Nejste přihlášen/a.
Původní dotaz byl na vaření v páře, s tím nemám zušenosti, takže nevím jestli má smysl do vody něco přidávat...
Pokud jde o vaření ve vodě, za jak dlouho knedlík praskne? Já dělám sice jen pytlíkové v osolené vodě, ale otáčím je po 5-ti minutách, tam, zpět a zase tam, a nepraskají.
Knedlik nemusi prasknout kdyz do vody dame dame sul, lžíci octa a lžíci oleje ...
Taky to nekdy dela nekvalitni vymleta mouka...treba zkusit jinou znacku..
jako myslíte dát to v še dohromady sůl,ocet a olej do vody a nebo to zkoušet postupně jen sůl když se nepovede tak olej a poté ocet? děkuji
Kepio gratuluji! Když vaříte na páře, klidně vynechejte olej a sůl - to je zbytečné. Já jsem ještě návod na zadělání knedlíku na vále úplně nevstřebala - to je síla zvyku.
Ale nakonec to určitě alespoň vyzkouším.
Zrovna včera jsem dělala 4 šišky. Ale někdy se to stane. Pravdu má Adam, že důležitá je i kvalita mouky. Já osobně dávám do vody pouze trochu oleje - asi lžíci. Těsto musí být dobře vykynuté - cca hodinku. Potom pořádně vyválím knedlíky, aby měly pěkně celistvý povrch, ještě nechám chviličku pod utěrkou kynout a zavářím do vroucí vody spodní stranou nahoru. Postup by měl být stejný při vaření ve vodě nebo v páře. Ve vodě je otáčím po pěti minutách. Možná dáváte i zbytečně hodně droždí. Já na necelé kilo mouky dávám asi 1/3 kostky. No a když mi náhodou také praskne, tak ho při vyndávání otočím prasklinou dospod a on trochu zatáhne. Píchnu asi 4x po délce knedlíku a krájím nití. Je to určitě lepší než kráječem.
A zde také rada, co jsem našla: Jsou to sice knedlíky práškové, ale vaření by zase mělo být stejné - zdroj: ekucharka.net/...
Uděláme dva slabé knedlíky, dlouhé cca 22 cm. Silné nedělám, protože mi velmi často praskly.
Knedlíky necháme ještě 15 minut odpočinout (určitě to dodržte) a pak je dáme do vroucí osolené vody vařit. ( Slyšela jsem, že když se knedlíky těsně před vařením polijou studenou vodou, tak neprasknou. Nezkoušel to někdo? ) Po sedmi minutách je otočíme, ale když uidíme,že je knedlík naprasklý, otáčíme průběžně. Po čtrnácti minutách jeden knedlík zkusíme a vyndané knedlíky buďto nakrájíme, nebo propícháme špejlí, aby vyšla pára.
lidko, já je vařím v osolené vodě a napoprvé je přikryji pokličkou (nebo nechat malou škvírku, ona ta pěna mrška utíká), po 10 minutách je otočím a už nepřikryji a zase vařím 10 minut. Nepraskají. Kolegyně mně tvrdila, že jí stačí 5 minut, ale nějak se mě tomu nechce věřit, tak jsem to nezkoušela. Myslím, že záleží na množství droždí , velikosti šišky a prudkosti varu. Dělám je tak cca 8cm. Zajímavé je to s tou studenou vodou. Něco na tom asi bude, když vaří knedle muž, nepáře se s tím a ruce si namočí ve studené vodě , poplácá kledlík aby byl hlaďounký , hodí ho do hrnce a představte si, nikdy mu nepraskl . Nijak to neřeší.Tak to prý vařila jeho maminka. karina
Karino, naprostý souhlas. Já mám na knedlíky specielní starou ( asi 40 let) poklici od teflonky. Ta měla otevírací 2 díry uprostřed. To otevírání už sice prasklo, ale tu poklici používám stále, když vařím knedle. A přesně jak říkáš, pokud voda trochu zpění, utíká pěna ven. A s tou vodou - sekaná se také uhladí studenou vodou, aby nepraskla. Ale co to všechno ovlivní - mouka, droždí, řádné vykynutí, pěkné uválení šišek apod. Ale někdy se to stane i při vší péči. A navíc je zákon schválnosti, že když se nejvíc snažíš, někdy výsledek prostě neodpovídá tomu všemu snažení. Ale to není jenom u vaření.
Ale domácí knedlík - je prostě nejlepší! Jednou jsem chtěla rodinku oblafnout - nepodařilo se!
lidko, zákon schválnosti u mě nastupuje vždy, když to chci mít perfektní, např. když má přijít návštěva. To se často něco úplně nevydaří . A přitom vařit totéž jindy jen pro nás doma , tak do dopadne na 1. Chce to asi jistotu i velkorysost .Jedno jsem ale už před lety opustila, a to je vymíchání těsta. Poradila mě to kamarádka z Moravy, prostě to hodím na vál, rukama zpracuji a nechám kynout. Míchala jsem těsto vařečkou, nadřela se tím jak otrok, robot vyzkoušela, a pořád to nebylo ono. S tím válem to funguje, je to rychlé a snadné.. Tvarování šišek mě ale baví, na tom si vyhraji, vynedám si pokoj, dokud je nemám všechny stejné
.Hezký den a ať se daří. Ale já si myslím, že vám se vaření daří vždycky
Karina
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.