Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
včera jsem si vyhlídla super recept v kuchařce od Pohlreicha, kde se měl smažit lilek - nasolit, napepřit, obalit v hladké mouce a osmažit do zlatova. Ale nastal problém, ten lilek se strašně nacucal olejem a bylo to hodně mastný i přes to, že jsem to dala okapat na ubrousek. Nemáte nějaký fígl, jak lilek smažit, případně jinak upravovat?
Díky předem za insipiraci.
Antynko, jak dlouho jste nechala ten lilek nasolený odležet? My když děláme lilek, nasolíme ho a necháme třeba půl hodinky, ta sůl z něho vycucá přebytečnou vlhkost... Nevím, jestli tohle je příčina Vašeho problému, ale vyzkoušejte
Všeobecně je doporučeno, aby byl před přípravou namočený ve studené vodě s přidáním trochu citronové šťávy zhruba na 30? 60 minut.
Teď jsem ten recept našla i na videu - teď od Itala Emanuela - no a dle pohledu to má taky pěkně mastný. Takže tenhle recept nebude asi nic pro mě...
Na toto by mohla odpovědět spíše moje manželka, ale občas jsem lilek smažil pod jejím dohledm i já a tak si dovolím odpovědět. Lilek se olejem prostě nacucá, stím nic neuděláte, je prostě takový. To nasolení a okapání pomáhá pouze ho zbavit vody, aby tolik neprskal. Žena se ptala jednoho známého Řeka, zda na to smažení není nějaký fígl, protože smažení je zdlohavé a lilek mastný. Odpovědí bylo, že není a vše se musí poctivě osmažit. Recepty, kam lilek patří (musaka,lasagne) s olejem z lilku po smažení i počítají a šizené přeci Emanuel a Pohlreich nedoporučují.
Antynko, já držím taky dietu a napíšu ti jak připravuji lilek já. To jsem si sama vymyslela a moc mi to chutná. Nakrájím lilek na plátky dám na dno pekáčku, pod něj dám trošku ol. oleje, osolím, přidám pár plátků syr. brambor, pokrájím česnek na plátky, cibulku, posypu, nakrájím cuketu, dám to na to, pak ještě pěkné rajské na to nakrájím, trošku dobromysli, můžeš dát i rozmarín snítku, nebo bazalku, co máš, trošku osolit, opepřit. Dám zapéct do trouby, před dopečením na ty rajské dám nakrájenou mozzarelu a nechám jí na tom roztavit. Je to strašně dobré a voní to po celém domě. Celý pekáč mám rozdělen na celý den a pomalounku ukrajuji...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.