Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rizoto se mi obvykle rozvaří - proč?

Od: teri* odpovědí: 18 změna:

jak tak koukám, je tu spousta expertů na rizoto tak připojuji svůj dotaz.

včera jsem se taky pokusila o rizoto, už podruhé :)...a pokaždé mi z toho vylezla opět spíš kaše než něco co by mělo konzistencí připomínat rýži, prostě se to totálně rozvařilo. přítel to sice statečně snědl, ale já bych se toho příště chtěla vyvarovat. tak by mě zajímalo, jestli to kouzlo je ve správném množství vody nebo v druhu rýže? koupila jsem si na to panzani, která se měla vařit 10 minut, a nakonec to trvalo aspoň hodinu než změkla. a je pravda, že vodou jsem to podlévala dost, protože se mi to začalo připalovat. nebo je lepší rýži vařit zvlášť a nakonec to jen smíchat? poraďte prosím

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kytka*
hodnocení

7x

Na rizoto kupuji nejraději dlouhozrnnou rýži obyčejnou. Právě,že panzani je druh rýže která se na rizoto nehodí. Já dávám 1díl rýže a11/2 dílu vody. Pokud to odměříte na hrnečky tak 1 a 11/2 nestane se že by se rýže rozvařila.

Nejlépe je dělat rizoto na tuku zpěním cibuli, přidám pokrájené /nejradši si den předem upeču vepřové / a druhý den studené pokrájím ,lze použít jakékoliv zbytky kuřecí, nebo kousek uzeniny to záleží co máte zrovna doma. přidám zeleninu a chviličku restuji , nepodlejvám . Rýži vařím zvlášť a když je měkká přidám do pánve k masu. Je to rychlá varianta, někdo dává ještě zapéct do trouby. Nestane se Vám, že by se něco připalovalo. Také dávám místo masa houby, hlívu ústřičnou. A nebo jen zeleninové rizoto. Posypejte sýrem a jo dobrota na světě.

doplněno 19.03.10 12:43:

Nějak mi to uteklo, jak to člověk dělá automaticky -jasně že je dobré rýži opéct a pak zalít vodou. Kartaginec*palec*

tanina68*

Já na rizoto kupuji rýži parboiled ta se osvědčila i v kuchyni kde dělám. Vařím deň předem a pak zamíchám s libovolným masem které mám zrovna po ruce samozřejmě tepelně opracované stačí zprudka orestovat na tuku přidat zeleninu nebo zeleninové lečo aby to nebylo suché a zamíchat dohromady s rýží. Rýží vařím 1 hrnek rýže a 1 1/2 hrnku vody no a přidám taky celou cibuly a trochu oleje a zadělám pokličkou.

lidus*
hodnocení

4x

1díl rýže a 2vody, jak vře nechám 2minutky a pak šup s ní do postele-do peřin aspoň na půl hodiny, ještě žádná rýže se mi nepatlala a to koupím jaká mě napadne.

doplněno 19.03.10 14:11:

Maso na nud¨ličky dusím na cibulce a pak to smíchám, přidám sterilovaný hrášek nebo lečo.

madla*
hodnocení

4x

Já jsem se naučila,jak se vaří risoto v Itálii. Je třeba použít rizotovou rýži, třeba arborio. Nejprve osmahnu rýži na olivovém oleji (může být i máslo, ale pozor, aby se nepřipálilo),a pak za stálého míchání přilévám horký zeleninový vývar, jen po troškách, vždy když se předchozí várka vsákne. Asi po 20 min. je rýže hotová, není rozvařená, musí být krémová. Pak můžete přidat zeleninu, houby, cokoli co máte rádi.

A dělám to v titanové pánvi, v té se nikdy nepřipálí.

hodnocení

3x

méně se rozvařuje parboiled. A taky pomůže rýži napřed osmahnout na tuku.

pt®

Já dám hrnek rýže do kastrolku a zaleji 1 a1/2 hrnkem vody, posolím. Nechám přejít varem, na zmírněném ohni minutku dvě povařit, ještě promíchám vařečkou. Pak vypnu plyn, na kastrólek dám plátýnko a na něj teprve pokličku. Nechám 20 - 30 minut dojít v páře. Pak jako přílohu, dělám kopečky naběračkou.

A teď, aby se rýže nelepila a byla více sypká, tak, jak píší již přede mnou, osmahnout na tuku /oleji/, promíchat, zalét vodou /teplou/, posolit, jak jsem již psala a zase nechat přejít varem, 2 minutky povařit, vypnout zdroj tepla a dát plátýnko a zatížit pokličkou. Dojde v páře.

Tak to dělám já, PT /stařenka/

doplněno 19.03.10 14:17:

Já zapoměla napsat bod

za 1/ a bod za 2/.

Píši vaření dva druhy. Ten druhý je osmažit, zalít vodou povařit a dojde v páře /pod plátýnkem, nebo pod peřinou/. PT /stařenka/

rýže "parboiled" se nerozváří dle mých zkušeností vůbec.

Taktak, já se vyjářil až zbytečně opatrně.

kytka*

Ne ne, my co denně běžně vaříme ,tak nepokládáme nutné až tak polopatické sdělení, ale pro ty co začínají je to nutné. Omlouvám se jestli to někdy dostatečně logicky nenapíši, díky.

hodnocení

2x

Rýže se smaží proto, že se usmaží rýžový pudr, který je mezi zrnky, aby rýže nebyla lepkavá. Anebo nesmažit, ale několikrát propláchnout, dokud není voda čistá.*palec*Pak se nelepká, ale je sypká. Bez proplachování nebo orestování se dělá rýžová kaše.

poradte.cz/...

poradte.cz/...

teri*
hodnocení

děkuji všem za rady. takže tu rýži nejdřív uvaříte a pak osmažíte? a nebo nejdřív osmažit...

kytka*

Nejdřív za syrova rýži osmažit zamíchat aby se pěkně leskla a zalít příslušným dílem vody.

teri*
hodnocení

babkazov: a že já jsem na rýžovou kaši expert.

Díky všem, tak snad příště to půjde lépe a radostněji :)

kolonka
hodnocení

0x

Rizoto se mi kdysi dařilo vždy. Dnes je každá rýže jiná, takže jí vařím tak jako těstoviny, prostě v dostatečném množství vody. Ochutnávám a když je skoro vařená, nechám ještě dojít bez vaření a sliji dřes cedník. Maso nebo uzeninu orestuji na cibulce s kořením, případně zeleninou a smíchám s rýží.

bugy*
hodnocení

0x

Ač kuchařský začátečník, nedá mi to se nepřipojiti. Pokud chcete vyrobiti opravdu risotto, doporučuji to, co píše madla (viz výše. Podrobněji např. zde www.cuketka.cz/ ( cuketka.cz/... = naprosto excelentní návod na skutečné risotto, které jsem i já začátečník dokázal dle tohoto návodu vyrobiti. Pokud nemáte Arborio a jiné podobné druhy, kupte alespoň nějakou kulatozrnnou rýži.

doplněno 22.03.10 23:00: Místo parmezánu třeba Gran Moravia, případně vynechte víno (kdo byl v Itálii, nebijte mně moc...já tam nebyl). Kdo neví co je al dente, najděte si to na internetu, já to nedokážu přesně vysvětlit.
z uvedeného odkazu cituji alespoň část:
Suroviny pro tento recept
jsou:
rýže (italská Arborio, Carnaroli, Vialone Nano)
hrášek (krásný mladý ze Slovenska je teď všude)
cibule (na jemno)
máslo
vývar (zeleninový, já měl z biokostky Würzl)
bílé víno (to nejlepší
sůl, pepř (s obojím velice opatrně, pokud máte ochucený vývar)
Jsou to ty úplně nejblbější možné, tak abyste nemuseli pro nic zbytečně lítat. Zároveň je to důkaz toho, že risotto stojí převážně na technice
. Jako vývar můžete uplatnit cokoliv. Pamatujte ale, že se jeho chuť při vaření několikanásobně zkoncentruje. Určitě tedy nepoužívejte nic, co by vám nechutnalo samo o sobě!
Postup:
Na větší pánvi rozpustíte hrudku másla a uděláte na ní cibulku do měkka (je pak krásně průhledná). Přisypete rýži, rozmícháte a zlehka orestujete (rýže bude mít průhlednou vrstvičku na povrchu). Odteď až do konce, budete už furt jen míchat vařečkou. Své risotto nesmíte opustit a musíte mu slíbit věrnost až na talíř.
Až jste s první fází spokojeni, deglazujete (=umyjete a rozpustíte chuť z povrchu pánve) vše deckou bílého vína. Počkáte až se vypaří a přidáte první malou naběračku horkého vývaru. Furt mícháte, počkáte až se vypaří a dáte další dávku vývaru. Vychází to asi na pět koleček a cca 20 minut. Mladý hrášek přidejte v předposledním kolečku. Bude stále svěží, neztratí barvu a přitom lehce změkne.
Risotto pořád průběžně ochutnávejte malinkatou lžičkou. Jakmile se blížíte ke konzistenci al dente, jednejte rychle a přísně. Přidejte nebo vypařte vývar tak, aby risotto mělo dostatek omáčky. Vmíchejte malou hrudku másla a pokud chcete tak i trochu parmezánu. Risotto má setrvačnost, takže opatrně. Ihned podávejte. Zdobte čím chcete, jen prosím nečím jedlým!
Rád bych vám prozradil přesný počet naběraček, jejich objem a čas, ale nejde to. Musíte to zvládnout sami. Není to kouzelné?
Co všechno můžete podělat?
Aneb krátká (de)motivační sekce pro načechrání vaší akce. Berte s rezervou, jsou to čistě jen moje pomýlená kritéria na risotto tak, jak ho mám nejraději:
použijete špatný druh rýže, nevznikne vám risotto ale paskvil
místo másla/oliv.oleje použijete slabý rostlinný olej, risotto bude prázdnější
nenakrájíte cibulku na stejné kousky nebo s dostatečnou jemností, ta se pak neudělá rovnoměrně a ve finále hyzdí rovnoměrnou texturu
necháte cibulku zhnědnout nebo připálíte povrch pánve do hněda, risotto ztratí chuťovou lehkost
utopíte rýži v příliš velkém kvantu vývaru, rozbijete nádhernou krémovou strukturu a povrch zrnek rýže
kombinací již dostatečně ochuceného vývaru a vlastního přičinění risotto přesolíte
přeženete to a rýži převaříte, vznikne vám nechutná lepivá kaše
neodhadnete množství
šťávy před koncem, risotto stačí ještě dojít a majdu vám vcucne a slepí se
použijete příliš mnoho másla na konci, celé jídlo bude zbytečně těžké a mastné
použijete příliš mnoho parmezánu, risotto se slepí

hodnocení

0x

Jo a ještě jedna poznámka: Číňani rozvařenou rýži nepokládají za vadu, ale za přednost, protože ji nabírají hůlkama. Takže kdyby nic nepomohlo, nechte to tak a kupte húlky.

camelot*

Pokud chcete uvarit ryzi sypkou, musite ji varit jen na trictvrte a scedit, rozlozit na vetsi talir nebo idealneji tac. Zbyla teplota a para ktera z ryze stale vychazi Vam zaruci jemnost a sypkost.

Zadne smazeni na oleji nebo jine postupy nezkousim, protoze tohle zarucene funguje. Skvela ryze se pripravi tak, ze na misto vody se pouzije masovy mirne ochucenny vyvar. Ryze bude mit fantastickou chut sama o sobe. Do takto vychladle, sucha a sypke ryze pridame jiz zapracovane uvarene suroviny a mame skvele rizoto.

Tak to zkuste, pa Camelot :)

doplněno 02.05.10 16:56:

Proti gustu zadny disputat, nekdo ma rad mazlavou slepenou ryzi, jiny dava prednost ryzi sypke a sussi, nadychane :).

bugy*
hodnocení

0x

Kdo chce opravdu risotto, doporučuji ještě tyto odkazy:

www.sitalemvkuchy/...

www.sitalemvkuchy/...

Zkuste a uvidíte. Ovšem "české rizoto"z parboiled rýže, ze zblé přílohové rýže opravdu chuťově s opravdovým rizotem nemá nic společného.

Pokud někdo zkusil, napište zde zkušenost.

doplněno 02.05.10 21:33: Správná rýže je italská Arborio, Carnaroli, Vialone Nano - kulatozrnná rýže, nikdy ne dlouhozrnná, parboiled apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]