Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Bílkoviny - jaké potraviny

Od: marinkaa odpovědí: 2 změna:

Ahojda, prosím vás potřebovala by jsem seznam potravin v kterých je nejvíce bílkovin? Alespon tak 10-20 nejčastějších jídel co má skoro každý doma :)

Předem diký Všem ;) ;) :))

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

marenka*
hodnocení

3x

Potravina bílkoviny(g/100g) tuky (g/100 g)
1. skupina _ potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku
Sojové maso 45 2
Olomoucké tvarůžky 29,7 0,8
Tvaroh na strouhání 28,6 0,9
Čočka 26,9 1,2
Pšeničné klíčky 26,6 9,2
Krůtí prsa 24,1 1
Zvěřina průměr 24 1,5
Hrách 23,7 1,4
Fazole 23,5 1,6
Kuřecí prsa 23,3 0,9
Drůbeží játra 22,9 4,5
Tuňák 22,1 7,8
Telecí kýta 20,8 6
Hovězí svíčková 20 7,4
Tvaroh bez tuku 18,8 0,8
Amarant 18 8
Tvaroh polotučný 17,5 2,5
Tofu 15,5-16,5 2,5-3,5
Krevety 16,5 0,8
Filé z tresky 16,2 0,6
Vaječný bílek 11,1 0,2
Sýr cottage 13 5
Knackebrot 9 1,4
Hrášek 6,5 0,5
Bílý jogurt 4,2-5,9 3,5
Brokolice 4,4 0,9
2. skupina _ potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků
Sója (luštěnina) 43,8 23
Parmezán 35,6 25,8
Eidam 30% tuku v suš. 30,3 14
Ementál 28,2 28,4
Arašídy 26,9 44,2
Trvanlivý salám(typ Poličan) 26,9 47
Slunečnicová semínka 26,5 49
Big Mac 24,2 22,5
Uzená makrela 23,3 17,7
Jehněčí 20,9 22,6
Mandle 17,5 52,4

Našla jsem to tady: treninkovydenik.cz/... ;)

 

lidka*
hodnocení

0x

Také něco přidám: zdroj: elitefitness.cz/...

V mase

  • Drůbež : kuřecí, krůtí, husa atd.

  • Červené maso: hovězí, losí maso, zvěřina, srnčí, zaječí, jelení, klokaní maso.

  • Ostatní maso: vepřové, jehněčí

  • Ryby: kapr, štika, candát, sumec, amur, jeseter, mečoun, konzervované ryby ( nejčastěji tuňák) – většina českých ryb je velmi tučná, proto se do kulturistické stravy příliš nehodí


Mléčné výrobky

  • mléko, sušené mléko: kraví, ovčí, kozí

  • Sýr cottage a přírodní jogurty: tyto potraviny obsahují ve zvýšené míře probiotickou kulturu (Nejvýznamnějšími zástupci probiotik jsou bakterie rodu Lactobacillus, Bifidobacterium či Streptococcus thermophilus), která zlepšuje trávení

  • Sýry a ostatní mléčné výrobky: jsou velmi tučné, proto do diety nejsou vhodné

  • Vejce


Bílkoviny rostliného původu

Neobsahují kompletní aminokyselinové spektrum


  • ořechy a různá semínka: ačkoliv neobsahují příliš kvalitní bílkoviny, obsahují mnoho zdraví prospěšných tuků

  • zrvní a obilniny: pšenice, rýže atd...

  • luštěniny/ostatní: v této skupině je hlavnm zdrjem sója, ale i luštěniny a zelenina obsahuje bílkoviny

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]