Nejste přihlášen/a.
Nemá náhodou někdo doma recept na výrobu domácího RUMU.
Děkuji Kepio
Něco jsem našla: labuznik.com/...
Domácí rum mojí babičky Marky (válečný recept)
Ze lžičky cukru a vody se upraží karamel, zalije se mírně vodou, aby se rozpustil a nechá vychladnout. Přilijeme 500 ml vodky nebo čistého lihu (40 - 60%) a přidáme lahvičku rumové tresti -nebo podle chuti-(aromatu). Přecedíme přes plátno a nalijeme do lahví. Tento rum se u nás používal v 50. letech jen do vaření a pečení.
Ale pamatuji, že mamka dělala rum doma také sama z čistého lihu a rumové tresti. Jenom ten zbytek - asi karamel? - to už nepamatuji. Jenom nezapomenu na babičku a její slova: jestli ti je špatně, lokni si rumu! Prostě to byla medicína. Ale věřte prosím, že doma se mimo piva k obědu prakticky nepilo. To neexistovalo, jen tak si večer pro pohodu otevřít lahvinku čehokoliv. Asi byl fakt jenom na pečení a kurýrování.
Jo a ještě doplním, že z toho domácího rumu se ještě vyráběl výborný domácí "vaječňák".
Jj, domácí rum, trochu nostalgie, když jsme v Akademii (ČSAV) fasovali čistej líh a přemejšleli jsme co s ním, abysme nezkazili normy odběru a neměli menší příděly, to se tenkrát vařil rum! Pamatuju si líh, převařená voda, tresť, karamel, trošku barviva a pak vychladit. Poměry dle chuti, dělal jsem i "dětskej" rum (o něco silnější než v pralinkách), mělo to procent jak dvanáctka pivo a mladší kamarádi mi to "tajně" chodili upíjet z lednice. V mrazáku by to brzo prasklo...
Pravý rum je přírodní výrobek z cukrové třtiny, kvašen a destilován tradičním způsobem. Proto jakékoliv jiné výrobky obsahující umělé barviva, syntetické chutě a líh z neurčitelného zdroje nejsou rum, přesto u nás ještě převažuje mínění, že tuzemský rum, tuzemák a pod. jsou rumy, ošem v tomto případě se jedná jenom o parazitaci na pověsti a unikátní chuti pravého rumu. Na lahvích těchto umů uvídíme často palmy či námořní lod, tím nám marketigoví pracovníci lihovch konglomerátů chtějí namluvit, že v lahvi je rum, i když je jisté, že takový výrobek nemá s rumem mnoho společného. Konečně je možné koupit pravý rum i u nás. My nabízíme navíc rum, který zraje oblastech svého původu v dubových sudech 3 až 25 let a tím se řadí ke špičce kvality i chuti, kterou ovšem získává pouze přírodním způsobem. Bílý rum je rum, který neprošel zráním a je nabízen tak, jak vyšel z destilačního aparátu, tedy jako úplně čirá lihovina.
Tady recept na rum :
VÝROBA RUMU (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)
POSTUP PŘÍPRAVY:I. Ve 2 l vody se rozvaří 1 kg cukru, ještě do teplého zamíchá s 6 lžic páleného cukru a nechá vychladnout. Poté se přilije 2 litry jemného lihu, 40 g rumové tresti, 40 g rumového aroma, 20 g vanilkové a 20 g ananasové a fialkové tresti, dobře se vše zamíchá, láhve se tím naplní, zazátkuje a zapečetí.
II. do ¾ l vody se dá kousek vanilky, 200 g cukru a nechá hodně povařit. Poté se dá vychladnout, načež se přidá 1 l čistého lihu, 3 lžíce páleného cukru, 2 lžíce rumové tresti a pro chuť se přidá 1 lžíce ananasového výtažku. Láhve se rumem naplní, zazátkují a zapečetí.
A pár receptů na nejznámější rumové koktejly :
Mojito
4cl světlého rumu, 2cl limetkové šťávy, 1/2 limetky, 2 lžičky třtinového cukru, 10 lístků máty peprné, ledová tříšť, soda Nakrájenou limetku, mátu a cukr důkladně rozmačkáme ve vyšší sklenici. Přidáme rum, limetkovou šťávu a dolijeme sodou. Podáváme se dvěma brčky a dozdobíme lístkem máty.
Daiquiri
4cl světlého rumu, 2cl limetkové šťávy, 1cl cukrového sirupu V šejkru důkladně protřepeme všechny suroviny a nalijeme je do koktejlové sklenky.
Cuba libre
4cl světlého rumu, 1cl limetkové šťávy, 1/2 limetky, cola, led Do vyšší sklenice dáme pokrájené limetky a led. Zalijeme rumem a limetkovou šťávou. Dolijeme colou. Na závěr je třeba dodat, že množství jednotlivých ingrediencí se dle barmana může lišit.
Jen pozor,na rumovou tresť!
Rum vyrábím pro doma mnoho let.Kromě barvy je rumová tresť mravenčan etylnatý.Tedy velice levná záležitost.Prodával se v malé lahvičce do pečiva asi za 20 Kč.Jaké bylo překvapení,když jsem si koupil v drogerii lahvičku a po přidání do lihu se tresť jako olejová oka usadila na povrchu.Aby se totiž zamezilo výrobě domácího rumu,přišli prodejci s fórem,dávat tresť do oleje,který použití do pečiva nebrání.Pro použití na pití je nutné směs předestilovat.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.