Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kynuté knedlíky vs zmrazená náplň

Od: magdaz odpovědí: 21 změna:

ahoj kuchařinky,mám v mrazáku zmrzlé borůvky a chtěla bych v sobotu dělat kynuté knedlíky s nimi.A jen mně napadlo,že vlastně nevím,jestli je mám nechat rozmrznout a dělat nebo do těsta dávat rovnou zmrzlé.Díky za radu Magda

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kytka*
hodnocení

4x

Knedlíky udělejte ze zmrzlých borůvek,taj jako se dělají i z mražených jahod či švestek.Po rozmrazení byste je v žádném případě nezabalila. Tak dobrou chuť.:-P

patronka*
hodnocení

2x

Dodatečná rada pro borůvkové knedlíky: Nejsnadněší borůvkové knedlíky podle našich babiček , jsou malé knedlíčky z tvarohového těsta, polité borůvkovou omáčkou zvanou ˇ"žahour".Knedlíky - na 1/4 kg tvarohu,1 vejce,oříšek másla, špetka soli a přidávat polohrubou mouku,až má těsto správnou hustotu při prodělávání na válu.Z toho knedlíčky o velikosti pingpong.míčku, zavařit do vroucí vody asi na 10 minut.Omáčka - na 1/2 kg borůvek 5 dkg cukru,1 lžíce másla a 1/4 l vody povařit.Ve 1/4 l vody rozmíchat kávovou lžičku škrobové moučky a tím omáčku zahustit.Má to mimo jiné tu výhodu,že se omáčka dá připravit předem a při podávání odpadá spěch a stres.U mražených borůvek možná trochu méně vody.Při výrobě většího množství knedlíků dát o 1 bílek méně a z toho spolu s cukrem a ovocem vyšlehat pěnu a ozdobit knedlíky.

kytka*

Pamatuji se ,když jsem jako holka školou povinná ,byla u jedné kamarádky, měli k obědu jahodové knedlíky. Maminka přinesla na stůl mísu, odkryla utěrku a já koukala... V míse byly plátky/jako houskové,jen bez housky kynuťáky / narovnala na talíře, v kastrůlku přinesla rozmačkané jahody se šlehačkou a polila to. Viděla jsem to prvně a naposled. Ale chutnalo to stejně jako balené knedlíky. Prý kdo by se s tím balil. No má pravdu je to jednodušší. Tak za chvíli budou zrát jahody -můžete vyzkoušet.

binka*

Kytko,moje máma dělala jahodové knedlíky taky takhle, nezabalené ... a bývalá tchýně, ta zase dělala borůvkové knedlíky s tou omáčkou - žahourem. Vařit teda uměla... :)

danecek*

Tak mi to nedá a musím napsat:sice pozdě,ale teď jsem došla na tuto rubriku a moc se mi líbí.Dělám normální kynutý knedlíky dám do nich zmrazenou jahodu.Vdala jsem se na Moravu a tchyně vařila knedlíky a brambory jen v páře,mám udělaný pařák z nerezu v pekáči druhým přiklopím.Nejsou oslizlý.Zbytek jahod rozmrazím,a s cukrem rozmixuju a poleju hotové knedlíky.Ještě zdobím jogurtem -.je to bašta.

fidonet*

danecek *zed* ( mužský Nick, a píšeš jako holka - bože )

Ale ke knedlíkům ... musím jen souhlasit. V podstatě provozujeme stejný způsob ...

doplněno 23.06.10 17:54:

ohledně borůvek ... nechat zmrzhlé, stejně tak jiné malé plody ( rybíz ). Ale nakocec, pokud máte oddělené plody zmrzlé, tak všechno nechat zmrzlé, i merunky ( ale kdo by je měl zmrzlé a zároveň naporcované a aby k sobě nepřimrzly? že? )

Já. Vždycky mrazím na podnosu třeba půlky meruněk nebo švestek a pak sesypu do pytlíku, mám to napočítané kolik se vejde na plech na lívanec. Borůvky (když zbudou) taky mrazím na tácu a pak sesypu do krabičky.

fidonet*

inzinýrka .. WOW ... sice bych rád viděl váš mrazák, když tam máte tolik místa ( závidím ) .. ale máte opět pravdu. V podstatě to jde. Zkusil bych to, jen mě napadá, že nemáme tolik meruněk a švestek, které by přebývaly. To není jak za našich mladých let. Dnes děti neznají chut´ švestek , ale zato poznají mango :(

*smich* spíš namrazím v sezóně dva podnosy meruněk a o 2 měsíce později dva podnosy švestek... mrazák mám standardní 50litrový.

lidka*
hodnocení

1x

Magdo, já bych ze zmrzlých borůvek udělala raději koláč. Sice kytka píše ze zmrzlých - to v každém případě - ale dost špatně se to balí. Chce to pěkně fofrem a ne moc velké množství. Jsou to totiž malé plody, rychle rozmrzají a těsto se dost "patlá". Já bych osobně vsadila na koláč. Kdysi jsem se zařekla, kynuté knedlíky ze zmražených borůvek už nikdy. *bum*Je fakt, že já pro svou rodinku musím dělat větší množství. :)

kytka*

Já je tedy dělám většinou ze zmražených z kynutého těsta, hlavě rychle zabalit a aby už vřela voda a je to v pohoděV sezoně kdy jsou čerstvé je udělám tak 1x to nám není vzácné ale když nejsou čerstvé tak je ta pochoutka 2x milejší . Nic na tom nemůžete zkazit a dělám jich také slušnou várku. Samozřejmě takový kynutý koláč dole tvaroh na něm borůvky a drobenka to také pohádka.

lidka*
hodnocení

1x

Magdo, napište prosím, jak knedlíky dopadly. *placni* Třeba potom začnu zase vařit i ze zmrazených borůvek. ;)

magdaz
hodnocení

Díky:),já jsem si to myslela,jen jsem se chtěla ujistit,abych to nezvorala.Magda*slunce*

pepyk93*
hodnocení

0x

Mňam,borůvkové knedlíky - mé nejoblíbenější jídlo...*bezim**slunce*

Ale stejně,není nad čerstvé borůvky nasbírané v lese... :)

malvinka*

Pepčo a posypka skořicovým cukrem a máslíčko.:-P

kytka*

ještě ale nastrouhat tvaroh a teprve skořici a máslo:-P safra já je musím udělat a dát foto

pepyk93*

Jo jo navrh tvaroh,cukr a máslíčko...*slunce**uspech*

magdaz
hodnocení

;)všem díky,taky bych raděj ten koláč,ale potřebuju se zbavit mražených věcí z mrazáku,koupili jsme novou ledničku,a je to oběd na přání dětiček.Hotové knedlíky sypu strouhaným tvarohem,taky máslíčko a nahoru velký kopec zakysané smetany,se skořicí bych neuspěla,tu mám ráda jen já.Novou lednici nám přivezou v pondělí,tak vybíráme co se dá.Magda:)*slunce*

magdaz
hodnocení

:)tak jsem se teprve dostala k počítači,měla jsem přes víkend návštěvu,bylo nás 7,tak nebyl čas napsat.Knedlíků jsem dělala hodně vzhledem k návštěvě,takže první 2 dávky byly v pohodě,pak už než jsem stačila vařit další ,borůvky začaly rozmrzat,jeden knedlík nevydržel a ve vodě prasknul,voda zfialověla a ty poslední měly barvu inkoustovou*smich*,zapomněla jsem je vyfotit,abyste viděli jak jsou fialkové knedlíky krásné*smich*.Já vlastně ze zmraženého ovoce knedlíky nedělala,jedině z čerstvých nebo povidla nebo kompot.Tak už raděj když bude něco zmraženého použiju jinak.Ještě jich pár zbylo,tak děti dostaly s cukrem a zakysanou smetanou navrch.Ahojky a zdravím Magda

kytka*

No je lepší ,pokud jich děláte hodně- dát vařit dva hrnce s vodou a nenechat je ležet ,je jasné,že borůvky povolí,.No to pro podruhé.;)

magdaz
hodnocení

*zed*ahoj,ještě se jdu "pochlubit" ,když rodinka dojídala fialkové knedlíky,ozvala se snacha,že ona je nedělá tak "suché",*smich*já totiž v tom fofru kolem patlání knedlíků a aby to rychle nerozmrzalo,jim to zapomněla polít máslem,i když jsem ho měla připravené.A protože nakonec jsem se dostala ke stolu a knedlíkům já,tak já už to měla pěkně pomáslíčkované.Magda

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]