Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lanýžové bonbóny - proč Lanýžová?

Od: atrama® odpovědí: 12 změna:

Proč se říká čokoládě plněné lanýžovou náplní - lanýžová, když to s houbou lanýžem nemá nic společného? Nebo snad ano? Měly jsme s kamarádkou o tom takovou debatu...Co znám, tak lanýžová náplň je z másla,cukru, čokolády, smetany ke šlehání, nějaký likér na chuť a kakao na obalení...Proč se to tedy jmenuje lanýž? Nevíte někdo? Díky za odpovědi..:-P

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michala*
hodnocení

3x

Nevím, kdo zná nejvýstižnější vysvětlení, já jsem našla toto vysvětlení v gastronomickém slovníku ;):

Výklad pojmu: lanýžová hmota
lanýžová hmota
sladké hmoty s obsahem lanýže

Patří k nejjemnějším cukrářským hmotám. Základem je čokoládová nebo kakaová hmota s máslem nebo tukem s přídavkem alkoholu nebo cukru a lanýžů. Konzistence můžem být různorodá. Často bývá náplní čokoládových bonbonů.

kytka*

Nevím zda je to tak, jak si myslím.Lanýže jsou lahůdka v gastronomii.Jsou lahodné a jemné na jazyku se rozplývající .Lanýžové cukrovinky to je jedna z nejlepších cukrovinek ,též se nám rozplynou na jazyku. Ať je to tak či onak je to POCHOUTKA nad kterou nikdo neohrne nos.:D

doplněno 13.04.10 20:24:

Ale pokud je lanýžová čokoláda ,nemá tvar lanýže*nevi*

slonbonjohn*
hodnocení

3x

Nemyslím, že jde o čoko s lanýžovou náplní, ale správně má být Čokoládový lanýž. A tady bude shoda v názvu jen ve tvaru a podobě s houbou.

doplněno 13.04.10 20:23:

Nevím proč, ale vybavilo se mi slovo PRALINKA. Si to nebude mít nic společného se starou kredencí ...

hodnocení

To je vše pravda, já mám vše plněné lanýžovou hmotou, také moc ráda, ale asi žádná snad neobsahuje houbu? To by byly bonbóny mnohonásobně dražší, že? Asi to bude opravdu jen ten tvar podobný lanýži...díky, jsme s kámoškou chytřejší. Člověk se učí celý život.*palec*

lidka*

Atramo, zde nabízejí za luxusní cenu luxusní lanýžové pralinky. A je tam i foto:

vipmag.cz/...
La Madeline au Truffe: hříšná pralinka
25. července 2008
Pak vězte, že je jí čokoláda od společnosti Knipschildt. Cukrovinka nese název La Madeline au Truffe a za nejdražší čokoládu na světě ji uznal magazín Forbes.

Dekadentní hořká čokoláda Valrhona s podílem kakaa nejméně 70 procent se mísí s těžkým krémem, cukrem, lanýžovým olejem a vanilkou. Dohromady tak tvoří bohatou hříšnou náplň, která obklopuje vzácný francouzský lanýž jménem Perigord (druh černého lanýže).
Celá náplň je zabalena do ručně vyráběné hořké čokolády Valrhona a nakonec posypána kakaovým práškem. Každý kousek je speciálně podáván. Své místo má na lůžku z cukrových perel, které pokrývají dno stříbrné krabičky ovázané mašlí. Výsledkem je čistá extravagance.
Hříšná sladkost za hříšné peníze
Tento speciální cukrářský kousek se vyrábí pouze na zakázku a vyhotoven je do 14 dnů. Jeho trvanlivost je pak sedm dní.
Stejně jako je jedinečná chuť a výroba, je originální i cena. Jediná pralinka vyjde na 250 dolarů, což je asi 3760 korun, a celé balení pak vyjde na 2600 dolarů, tedy na 39 000 korun.
Žádné kompromisy
Majitel firmy Knipschildt, Fritz Knipschildt, je cukrář zaměřený na čokoládu.Ve své práci nedělá žádné kompromisy a přípravě cukrovinek i krabiček na ně věnuje veškerou péči. Vše je vyráběno ručně a s řemeslnou přesností. Všechny ingredience jsou prvotřídní kvality a zaručeně čerstvé. Ochutnat pralinky od této firmy je zážitek, protože každý kousek je jedinečný.
Více sladkého naleznete na stránkách výobce knipschildt.net.
doplněno 13.04.10 20:42:

Ale jak to bývá, nahradit se dá vše - jenom ten název zůstává. *tuc* A tak může být bonboniéra u nás i za stovku. :)

kytka*

Lidko, kdybych mohla poslala bych Vám velikou bonboniéru těchto lahůdkových lanýžů ,protože jste 1**srdce*

michala*

Sice to není úplně stejné, jak píšete, ale v Praze (a věřím, že nejen tady) je několik úžasných obchůdků s belgickými pralinkami :) Určitě to není o tom si koupit hromadu těchto pralinek, protože nejsou opravdu nejlevnější, ale jsou opravdu výborné. Mám vyzkoušené, že krabičkou těchto pralinek rozhodně nikoho nikdy neurazím ;)

kytka*

Ano ano ,takový dobrůtkový bonbon vyjde na 100i více korun ,ale když ho vložíte do úst a necháte rozplynout na jazyku no to je rozkoš...aaaaaach

hodnocení

Teda paní Lidko, Vy jste zlato! On tam ten lanýž opravdu je...ale ty peníze to je síla, to asi nikdy neochutnám! Ale určitě to je mňam, mňam..tak si jdu dát aspoň Kofilu na ukojení chutě..Takže název je od té houby, ale to ostatní v levných bonbónech, je náhražka - ale jsou také dobré...Díky, dávám bodík.*palec*

lidka*

Souhlasím atramo. *placni* I já si myslím, že naše čokolády a cukrovinky jsou velice dobré. Už jenom ta chuť toho hořkého kakaa. Já někdy dostanu nezřízenou chuť na obyčejné želé bonbony. A okecávám si to tím, že si to žádají má vrzající kolena. :D Ale děvčata, ono si tělo opravdu řekne, co potřebuje a na co má chuť. Někdy bych se utloukla po jogurtech, jindy ujíždím na pomerančích a někdy holt mám strašnou chuť na obyčejný bůček se zlatavou kůrčičkou (taky na kolena). *nevi*

moxa*

Tak já "lanýžovou čokoládu" viděla jen jednou a na vlastní oči jsem se přesvědčila ve složení, že obsahuje lanýže (tedy psali to tam :-D). Dost mě to udivilo. Bylo to na návštěvě a někdo ji přinesl jako prezent, takže mi neřekl přesnou cenu, ale prý nic mimořádného... *nevi*

doplněno 14.04.10 08:01:

Ale jinak jsem si nedávno taky koupila "lanýže" v DM a hned v krámě se přesvědčila, že ve složení lanýže nejsou. Od té doby přemýšlím, proč se tomu tak říká :-D

alf*

no to ne, linku jako kuchyň dříve neznali, to bude stará linka ve smyslu čára a věkem se pokroutila a je to pralinka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]