Nejste přihlášen/a.
Miluji kvašáky a dovedu na čerstvém chlebu se sádlem s cibulí a kvašácích prožít většinu léta. Každý rok nakládám kvašáky a vždycky zapomenu, kolik lžic soli patří do litru vody. Víte to a poradíte? Tentokrát už si to fakt zapíšu.
Koupila jsem si i kopr a po cestě jsem si ukradla 4 listy z vinné révy. Vím, že se dává i křen a česnek, ale miluji jen kopr. A ty listy dával taťka a já vlastně ani nevím proč. Mám pocit, že dávají kvašákům takovou tu štipkavou chuť a podporují kvašení. Dával je i do šlapaného zelí na dno. :D Jejda, jak já se na ně těším a mám plnou pusu slin! To bude bezva!
Jen kolik té soli?
Já používám tento recept.Zkuste a neprohloupíte.
3l vody
3/4l octa
1 deko, 55ks (40) sladidla
5 minut povařit a vařicí nalít na omyté a lehce propíchané okurky.
Přidávám kopr,mrkev,cibul a hlavně kousek feferonky.Každý podle své chuti.
:DAle to je recept na rychlokvašky.U nás na vesnici je velmi oblíbený a používaný.
Já častěji používám tento první recept s dekem i octem jelikož můj manžel moc pravé kvašáky nemá rád,ale dávám ty rychlo-okurky /jak jim říkám já/ do kameňáku a na spdek nádoby ještě přidám plátky křenu pár kuliče pepře místo feferonek /-ty já nemohu/ a ostatní zeleninu jak je tady psaná.Okurky střední velikosti propichnu vidličkou,uložím do tohoho kameňáku,zajistím špéjlemi a zaleji tim horkým nálevem.Přikryji velkou poklicí,nebo celofánem a nechám v kuchyni,nebo ve spíži ,ale na chladnějším tmavém místě,aby nenastalo kvašení,jinak moc změknou.Když to náhodou již chytá pěnu,musí se to hned spotřebit.Většinou jsou za 3-4 dny již výborné.Dělám ,ale v menším množství do velké sklenice i ty kvašáky pro mne.Chléb s máslem a někdy i plátek tvarůků-to je pochoutka...
Dole jsem udelala chybu...chtěla jsem napsat -chléb s máslem a plátek tvarůžků to je pochoutka...
Díky všem za připomenutí,abych si také hned udělala ty dobrůtky.Své okurky ještě nemám vyrostené,ale manžela zítra pošlu do obchodu pro trochu větších nakládaček.Domácí jsou domácí,ale na ty musím ještě chvíli počkat.Všechny vás zdravím a když si uděláte ty okurečky,nebo kvašáky,tak dobrou chuť. Jozinka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.