Nejste přihlášen/a.
Ahoj, umíte někdo upéct tento vynikající chléb? Recept jsem nikde nenašla.
Je to ono?
Lavash (lavaš) - je tenká placka připravovaná z pšeničné mouky, vody, kvasnic a soli. Slouží jako populární chléb ve východních oblastech Středomoří, Iránu a na Kavkaze. Tradičně je zde připravována na stěnách rozpálené hliněné peci "tannur" (tona aj.) zapuštěné do země. Je podobná většímu a tenčímu indickému chlebu "chapati", vhodná k plnění a zabalení např. osmahnutým špenátem, jemně nasekanými rajčaty a strouhaným sýrem nebo potřená směsí olivového oleje (1 šálek), nasekaného česneku ( 2 lžíc), černého pepře (1 lžíce) a soli podle chuti. Ochucené placky jsou pak opečeny na suché pánvi nebo v troubě dozlatova. Můžeme je podávat ke šašliku, kebabu nebo s některou dip-omáčkou, případně jen prostě potřenou máslem a džemem.Suroviny:
Není zač a dobrou chuť
Díky
Ještě mě tak napadlo, nedá se někde lavaš koupit? Viděla jsem jen plněný a ráda bych si ho naplnila sama
Já nevím jestli je to přesně to co máte na mysli-lavaš, ale v Bille mají chlebové placky právě na plnění. V Hypce by je měli mít taky, protože v tom jejich časopise vytiskli receptík na minipizzy z těchto placek
Podívám se, ale půjde spíš asi o pitu (?). Lavaš je velice tenký, jako tortilla nebo palačinka.
Tak zde také jeden:
Lavash (lavaš)
1 balíček droždí (2 lžíce) , 1 1/2 šálku teplé vody , 1 lžíce cukru (můžeme vynechat) , 1-2 lžice soli , 2 šálky hladké mouky , 2 šálky celozrnné žitné mouky (nebo také hladkou) , 2 lžíce rostlinného oleje , 1/4 šálku pražených sezamových/makových semínek
Do přiměřeně velké mísy s teplou vodou rozdrobíme kvasnice a necháme je rozpustit. Přidáme sůl a promíchané prosáté mouky. Vypracujeme tuhé těsto, které přendáme na pomoučenou pracovní desku, pak hněteme až je hladké a elastické, což trvá asi 8 až 10 minut. Z těsta uděláme kouli a umístíme ji v tukem vymazané míse a její povrch pomažeme tukem. Těsto zakryjeme utěrkou a počkáme až nakyne na dvojnásobek původního objemu (asi 30 minut). Těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý z těchto dílů rozválíme na mírně pomoučené pracovní desce na placku o průměru 23 cm. Placky klademe na pečící plech, povrch propícháme vidličkou a mírně zvlhčíme poprášením vodou. Povrch posypeme sezamovými semínky nebo mákem nebo jejich kombinací. Pečeme při 200 °C po dobu 4-6 minut, až se jsou placky suché, mírně nahnědlé a pokryté puchýřky. Pak je můžeme bledší stranou nahoru ještě vložit na chvíli pod gril, aby pěkně zhnědly. Placky "lavaš" udržujeme poskládané na sebe v chladu a na suchém místě. Před použitím je jen mírně pokropíme vodou. Podáváme např. s polévkou.
Otázka je stará, ovšem já jsem na ni narazila až teď. Správný lavaš se dělá bez droždí a jeho příprava je poměrně jednoduchá.
Hladkou nebo polohrubou mouku zalijeme osolenou vařící vodou v poměru 3:1 (3 díly mouky a 1 díl vody; sůl dle chuti). Promícháme vařečkou (jak jen to půjde) a když těsto vychladne na snesitelnější teplotu, zpracujeme ho ručně dohladka. Následně ho zabalíme do mírně vlhké utěrky a dáme odpočinout min. na 20 min. do chladu. Z odpočinutého těsta pak válíme co nejtenčí placky. Pečeme je z obou stran na suché pánvi posypané hrubou moukou - tak dlouho, až se začnou místy nafukovat + objevují se na nich hnědé skvrnky. Dáváme pozor, aby placky nezačínaly plošně žloutnout - to je známkou spálení (taková placka je hořká a tvrdá).
Hotové lavaše jsou vláčné a v ledničce vydrží několik dní (dělám je často a mám to vyzkoušeno).
Na Bleších trzích U Elektry (Vysočany) sedává Armén nebo tak někdo a ten pravý Lavaš chleba prodává. (So, Ne. firmy.cz/... Nafouklé placky velikosti pizzy.
Peču jej běžně doma...je vynikající. Pouze hl. mouka, horká voda, sůl. Vyválím co nejtenší placky a peču v rozehřáté troubě na maximum na otočeném plechu (na jeho dně). Do dnes jej ve vesnicích pečou ženy do zásoby - suché, dobře zabalené placky vydrží i několik týdnů. Každá hospodyně má odhad, kolik placek na den rodina spotřebuje a tak den dopředu si nachystá potřebný počet, placky navlhčí vodou a nechá přes noc zabalené ve vlhkém plátně. Ráno jsou chleby vláčné a připravené k jídlu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.