst potraviny, na kterých asi mé tělo stavělo nějaké zásoby. Ale i v dětství, a to jsem žila a vyrůstala tady, v Sendražicích u Kolína, jsem jedla šrot spolu s domácím prasátkem, protože mi to moc chutnalo. A ano, živím se převážně zeleninou. Bílý chleba nejím vůbec. Peču si svůj vlastní, semínkový, s otrubami a ovesnými vločkami a tak dál. Taky jsem zde dávala recept na chléb. I veku pro pejska upeču doma. Jím dýně a zelené fazolky, které si pěstuji na zahrádce a potom zamrazuji na celou zimní sezonu. Jím červenou řepu jako salát, a i jinak, dělám si domácí majonézu, a tak dál. Mrkev, pastiňák, celer, hrášek, papriky, to všechno si vypěstuji a konzervuji, nebo zamrazím. Vlastně skoro nic ze zeleniny nekupuji. Zásoby mi vydrží do další sklizně. Cibuli a brambory nakoupím u domácích pěstitelů napodzim a uložím do sklepa. Tyto plodiny nepěstuji, nemám tak velkou zahrádku. Takže ono to je skutečně o tom jídle, jak píšete i Vy.
doplněno 22.01.13 22:56:Mám kamarádky, které jsou o desítku let mladší než já, některé i o víc, a ani jedna není zdravá. Cukrovka, ledvinové problémy, žlučníkové, alergie... Nestačím se divit. Tak to přece v něčem vězet bude. Ale to už jsme nějak odbočili od podstaty otázky. jenomže ono podle mne spolu všechno souvisí...
Raději než se vzdát mléka, slaninky, domácích bábovek nebo řezů atd., tak beru velkej zadek. Na co 50 kilo, když má člověk pořád hlad a musí se neustále hlídat a kontrolovat, co jí. Jasně, miluju ovoce i zeleninu, ale představa, že dneska už jsem měla banán, tak si nemůžu dát mačkaný jahody s mlíkem, protože jsou sladké s hodně kj, to je teda děs...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.