Nejste přihlášen/a.
Nějak se nemohu dopátrat odpovědi co znamená 10% roztok soli ve vodě. Kdyby byla sůl tekutá tak je te jasné, ale jak promíchat krystalickou sůl a kapalinu ( vodu ), aby vznikl 10% roztok, tedy nálev, to se mohu jen dohadovat. Poradíte? Prosím ne dohady, těch mám plno ( 1 litr : 100g soli? ) Jedná se o nálev na uzení ( naložení masa ). Odborníci píšou cca 10% nálev, ale jinde odborníci píšou 35g na litr. Takže vůbec nevím .. at´ je to pak vůbec jedné ...
Děkuji
Fido, pozdravuji, vidím, že udírna funguje, teď se člověk zaobírá i těmi dalšími specialitami...
Takže na labo.cz/... je přímo možnost vložit potřebné ingredience a samo vypočítá i s návodem jak na to...
a na physics.ujep.cz/... i když to je dost složité pro laika,
hejkale, ten prvni odkaz je nepouzitelný, zkus tam zadat vstupní data a uvidíš, že nevíš jak. Tedy aspon ja na to nepřišel. ANi tak nepotřebuji něco co to vypočítá, ale přesnou informaci. Ted druhý odkaz háže chybu, že je špatny
Ještě k tomu prvnímu. On předpokládá, že mám obojí roztoky a už nějak nasycené. Navíc nedělá rozdíl, zda mu zadám gramy nebo ml, což mě přivádí k pochybnostem ... On bude perfektní na dvě stejnorodé látky ruzneho nasycení ...
Já bych si s nálevem hlavu nelámal.Odvažte sůl na 1,kg masa 25.-35 deka,namelte česnek podle chuti(dal bych víc a nic s ním nezkazíte)Protřete maso směsí soli a česneku a druhý den zalejte převařenou studenou vodou.Pak jen kontrolujte lák,aby nebyl zakalený.Dokud je chladno,můžete mít naloženo až 14,dní.V horku nad 25,stupňů tak týden.V zimě až 4,týdny.
doplněno 04.06.10 09:07:Té soli je jen 25-35,GRAMŮ.vELMI SE OMLOUVÁM ZA CHYBU
arakaine, zatím je vaše informace shodná s tou co mám já, Až to celé uzavřeme, dostanete Bod. p.s. mě nejdou do hlavy návody kde právě odborníci píšou roztoky 9- 11% a jinde 25-35 g soli / 1 l
arakain . Fidonet, to jsou všechno orientační gramáže. ne každá sůl je stejně slaná. Vepřové maso je také různé - záleží , čím bylo prase krmeno. Nejdi na to tak puntičkářsky
. My dáváme těch cca 30g. Radši víc, než méně. A pak je to
. Důležité je, když budeš mít naloženo, maso hlídat, aby se nezačalo kazit. Tak ať se zadaří
Já to nepíšu jako odborník.Jsem laik.Dělám řezničinu jako koníček.Strejda mne to učil asi od 10,let.Zkušenosti mám i od starých řezníků(ti už nejsou mezi námi).Předávám jen svoje recepty,které měnit nehodlám.Ani vám je nikomu nevnucuji.Samozřejmě že mám i jiné způsoby jak připravit maso na uzení.Například bokovinu hodím při zabíjačce do kotla se sádlem na půl hodiny.Druhý den klasicky naložím a až je čas,tak vyudím.Dokážu vyudit maso i za 3,dny když někdo má chuť na čerstvou bokovinku v létě.
MASO NA UZENÍ A POSTUP je taky vaše otázka.Napsali jsme tam určitě vyčerpávající odpovědi.Jen mne zaráží,co je na tom k nepochopení.Každý si bude stát za tím svým způsobem,protože si myslí že je nejlepší.Já ale vyzkouším i ty ostatní,které ještě neznám.Dám vám pak vědět,jak to dopadlo.Zanedlouho mám narozky,tak naložím maso od každého nápadu trochu.
vy jste tady stočili otazku směrem k postupu uzení, já se ptal na to JAK udělám 10% roztok v soli ve vodě. To je otázka pro děti školou povinné, které ted´berou chemii ( nebo někoho, kdo tohle zná a používá ). Tam se to učí, co přesně to znamená. Já to už zapoměl. V diskuzi, kterou uvádíte, píšou celkem dobré návody ( ten váš je taky perfektní ), ale uvádí tam ten roztok 9-11%, proto se na to ptám, abych to porovnal s realitou.
Takže pokud se chcete rozčilovat, podívejte se , na co jsem se ptal a co mi odpovídate. Vy píšete popis něčeho, co je sice pro mě přínosem, ale nemá s touto diskuzí NIC společné. Takže : ředešlé odpovědi jsou pro mě jasné a pochopitelné : MIMO vysvětlení CO JE 10% roztok.
Je má odpověd k vašímu rozčilovaní dostatečná? Zbytečně se rozčilujete, mě uvádíte do rozpaků a stejně píšete tzv. offTOPIC, na který bych se mohl optat já, proč ho sem dáváte ( návod na uzení ) Já se jen do diskuze zapojil.
Já se nerozčiluju.Jen mi není jasné,proč potřebujete zrovna solný roztok.Přesný návod vám za chvilku pošlu.
chi porovnat názory odborníků, kde jedni říkají 30-35g a druzí 9-10% roztok. Ono to možná je totéž, jen mi nejde do hlavy ten převod, jak změním 35g na číslo 10% . Možná se ale jedná o zcela jiný postup, kde dělají slabší nálevy.
Jinak já zatím vycházím ze stejných vah jako vy tedy 35g / 1 l
Taky v jednom příspěvku , psal jeden ( jmeno si nepamatuji? luboš 00? ) a napsal absolutně perfektním zpusobem , zděděný návod, kde kombinuje sůl a ryslosůl, ale popsal tu kombinaci 1/2 a 1/3 . Matematicky to může být 1 :3 nebo taky jedna třetina. Ono to vypadá stejně, ale 1: 3 je čtvrtina ( 1 díl a 3 díly součtem 4 díly ). Ono s eto člověku, který to píše zdá jako primitivní, ale když nevíte jak je to přesně, tak dát někam čtvrt kila rychlosoli navíc, může znamenat vyhození / znehodnocení masa )
Konečně odpovídám.10%roztok kuchyňské soli vytvoříte smícháním 9,dílů vody a 1,díl kuchyňské soli.Zkoušku o správnosti bohužel neznám.
doplněno 04.06.10 13:41:Ještě přesnější postup je ten,že vezmete 10,gramů soli a doplníte do 100ml celkového objemu vodu.
jaký díl? váhový? tedy 100gramů? nebo obsahový, tedy 100 mililitrů? Ted´ jsem to zvážil tedy 120g soli?
to je šílené množství, je tahle informace 100%? odkud máte zdroj?
V každém případě není ta informace ještě přesná, nebot na 10litrech vody je rozdíl 1 kg soli nebo 1.2 kg soli
Podle mě i Vás by mělo být 350 g ( 0.35 kg ) / 10 litrů
Asi se v těch receptech nebudu štourat, abych nezjistil, že to někdo někdy jen špatně napsal na NET a pak to 300 lidí ( jak je to běžné ) jen tupě okopírovalo.
Zůstanu u Vašeho návodu 35g / 1 litr a BASTA
p.s. nemáte zkušenosti s tou rychlo solí, jak se to s ní kombinuje? Kolik normální a kolik rychlosoli?
Jinak děkuji a BOD za vyčerpávající informace a snahu
viz vaše doplnění :
takže 120g soli ( možna moje váži jinak než jiná ) a dolit do 1 litru vodou , OK dík, ten 10% roztok tedy určitě testovat nebudu. ( v uzení )
AHA, tak to je pak jiné .. opět se vynořuje otázka : 35g na kilo a to pak není jedno zda to doliji 1 litrem vody nebo dvěmi? A máte pravdu na kilo jsme to dával ( to víte - totální začatečník, plácám se v informacích ) To pak by možná měl ten 10% roztok, tedy 120g soli na litr vody smysl? Jsem trouba, zaplantal jsme se ve vlastní otazce a odpovědi
U vody je to skoro jedno, protoze ta ma hustotu 998 g/l tedy 1l vody vazi prakticky 1kg. Stejne nemate tak presne vahy ani odmerne nadobi, abyste o nejake vetsi presnosti vubec mohl uvazovat, vzdy to bude jen priblizne. 10%ni roztok soli udelate tak, ze odvazite 100g soli a 900g vody a smichate. Vodu vzhledem k hustote netreba navazovat, staci odmerit, pak to bude 100g soli a 900ml vody.
To není dobře.Musíš odvážit 100.g soli a do obsahu 1,litr dolít vodou.To znamená,že vodu doléváš do 1,litru celkového objemu včetně soli.Snad už je to k pochopení.Tato informace je z chemického ústavu v Pardubicích od Dr.kroupy.Schválně jsem mu volal,ať neplácám blbosti.
doplněno 04.06.10 15:18:Firma se jmenuje PROXIM.Tam jsem hledal informaci,jak udělat roztok soli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.