Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze sehnat větší balení sezamového semínka?

Od: pu® odpovědí: 21 změna:

*hi*:D No jo, kdo jiný by se takto mohl ptát... Ale já zatím viděla sezamové semínko jenom v balení jako koření - ovšem potřebovala bych alespoň hrníček, nejlépe dva *hi* , a to je tak 15 takových sáčíčků! Nedá se prosím sehnat větší balení sezamových semínek? Třeba půlkilové? A kde? Moc díky!
PS: Prosím Papene, aby se mi laskavě nesmála *fn* ( *smich* )

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kytka*
hodnocení

3x

V prodejnách zdravé výživy ho mají na váhu.Nebo i ve velkém balení.Mňam.:-P

lidus*
hodnocení

2x

Kaufland ho má 250g.(kupovala jsem ho minulý týden) mají i lněné a loupanou slunečnici.

malvinka*
hodnocení

0x

Pu nepros já jej také baštím i konopné semínko Omega 3. Hlavně pořádně rozkousat 2-3 lžíce

doplněno 11.04.10 14:59:

Taky lněné semínko má svůj praktický půvab:D.

doplněno 11.04.10 16:42:

o staletí jsou lněná semínka součástí lidské stravy na celém světě, zejména pak na Středním východě, v Číně a v dalších zemích dálného východu. Vlákna ze stébel lnu využívají pro výrobu plátna.
Látky ve lněném semínku obsažené snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšují množství prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu cholesterolu (LDL) klesá, a napomáhají prevenci aktivace krevních destiček, která může vést k arterioskleróze čili blokování arterií. Len rovněž pomáhá předcházet arytmiím neboli nepravidelnému srdečnímu tepu.
Lněná semínka obsahují 41% kvalitního, pro zdraví nezbytného tuku. Jsou bohatá na Omega-3 esenciální mastné kyseliny, které nás chrání před nemocemi srdce a cév, rakovinou a vysokou hladinou cholesterolu. Více informací o významu tuků pro naše zdraví se dočtete zde. Veškeré sacharidy jsou v semínku uloženy ve formě rozpustné i nerozpustné vlákniny, která je velmi důležitá pro správnou funkci střev, neboť upravuje trávení a má probiotické účinky. Semínko obsahuje také lignany _ rostlinné látky které mají výrazně kladný efekt na imunitní systém. Lněné semínko obsahuje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv jiná rostlinná potrava. Řídí vtok a odtok látek do buňky, je zdrojem energie pro svaly, prospívá pleti a vlasům, je silně protizánětlivé, zprostředkovává produkci hormonů a steroidů a jejich distribuci k buňkám.
Pravidelnou konzumací lněného semínka uděláte mnoho pro své dobré trávení, pro své srdce a cévy, pro svou imunitu i pro kvalitu svých vlasů a nehtů. Pro docílení kladného zdravotního efektu se doporučuje sníst 2-3 polévkové lžíce lněného semínka denně. Naše produkty Vám umožní si tuto porci zdraví dokonale vychutnat.

doplněno 11.04.10 16:44:Konopné semínko” − popis

Konopné semeno je dnes oblíbeno mezi příznivci zdravé stravy a zdravého životního stylu vůbec především pro své nepřekonatelné výživné hodnoty.

Předními světovými odborníky na výživu je konopné semeno považováno bez nadsázky za nejvýživnější potravinu planety, neboť obsahuje nepřeberné množství esenciálních látek, tedy těch, které lidské tělo potřebuje k dosažení optimálního zdraví a které si zároveň neumí vyrobit samo.

Konopí má nejvyšší podíl esenciálních nenasycených kyselin.

Konopné semeno se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, je zdrojem vhodné kombinace omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin a zdraví prospěšných rostlinných sterolů.

Olej, který se získává z konopného semene, obsahuje pouze 8% nasycených kyselin.

Konopné semínko semínko má vysoký obsah vitamínu E,B1 a B2, je bohaté na minerály, zejména hořčík, železo, fosfor, draslík, vápník a zinek.

Obsahuje antioxidanty jako tukoferoly a terpeny, vitamíny a stopové prvky nezbytné pro lidský organizmus.

Neobsahuje lepek.

Konopné semínko má zakulacený tvar (velikost kolísá kolem 3 - 5mm) a obaluje ho pevná křupavá slupka.

Ta může někomu vadit, ale po rozkousání se dá bez problémů spolknout.

Uvnitř se nachází měkká dužina krémové barvy, která je pod slupkou ještě potažena tmavě zelenou vrstvou.

Právě ta obsahuje chlorofyl. Tato dužnina má vysoký obsah hodnotných esenciálních mastných kyselin.

Chuť semínka je typická, příjemně nasládlá, připomínající mandle nebo oříšky.

Semínko můžete chroupat samotné, nebo ho přidat do zeleninových salátů, dušených vegetariánských směsí či pečiva.

Pokud by někomu vadila pevná křupavá slupka lze semínko namočit přes noc do vody, tím slupka změkne.

Podle staročeského receptu zkuste připravit z rozemletého semínka konopnou kaši s medem, nebo jen nahradit část obsahu semínkem v obilné kaši.

pu®
hodnocení

Paráda, dámy, mockrát díky! A děkuju taky za tipy na další zdravé věci - akorát teď Vám tedy nemůžu prozradit, na co já to větší balení chci... *hi* no totiž, miluju chalvu, tedy kalorickou bombu, že větši skutečně neznám *smich* a napadlo mě po úspěchu s dortem :D , že bych si ji zkusila vyrobit taky doma. Ona taky není nejlevnější, a když si ji doma budu muset patlat, nebudu se jí tak ládovat, abych nemusela tak brzo vyrábět novou :D Obzvlášť díky za tip s Kauflandem, tam by to nemuselo být ani moc drahé. Hezký zbytek neděle! *slunce*

lidka*

Jen tak dál Pů. Určitě se ti to povede stejně jako dortík. Chalva se k nám vozila v plechovkách už kdysi dávno tuším z Bulharska. Myslím, že to "patlání"chalvy nebude tak náročné. *placni*

topzine.cz/... - viz část o chalvě:

Když už jsme u sladkostí, je třeba také zmínit jednu nepříliš známou zajímavost. Jedná se o chalvu. Její název, stejně jako chalva samotná, pochází z Arábie. Původní receptura je velice jednoduchá. Hlavní ingrediencí jsou sezamová semínka nebo také tahini, což je pasta ze sezamových semínek. Poté se přidá cukr, glukóza a med. Mezi hlavní přídavky, které chalva nemusí nutně obsahovat, patří například čokoláda, pistácie, kakaový prášek, vanilka a podobně. Samozřejmě výrobci tyto ingredience různě nahrazují. Pak se ale nejedná o pravou chalvu, která se kdysi prodávala na různých poutích podobně jako v dnešní době turecký med. Dnes tento výrobek seženeme v čajovnách nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Dobrou chuť!

kytka*

pamo.cz/... , například tato. jasně koupíse i u nás v marketech a řeckých potravinářských prodejnách ,ale věřím,že to zvládnete a pochutnáte si dle své chuti.

pt®

Je fakt, že housky posypané sezamovým semínkem mám raději než makové. Ale nevím, co je chalva, musím pohledat. PT /stařenka/

kytka*

Chalva -tu prodávají v řecku, je to hrozně sladké taková pasta ze sezamových semínek s medem a různě ochucená. Také se dělá v oplatce. Je to prostě jejich tradiční cukrovinka.Pro mě hrozně sladká, ale také někdy neodolám mají krásná balení. I takové nasekané bonbony.

doplněno 11.04.10 16:02:

pardon v Řecku je tam taky drahá

pt®

Takže je to něco, jako musli? To může být dobré, PT /stařenka/

doplněno 11.04.10 16:28:

Pu , budeme se těšit opět na fotečky, určitě to dobře dopadne, jako ten dortík. PT

kytka*

To není vůbec jako muslli. Prodávají to v kelímkách jí se to lžíčkou. Pokud je to v oplatce tak se to dá zhruba přirovnat k hrooooozně sladkému řidkému tureckému medu s chutí toho rozemletého semínka a mě po tom začne vždycky pálit žáha :D,jak je to sladké. Moc se toho nedá sníst.

pu®
hodnocení

Dělá se to i v tyčinkách jako müsli, ne nutně v oplatce. Já sním třeba i dvě zároveň *hi* Ale ty v kalíšku jsou lepší (ale dražší). Nejraději mám kakaovou, mňam :-P Výroba podle všeho nenáročná - namleté sezamové semínko a smíchat s medem a ingrediencemi, které v halvě chceme. Je to taky typická pochoutka Blízkého východu.

malvinka*

Pu taky ujíždím na Chalvě jsem zvědavá jak se ti vyvede zaváděcí vzorek*smich*.

doplněno 11.04.10 16:25:

akorát nevím kde seženeš E 471 předpoklám, že nebude třeba*haha*

pu®
hodnocení

Milé dámy, mockrát děkuji za všechny tipy a až bude hotovo, samo že dám obrázek. Dnes mám v plánu borůvkovou pěnu, jupí! Tak doufám, že mi "nezgecne" :D jako doposud vždy. Maminka poradila zrnka soli, Lidka kdysi trochu citronu, tak se do toho dám a uvidím. Kdyžtak si Vám večer *plac* Pak už jen to semínko a chalva, mňam! :-P

doplněno 14.04.10 11:10:

Pardon, já tam asi vrazila nějakého nefunkčního smajlíka, tuším omyl v mých prstících...

doplněno 14.04.10 23:31:

Re Papene: *fn*

doplněno 14.04.10 23:33:

Jo a ppěna se nepovedla *plac* Asi málo borůvek na hodně bílků nebo já nevím, ale nemohla jsem to dochutit. Tak snad to s tou chalvou dopadne lépe!

doplněno 14.04.10 23:49:

Pap má za úkol přestat se durdit *mala* a pochopit, že přestože je Pů v kuchyni naprostý nemehlo, nepotřebuje kamion sezamu *smich* , protože bude dělat chalvu jen pro vlastní spotřebu. A ten smajlík tam je, protože Pap provokuje (a Pů se líbí :D ). Vyfotím pak, abyste mohli/-y závidět. Teda budu doufat, že mi ten sezam rozemele mlýnek na mák... *nevi*

papene*

To je, ale dobrý vtip.Opět vařila kočička s pejskem.Vůbec se nesměji a nebudu.Hlavně ty fotky a bez počítačové úpravy, prosím.A co se zeptat v pekárně?Jestli by nepostrádali jeden kamion se semínky.

doplněno 14.04.10 23:37:

*bum*Nevím proč tam je ten ošklivý smajl.Já se nesmála a poradila dobře.V pekárnách ho nepoužívají snad?*plac*

doplněno 14.04.10 23:55:

*nevi*Já stejně nevim co je chalva.Znám jen chaluhy.*stop*A ty se se sezamem asi nedělají.A jiný zrní to být nemůže?*nevi*

doplněno 15.04.10 00:07:

*nevi*To je škoda.Soused by mi pro tebe nějaké to kilo daroval.Jdu si to přečíst,:-P ať vím co to bude za mňamku*blee*

pu®
hodnocení

*haha* Tak ty chlauhy mě dostaly... Zadej si "chalva wiki" do strejdy a přečti si na tetě, co to ta chalva je. A já, protože jsem šťastlivec a můžu jíst, co a kdy chci a nepřiberu, tak si tuhle kalorickou bombu chci vyrobit doma. Jiné "zrní" by asi fakt nešlo *haha*

doplněno 15.04.10 15:51:

Ale jó, řízek, ten si dám taky :-P a pak ještě ty dvě chalvy *frajer* Dostalas ode mě bodík za obrázek, po kterém se mi sbíhají sliny - i když provokuješ *afro*

papene*

*stop*To má být ono?Tak to si s malvinkou dejte i za mne a 2x.Já si dám klíďo řízek z krkovičky a myslím, že Lidka se ke mně připojí.*tuc*

*placni*Přidávám namixované foto a můžeš si vybrat jaký blept chceš.*haha*

Výroba

Původní receptura je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Výluh se připravoval například z kořene mydlice lékařské (Saponaria officinalis). V Česku není mydlice k výrobě povolená, proto se výluh z ní nahrazuje vejci. Orientální výrobci však tvrdí, že používáním vajec se kvalita chalvy snižuje.

Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena, například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu.

K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, např. růžová nebo pomerančová.

Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.

Druhy

Sušší chalvě vyrobené původní recepturou se říká tachan-chalva nebo tahini halva a je oblíbená na Balkáně, Blízkém východě a kolem Středozemního moře.

Rosolovitější semolina halva se dělá v orientálních státech jako je Indie, Pákistán a Írán. Do této chalvy se navíc přidává med, rozinky, datle nebo jiné sušené ovoce.

doplněno 15.04.10 17:45:

*stop*To já nééééééééééé.Hele, ale ten první obr.vypadá doopravdy dobře.*palec*

Lze sehnat větší balení sezamového semínka?
malvinka*

Púčko, tak jsi mne nakazila epidemii:D.

Nevím co na OHS.*nevi*

začátkem týdne na mne padla mlsná a tak jsem v jednom obchůdku zalaškovala s majitelem. Vyjádřil se, cosi ve smyslu pokud mi nebude chutnat, že ji mohu přijít vrátit. Má obrovský výběr zboží, je to cizinec. Celkem jsem se činila myslíš, že přistoupí na výměnu prázdné krabičky*vtip*.

pu®
hodnocení

Malvi, nevím, co je OHS *nevi*
S tou prázdnou krabičkou bych to zkusila. Jedla jsi a jedla, pořád jsi čekala, jeslti se chuť zlepší, a až do konce pochoutky nic. Tak výměnu *bum* Tak výměnu, máš na ni právo! Ideálně za stejný výrobek, třeba to byl jen jeden zmetečný.. *vtip*
No a jinak se všem omlouvám za pozdní odpověď, ale nedostala jsem se dlouho ani k sezamu, ani k odpovědi. Nicméně po úmorném snažení jsem se vzdala *plac* Mlýnek na mák prostě sezam nenamele tak, jak potřebuji, a nic jiného mě nenapadá. Musím zkrátka chalvu i nadále kupovat... což ale zase znamená, že jí nesežerkuju tolik :D Inu, všechno zlé... I tak ale díky všem za tipy i za obrázky! Krásný den, Pů *slunce*

kytka*

Jedno řešení vidím;)mám choper Tzv. sekášek a ten rozmělní vše na kašičku. Používám jej na sekání všeho co potřebuji, ořechy, cibuli, vše do pomazánek apod.Jde to o to zda by u tebe nezahálel? Ale u nás je skvělý pomocník.*tuc*

lidka*

Pů - OHS je Okresní hygienická stanice - např. ohs.hbnet.cz/...

A ještě k tomu mletí sezamu - nenašla jsi v pokladech při vyklízení i třeba hmoždíř? A zkusit sezam utlouct. :D

pu®
hodnocení

Paní Lidko, no vidíte, jsem já to blb - já si furt říkala, jestli je to jako Ohromně Hrozná Sladkost nebo něco podobného, hygiena by mě nenapadla :D Hmoždíř má máma doma, ale podle mě bych z toho nenatloukla kaši :D - nadto by to bylo tak časově náročné, že se mi to pak už nevyplatí dělat vůbec... Přítel chalvu nejí a sama pro sebe tolik času nemám, resp. když už ano, raději jdu ven. Kytí, díky za tip! Nad něčím takovým přemýšlíme, jen se rozhoupat a vybrat...pořád není čas *bzum* Rádi bychom něco multifunkčního, tak uvidíme. *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]