Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozvat či nepozvat

Od: izu* odpovědí: 13 změna:

Potřebuji se poradit,za dva měsíce se vdávám a mám dilema.S mou sestrou jsem donedávna vycházela výborně,ale po rodinné oslavě kde nás švagr vyhodil a zachoval se velmi špatně k našim rodičům a já to prostě nezkousnu.Sestra se obrátila zády k celé rodině a nekomunikuje s námi,protože jsme mu chudáčkovi ukřivdili.A já ho na svatbě nechci,mám tedy poslat oznámení s pozvánkou pro ni?Řešili jste někdo podobný problém?děkuji za odpověď

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

4x

Nenechala bych si zkazit svatbu nějakým zmetkem. To znamená, že bych ho nepozvala. Dejme tomu, při nějaké té rodinné oslavě ty se vztahy daly možná urovnat a když se to ještě více rozhádá, je to špatné, ale když se to rozhádá na svatbě, je to daleko horší a smutnější. A věřte, že jsem viděla mnoho svateb, kde došlo na staré účty, a nebylo to nic pěkného. Proto nesouhlasím s tím "zvát ze slušnosti, protože jsme přece ti lepší" apod.

Sestře bych zavolala a klidně bych i s ní zkusila promluvit, že bych ji na svatbě velmi chtěla a ráda bych ji pozvala, ale ať se nezlobí, jejího manžela ne, protože se zachoval, jak se zachoval. Tu starou událost už bych ale neřešila, nerozebírala. Ať prostě sestra ví, že má dveře otevřené a záleží na ní, jak se rozhodne.

andrea1*
hodnocení

3x

Píšete, že švagra na svatbě nechcete. Nedivím se vám. Ani já bych ho, být na vašem místě, nechtěla. Rovněž i vůči vašim rodičům, ke kterým , jak píšete, se zachoval velmi špatně, by to nebylo fér. Sestra je ale vaše vlastní krev a dcera vašich rodičů. Ty to určitě mrzí. Já bych jí asi zavolala, že ji pozvete a podle toho, jak se k věci postaví, bych jí pozvánku poslala. Předem bych se s ní pak dohodla, že o konfliktu se na svatbě nebude mluvit. Tím jí dáte najevo, že stále s ní počítáte a že stále patří do vaší rodiny. Kdyby jste to neudělala, asi by se konflikt mezi vámi jenom prohloubil a sestra by se ještě více zatvrdila. Váš švagr se prostě k vašim rodičům a i kvám hrubě chovat nesmí. Jestli sestra zaujme odmítavý postoj, není co řešit a vy buďte vklidu, udělala jste co jste mohla.

iz*
hodnocení

1x

Chcete-li svatbu v klidu, pozvěte oba dva nebo ani jednoho.

Pozvete-li jenom sestru, je možné, že nepřijde. Ovšem přijde-li, neobejde se to bez výčitek.

hodnocení

1x

I když je švagr mizera, pozvala bych oba. Proč?

1/ Je klidně možné, že on moc dobře ví, co způsobil, nebude chtít zbytku rodiny lézt na oči a tak nakonec přijde jenom sestra. Nebo nikdo. Nevadí, pozvání byli. On se třeba bude bát dostavit, aby se tam jeho prohřešek znovu nerozebíral. A taky se jistě bude stydět.

2/ Je možné, že se švagr "chytí za nos", bude to brát jako určité gesto k usmíření, dostaví se oba a švagr se bude chovat slušně. To by bylo nejlepší.

Jinak sestra, přestože jste spolu dobře vycházely, asi od manžela nebude, i když dobře ví, že chyba je na jeho straně. Ale taková svatba je jen jednou za život a tak bych byla pro, aby se všechny šarvátky smazaly a začalo se znovu s čistým stolem.

Tak ať se vám to vydaří. *placni*Jaga.

krkovicka*
Jaguš moje slova:-D sestra a švagr jsou součástí rodiny.On je sice přiženěny ale ona je Vaše sestra a on je její manžel.Bude to těžký rozhodnutí,Váš den D a troufám si tvrdit že se už o nic nepokusi.Svatba je za dva měsíce.Může se ještě ledacos změnit.Neslavite náhodou teď něčí narozeniny?Můžete se pokusit usmířit právě na narozeninove oslavě.Rozhodně to bude lepší než rošáda před stovkou lidi ještě před zenichovou rodinou nebo poslouchat nejasný humor z jeho strany.Kdyby Vaše sestra byla co k čemu při té provokaci vašich rodičů se jich zastane.Jenže jak už je zřejmé/nosanek nahoru a odkráčela si to s mužem pryč.Jednou jí rodiče budou ještě dobrý...

claire*
hodnocení

0x

Ošemetné. Na jednu stranu je svatba dobrou příležitostí k usmíření, na druhou stranu, pokud se opravdu choval nevhodně, nemusíte si s ním dělat starosti a náklady... Zase by se ale mohli oba i s Vaší sestrou urazit a rodinný spor by byl už navěky neřešitelný... Babo raď. Vy nejlíp víte, co Vám provedl. Poraďte s rodiči a se snoubencem, víc hlav víc ví. Ale takhle - jestliže byl opravdu hnusný a sprostý, klidně bych poslala pozvánku jmenovitě jen sestře a zdůraznila bych, že pozvánka platí pro jednu osobu.

hodnocení

0x

Izu, píšete, že se sestra obrátila zády k rodině. To znamená, že by bez manžela stejně nešla. Je to těžké, spory v rodině jsou ošemetné. Já bych poslala sestře jen oznámení, bez pozvánky. Tím bych dala najevo, že respektuji to, že má manžela a stojí při něm. Předešla bych zbytečným případným výčitkám, sporům atd. Je to jen můj názor, svatba je to Vaše. Měla by být co nejhezčí, tak si tento den nedejte nikým pokazit. Hodně štěstí a spokojenost v manželství!

doplněno 21.01.13 15:22:

Záleží určitě jen na Vás. Vím, jak to mrzí, ale myslím si, že víc Vás zamrzí, až sestra odmítne, nebo si dá podmínku - buď oba, nebo žádný...Ale možná je rozumná a dokáže respektovat Vaše přání..

izu*
hodnocení

Děkuji za odpověď,víte mě mrzí že by sestra nešla,neumím si to ani představit,chci jí poslat pozvánku s tím že platí pouze pro ni.

askmenow*
hodnocení

0x

Takhle: Pokud sestru s manželem nepozvete, nebo pozvete jen ji, je to celkem jasný signál, že s ní nechcete mít nic společného. Osobně bych to považovala za zvětšení současného konfliktu v naprosté rozvázání vztahů. Pokud je to to, co chcete, je to tedy cesta. Pokud chcete se sestrou vycházet i v budoucnosti, pozvala bych je oba. Aby na svatbě nenastaly konflikty a výčitky, udělala bych však nějaké setkání na vysvětlení a udobření nějakou dobu předem. Pokud by se chovali na něm hrubě anesnesitelně, a neviděla bych jiné východisko, až tam bych zrušila pozvání.

Ovšem nikdy jsem takovou situaci neřešila, snažím se jen představit, jak bych to udělala...

doplněno 21.01.13 15:23:

Píšete teď, že chcete poslat pozvánku pouze pro ni - jak říkám, pokud za svým manželem stojí, je to ve výsledku stejné, jako byste ji nepozvala. Navíc je to trošku podpásovka, je jasné, že z toho vznikne konflikt mezi nimi - kdyby jít chtěla, je to vlastně zrada vůči manželovi, který jí to může dát znát.

hahanaj*
hodnocení

0x

Je to vaše svatba rozhodně bych si ji nenechala kazit ,aby tam nastaly nějaké neshody a oni vytahovali věci z minula - ...to ne. Takže jistě jste pochopila jak to myslím .

Když pujde jen ona stejně vám vyčte že jste ho nepozvala , ať jsou tedy doma spolu.Nenechte si kazit svůj den .

izu*
hodnocení

Rozumím všem argumentům,ještě bych chtěla vysvětlit že se švagrem osobně žádné usmíření nechci,protože se zachoval hrubě k rodičům a to prostě nepřekousnu,nehledě na to,že se nikdy neomluvil a od sestry to beru jako velké zklamání,že se takto k problému postavila.

My se brali přes odpor manželčiných rodičů. Svoji sestru na svatbu pozvala ale rodiče nešli. Když se vdávala sestra tak jsme se s rodiči na její svatbě více méně usmířili ale protože oni měli představu že je budeme poslouchat a my jim ve svém domě dali najevo že sí nic diktovat nedáme, vydrželo příměří sotva rok. Horší je že po opětovném rozhádání se s námi už nebaví ani sestra protože pro ni je ekonomicky výhodné být s rodiči zadobře vzhledem k tomu že nás tchýně vydědila. Některé vztahy v rodině zkrátka nemají dobré řešení ale jen několik špatných :-C

mili3478*
hodnocení

0x

Dobry den poslete pozvani i pro neho to je dobra prilezitost jak dat vse dohromady rodina by mela drzet pohromade

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]