Nejste přihlášen/a.
krásné dopoledne
chci se zeptat,prodávám oblečení po dceři zájemkyni to budu posílat balíkem ale v životě jsem to nedělala a ona se mě ptá zda to chci zaplatit složenkou nebo na dobírku(nevím co to obnáší)? Co je pro mě lepší abych jí to neposlala a mě nepřišlo nic děkuji za rady![]()
omlouvám se v nadpisu mi vypadlo nebo (na dobírku nebo složenkou?)
2x
Složenkou Vám zašle předem peníze, vč. poštovného, a Vy jí balík po přijetí hotovosti zašlete.
Nebo půjdete na poštu, a zašlete jí to na dobírku, tzn. k ceně věciček připočtete náklady za poštovné (dobírka je dražší) a až si balík převezme, zaplatí ho, a do několika dnů Vám příjdou peníze.
Nevýhodou dobírky ale je, že pokud si ji nevyzvedne, balík se Vám vrátí, a zbytečně jste zaplatila poštovné.
Za mne bych to udělal složenkou, není tam žádné riziko.
1x
No jo, riziko je vždy. Když si nechám poslat peníze předem (ať už složenkou, nebo třeba i převodem na účet, což jde taky), riziko nese ten druhý partner a je na něm, zda vám bude důvěřovat. (Nemluvím samozřejmě o riziku ztrán na poště, není tak velké, ale není nulové, a to pak má vliv na oba partnery transakce.) Druhá možnost při platbě složenkou je ta, že nejprve pošlete, pak on zaplatí, to zase musíte důvěřovat vy jemu. No a u dobírky jsou sice obě tato základní rizika eliminována (jak psáno výše, nezaplatí-li partner, dostanete zásilku zpět, nepošlete.li nic vy, po partnerovi nikdo nic nebude chtít), ovšem je to dražší a objevuje se to třetí riziko, totiž zbytečně zaplaceného poštovného, pokud příjemce dobírku nepřevezme. Takže je na Vás, jak dalece věříte v lidi (a samozřejmě jak vysoká je hodnota obchodovaného zboží; to jde ruku v ruce).
Samozřejmě je tu ještě možnost čtvrtá, totiž domluvit osobní předání, ale to lze jen někdy, třeba po Praze nebo obecněji, máte-li s obchodním partnerem nějaké kontaktní místo pro oba dostupné.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.