Nejste přihlášen/a.
Z jakych plodin (ktere lze nazbirat ted) lze udelat stav na redeni z vodou jao je bezova stava...?
Já dělám šťávy z mnoha druhů ovoce, ale z třešní jsem to ještě nezkoušela, radši je sním v syrovém stavu, řekla bych že chuťově na šťávu jsou lepší višně. Jinak samozřejmě jak radí ostatní: maliny, ostružiny, rybíz, na podzim bezinky. Pokud můžu radit, když budete používat bílý rybíz, zkombinujte ho s jiným ovocem, má velmi mnoho pektinu a hodně rosolovatí. Alena
Kdepak, u nás na severu teprve pampelice kvetou. Ale určitě souhlasím s babkazov - šťáva a sirup z květů černého bezu je vynikající. Dělali jsme dokonce limonádu perlivou - bylo to trochu jak šampáňo.
Šťáva z třešní bude možná trochu mdlá, chtělo by to s něčím výraznějším smíchat. Výborná šťáva je z rybízu (míchala jsem co bylo na zahrádce - červený, černý i bílý) a k tomu alespoň trochu malin pro vůni. Tak ať se dílo podaří!
jo,jo děkuji za nápady...z cerneho bezu jsem uz stavu delal, taky mi moc chutna
A jak se dělá stoho jineho ovoce?
Já to dělám takhle: na 1 litr rozmačkaného ovoce 1 litr studené vody, pořádně promíchat. Nechám 24 hodin uležet, potom scedím a vymačkám. Na 1 litr šťávy 1,5 cukru, 2 lžičky kyseliny citronové. Rozpustím a pomalu zahřívám na 80 stupňů, nesmí se vařit, protože by se zničilo moc vitamínů. Potom opatrně odeberu vzniklou pěnu a naleju do nahřátých lahví s patentním uzávěrem. Tou horkou šťávou se vlastně samo zasterilizuje. Alena
Na konci léta dozrává černá jeřabina, aronie. Výborná šťáva a zdravá.
Do 4-litrové sklenice dáme 2 litry otrthaných a vypraných plodů aronie, přidáme 80 g potravinářské kyseliny citrónové a zalijeme
vodou až po hrdlo. Za 32 až 36 hodin přecedíme a plody jen lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a za studena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí. To trvá asi 2-3 hodiny. Získaný sirup slijeme do lahví a konzumujeme jako jiné sirupy. Tento postup zachovává
většinu účinných látek z ovoce.
On se ten rakytník u nás málo pěstuje. Je to nádherný keř se stříbrnými listy. Plody jsou jako oranžové korálky. Ale má bohužel plno trnů . Občas je vidět vysázený podél dálnic. Plody obsahují veliké množství vitamínu C (proto je pěkně kyselý). Používá se i v lékařství.
Trny vůbec nevadí větvičky se nastříhají a dají na tácek , ten se vloží do mrazáku a bobule opadají samy.
První vlaštovky se dají shlédnout a zakoupit v DM . Poleva a přesnídávka, polevu lze ředit vodou jako nápoj.
Doporučuji načerpat více informací o této rostlině. Obsahuje spoustu vzácných a užitečných látek a vitamínů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.