Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

10% roztok - nálev na naložení masa

Od: fidonet* odpovědí: 18 změna:

Nějak se nemohu dopátrat odpovědi co znamená 10% roztok soli ve vodě. Kdyby byla sůl tekutá tak je te jasné, ale jak promíchat krystalickou sůl a kapalinu ( vodu ), aby vznikl 10% roztok, tedy nálev, to se mohu jen dohadovat. Poradíte? Prosím ne dohady, těch mám plno ( 1 litr : 100g soli? ) Jedná se o nálev na uzení ( naložení masa ). Odborníci píšou cca 10% nálev, ale jinde odborníci píšou 35g na litr. Takže vůbec nevím .. at´ je to pak vůbec jedné ...

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Fido, pozdravuji, vidím, že udírna funguje, teď se člověk zaobírá i těmi dalšími specialitami...

Takže na labo.cz/... je přímo možnost vložit potřebné ingredience a samo vypočítá i s návodem jak na to...

a na physics.ujep.cz/... i když to je dost složité pro laika,

fidonet*
hodnocení

hejkale, ten prvni odkaz je nepouzitelný, zkus tam zadat vstupní data a uvidíš, že nevíš jak. Tedy aspon ja na to nepřišel. ANi tak nepotřebuji něco co to vypočítá, ale přesnou informaci. Ted druhý odkaz háže chybu, že je špatny :(

Ještě k tomu prvnímu. On předpokládá, že mám obojí roztoky a už nějak nasycené. Navíc nedělá rozdíl, zda mu zadám gramy nebo ml, což mě přivádí k pochybnostem ... On bude perfektní na dvě stejnorodé látky ruzneho nasycení ...

arakain77*
hodnocení

1x

Já bych si s nálevem hlavu nelámal.Odvažte sůl na 1,kg masa 25.-35 deka,namelte česnek podle chuti(dal bych víc a nic s ním nezkazíte)Protřete maso směsí soli a česneku a druhý den zalejte převařenou studenou vodou.Pak jen kontrolujte lák,aby nebyl zakalený.Dokud je chladno,můžete mít naloženo až 14,dní.V horku nad 25,stupňů tak týden.V zimě až 4,týdny.

doplněno 04.06.10 09:07:

Té soli je jen 25-35,GRAMŮ.vELMI SE OMLOUVÁM ZA CHYBU

fidonet*
hodnocení

arakaine, zatím je vaše informace shodná s tou co mám já, Až to celé uzavřeme, dostanete Bod. p.s. mě nejdou do hlavy návody kde právě odborníci píšou roztoky 9- 11% a jinde 25-35 g soli / 1 l

sebod*

arakain *palec*. Fidonet, to jsou všechno orientační gramáže. ne každá sůl je stejně slaná. Vepřové maso je také různé - záleží , čím bylo prase krmeno. Nejdi na to tak puntičkářsky ;). My dáváme těch cca 30g. Radši víc, než méně. A pak je to :-P. Důležité je, když budeš mít naloženo, maso hlídat, aby se nezačalo kazit. Tak ať se zadaří *tanec*

arakain77*

Já to nepíšu jako odborník.Jsem laik.Dělám řezničinu jako koníček.Strejda mne to učil asi od 10,let.Zkušenosti mám i od starých řezníků(ti už nejsou mezi námi).Předávám jen svoje recepty,které měnit nehodlám.Ani vám je nikomu nevnucuji.Samozřejmě že mám i jiné způsoby jak připravit maso na uzení.Například bokovinu hodím při zabíjačce do kotla se sádlem na půl hodiny.Druhý den klasicky naložím a až je čas,tak vyudím.Dokážu vyudit maso i za 3,dny když někdo má chuť na čerstvou bokovinku v létě.

arakain77*

MASO NA UZENÍ A POSTUP je taky vaše otázka.Napsali jsme tam určitě vyčerpávající odpovědi.Jen mne zaráží,co je na tom k nepochopení.Každý si bude stát za tím svým způsobem,protože si myslí že je nejlepší.Já ale vyzkouším i ty ostatní,které ještě neznám.Dám vám pak vědět,jak to dopadlo.Zanedlouho mám narozky,tak naložím maso od každého nápadu trochu.

fidonet*
hodnocení

vy jste tady stočili otazku směrem k postupu uzení, já se ptal na to JAK udělám 10% roztok v soli ve vodě. To je otázka pro děti školou povinné, které ted´berou chemii ( nebo někoho, kdo tohle zná a používá ). Tam se to učí, co přesně to znamená. Já to už zapoměl. V diskuzi, kterou uvádíte, píšou celkem dobré návody ( ten váš je taky perfektní ), ale uvádí tam ten roztok 9-11%, proto se na to ptám, abych to porovnal s realitou.

Takže pokud se chcete rozčilovat, podívejte se , na co jsem se ptal a co mi odpovídate. Vy píšete popis něčeho, co je sice pro mě přínosem, ale nemá s touto diskuzí NIC společné. Takže : ředešlé odpovědi jsou pro mě jasné a pochopitelné : MIMO vysvětlení CO JE 10% roztok.

Je má odpověd k vašímu rozčilovaní dostatečná? Zbytečně se rozčilujete, mě uvádíte do rozpaků a stejně píšete tzv. offTOPIC, na který bych se mohl optat já, proč ho sem dáváte ( návod na uzení ) Já se jen do diskuze zapojil.

arakain77*

Já se nerozčiluju.Jen mi není jasné,proč potřebujete zrovna solný roztok.Přesný návod vám za chvilku pošlu.

fidonet*
hodnocení

chi porovnat názory odborníků, kde jedni říkají 30-35g a druzí 9-10% roztok. Ono to možná je totéž, jen mi nejde do hlavy ten převod, jak změním 35g na číslo 10% . Možná se ale jedná o zcela jiný postup, kde dělají slabší nálevy.

Jinak já zatím vycházím ze stejných vah jako vy tedy 35g / 1 l

Taky v jednom příspěvku , psal jeden ( jmeno si nepamatuji? luboš 00? ) a napsal absolutně perfektním zpusobem , zděděný návod, kde kombinuje sůl a ryslosůl, ale popsal tu kombinaci 1/2 a 1/3 . Matematicky to může být 1 :3 nebo taky jedna třetina. Ono to vypadá stejně, ale 1: 3 je čtvrtina ( 1 díl a 3 díly součtem 4 díly ). Ono s eto člověku, který to píše zdá jako primitivní, ale když nevíte jak je to přesně, tak dát někam čtvrt kila rychlosoli navíc, může znamenat vyhození / znehodnocení masa )

arakain77*

Konečně odpovídám.10%roztok kuchyňské soli vytvoříte smícháním 9,dílů vody a 1,díl kuchyňské soli.Zkoušku o správnosti bohužel neznám.

doplněno 04.06.10 13:41:

Ještě přesnější postup je ten,že vezmete 10,gramů soli a doplníte do 100ml celkového objemu vodu.

fidonet*

jaký díl? váhový? tedy 100gramů? nebo obsahový, tedy 100 mililitrů? Ted´ jsem to zvážil tedy 120g soli?

to je šílené množství, je tahle informace 100%? odkud máte zdroj?

V každém případě není ta informace ještě přesná, nebot na 10litrech vody je rozdíl 1 kg soli nebo 1.2 kg soli

Podle mě i Vás by mělo být 350 g ( 0.35 kg ) / 10 litrů

Asi se v těch receptech nebudu štourat, abych nezjistil, že to někdo někdy jen špatně napsal na NET a pak to 300 lidí ( jak je to běžné ) jen tupě okopírovalo. :(

Zůstanu u Vašeho návodu 35g / 1 litr a BASTA :)

p.s. nemáte zkušenosti s tou rychlo solí, jak se to s ní kombinuje? Kolik normální a kolik rychlosoli?

Jinak děkuji a BOD za vyčerpávající informace a snahu *pivo*

doplněno 04.06.10 13:47:

viz vaše doplnění :

takže 120g soli ( možna moje váži jinak než jiná ) a dolit do 1 litru vodou , OK dík, ten 10% roztok tedy určitě testovat nebudu. ( v uzení )

arakain77*

Na jaký litr?35,g na 1,kg masa.Ne na litr.

fidonet*

AHA, tak to je pak jiné .. opět se vynořuje otázka : 35g na kilo a to pak není jedno zda to doliji 1 litrem vody nebo dvěmi? A máte pravdu na kilo jsme to dával ( to víte - totální začatečník, plácám se v informacích :) ) To pak by možná měl ten 10% roztok, tedy 120g soli na litr vody smysl? Jsem trouba, zaplantal jsme se ve vlastní otazce a odpovědi *zed*

pb®

U vody je to skoro jedno, protoze ta ma hustotu 998 g/l tedy 1l vody vazi prakticky 1kg. Stejne nemate tak presne vahy ani odmerne nadobi, abyste o nejake vetsi presnosti vubec mohl uvazovat, vzdy to bude jen priblizne. 10%ni roztok soli udelate tak, ze odvazite 100g soli a 900g vody a smichate. Vodu vzhledem k hustote netreba navazovat, staci odmerit, pak to bude 100g soli a 900ml vody.

arakain77*

To není dobře.Musíš odvážit 100.g soli a do obsahu 1,litr dolít vodou.To znamená,že vodu doléváš do 1,litru celkového objemu včetně soli.Snad už je to k pochopení.Tato informace je z chemického ústavu v Pardubicích od Dr.kroupy.Schválně jsem mu volal,ať neplácám blbosti.

doplněno 04.06.10 15:18:

Firma se jmenuje PROXIM.Tam jsem hledal informaci,jak udělat roztok soli.

arakain77*

Ten 10,%roztok bych udělal až tehdy,pokud se zdá,že se voda kalí.Tu bych vylil a nahradil právě tím 10,% roztokem.Nikdy jsem to nedělal tak přesně.Já to dělám pouze odhadem.

fidonet*

jj už mi to je jasné :) 35g na maso 10% na litr :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma naložené maso

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]