Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recept na domácí Rum

Od: kepio* odpovědí: 7 změna:

Nemá náhodou někdo doma recept na výrobu domácího RUMU.

Děkuji Kepio

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidka*
hodnocení

3x

Něco jsem našla: *klik* labuznik.com/...

Domácí rum mojí babičky Marky (válečný recept)
Ze lžičky cukru a vody se upraží karamel, zalije se mírně vodou, aby se rozpustil a nechá vychladnout. Přilijeme 500 ml vodky nebo čistého lihu (40 - 60%) a přidáme lahvičku rumové tresti -nebo podle chuti-(aromatu). Přecedíme přes plátno a nalijeme do lahví. Tento rum se u nás používal v 50. letech jen do vaření a pečení.

*tuc* Ale pamatuji, že mamka dělala rum doma také sama z čistého lihu a rumové tresti. Jenom ten zbytek - asi karamel? - to už nepamatuji. Jenom nezapomenu na babičku a její slova: jestli ti je špatně, lokni si rumu! Prostě to byla medicína. Ale věřte prosím, že doma se mimo piva k obědu prakticky nepilo. To neexistovalo, jen tak si večer pro pohodu otevřít lahvinku čehokoliv. Asi byl fakt jenom na pečení a kurýrování. *kafe*

doplněno 13.06.10 21:05:

Jo a ještě doplním, že z toho domácího rumu se ještě vyráběl výborný domácí "vaječňák".

 

hop®
hodnocení

2x
avatar hop

Jj, domácí rum, trochu nostalgie, když jsme v Akademii (ČSAV) fasovali čistej líh a přemejšleli jsme co s ním, abysme nezkazili normy odběru a neměli menší příděly, to se tenkrát vařil rum! Pamatuju si líh, převařená voda, tresť, karamel, trošku barviva a pak vychladit. Poměry dle chuti, dělal jsem i "dětskej" rum (o něco silnější než v pralinkách), mělo to procent jak dvanáctka pivo a mladší kamarádi mi to "tajně" chodili upíjet z lednice. V mrazáku by to brzo prasklo...

 

laura303*
hodnocení

2x

Pravý rum je přírodní výrobek z cukrové třtiny, kvašen a destilován tradičním způsobem. Proto jakékoliv jiné výrobky obsahující umělé barviva, syntetické chutě a líh z neurčitelného zdroje nejsou rum, přesto u nás ještě převažuje mínění, že tuzemský rum, tuzemák a pod. jsou rumy, ošem v tomto případě se jedná jenom o parazitaci na pověsti a unikátní chuti pravého rumu. Na lahvích těchto umů uvídíme často palmy či námořní lod, tím nám marketigoví pracovníci lihovch konglomerátů chtějí namluvit, že v lahvi je rum, i když je jisté, že takový výrobek nemá s rumem mnoho společného. Konečně je možné koupit pravý rum i u nás. My nabízíme navíc rum, který zraje oblastech svého původu v dubových sudech 3 až 25 let a tím se řadí ke špičce kvality i chuti, kterou ovšem získává pouze přírodním způsobem. Bílý rum je rum, který neprošel zráním a je nabízen tak, jak vyšel z destilačního aparátu, tedy jako úplně čirá lihovina. :)

Tady recept na rum :) :

VÝROBA RUMU (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

POSTUP PŘÍPRAVY:I. Ve 2 l vody se rozvaří 1 kg cukru, ještě do teplého zamíchá s 6 lžic páleného cukru a nechá vychladnout. Poté se přilije 2 litry jemného lihu, 40 g rumové tresti, 40 g rumového aroma, 20 g vanilkové a 20 g ananasové a fialkové tresti, dobře se vše zamíchá, láhve se tím naplní, zazátkuje a zapečetí.
II. do ¾ l vody se dá kousek vanilky, 200 g cukru a nechá hodně povařit. Poté se dá vychladnout, načež se přidá 1 l čistého lihu, 3 lžíce páleného cukru, 2 lžíce rumové tresti a pro chuť se přidá 1 lžíce ananasového výtažku. Láhve se rumem naplní, zazátkují a zapečetí.

A pár receptů na nejznámější rumové koktejly :) :

Mojito
4cl světlého rumu, 2cl limetkové šťávy, 1/2 limetky, 2 lžičky třtinového cukru, 10 lístků máty peprné, ledová tříšť, soda Nakrájenou limetku, mátu a cukr důkladně rozmačkáme ve vyšší sklenici. Přidáme rum, limetkovou šťávu a dolijeme sodou. Podáváme se dvěma brčky a dozdobíme lístkem máty.
Daiquiri
4cl světlého rumu, 2cl limetkové šťávy, 1cl cukrového sirupu V šejkru důkladně protřepeme všechny suroviny a nalijeme je do koktejlové sklenky.
Cuba libre
4cl světlého rumu, 1cl limetkové šťávy, 1/2 limetky, cola, led Do vyšší sklenice dáme pokrájené limetky a led. Zalijeme rumem a limetkovou šťávou. Dolijeme colou. Na závěr je třeba dodat, že množství jednotlivých ingrediencí se dle barmana může lišit.:)

 

cyril*
hodnocení

0x

Jedná se o výrobu opravdového RUMU, tedy destilátu nebo jen jakési místní náhražky v podobě ochucené lihoviny?

kepio*
hodnocení

Pochopitelně náhražka ,ochucení lihoviny ,aby chutnal jako rum

 

jabraka*
hodnocení

0x

Jen pozor,na rumovou tresť!

Rum vyrábím pro doma mnoho let.Kromě barvy je rumová tresť mravenčan etylnatý.Tedy velice levná záležitost.Prodával se v malé lahvičce do pečiva asi za 20 Kč.Jaké bylo překvapení,když jsem si koupil v drogerii lahvičku a po přidání do lihu se tresť jako olejová oka usadila na povrchu.Aby se totiž zamezilo výrobě domácího rumu,přišli prodejci s fórem,dávat tresť do oleje,který použití do pečiva nebrání.Pro použití na pití je nutné směs předestilovat.

JABRAKA

anoux

To je kravina co píšeš, jsou dva druhy aromatů, jeden je vázán v oleji - je pro pečení (není vhodná dávat do masa a bůčku, tam patří česnek :), aby hnedle nevyprchal, druhý je v lihu a ten je na výrobu míchaných kořalek.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]