Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych poprosila především maminky holčiček o radu. Nemám vlastní dítě, pár kamarádek má teď mimčo, takže s dětmi jsem nikdy příliš zkušeností neměla. Seznámila jsem se s mužem, který má ve vlastní péči 5r holčičku. Maminka se s dítětem nestýká, vychovává jí sám. Holčička je hodně bystrá, ráda se učí, zajímají ji encyklopedie a je hodně kreativní. Od mala s ní tatínek mluví spíš po dospělém způsobu, než aby si vyloženě vymýšlel "nesmysly pro děti." S holčičkou jsem se docela dobře sžila a v brzké době plánujeme sestěhování. Přišla jsem ale do "rozjetého vlaku" a tak občas nevím, jak něco vysvětlit, aby to bylo pro malou přijatelné.
Nedávno jsme s přítelem probírali, jak s malou probrat téma sexu. Začíná mít různé otázky když se vezmeme, jestli budeme mít miminko atp. tak by asi bylo pomalu dobré ji nějak "informovat" Oba jsme trochu bezradní a nevíme kudy do toho. Resp. co říct, jak to říct... Poradí někdo, jak to nprobíhalo u vás? Moc díky
no já odpovídala vždy na co se ptali... a po pravdě, žádné motýlky a včeličky...ale taky žádné detaily...
U 5-leté bych klidně řekla, že miminko možná ano, ale ještě nevíme (podle toho jak to cítíte vy), že se máte rádi a proto spolu SPÍTE v ložnici, ale že může ráno až se vzbudí přijít, bude-li chtít. Ať se necítí odvržená...
však nemusíš odpovídat nic o sex. styku, ne? na to se neptá...
doplněno 15.01.13 11:41:Jinak syn se mě na to zeptal cca v 7 letech - otázkou "a mami, co je to ten sex?" tak jsem mu to řekla a on mi odpověděl: "A to vás fakt baví?"...
Sice nejsem maminka holčiček, ale tatínek kluků (8+11), ale přesto odpovím
Na dotazy si nic "dětského" nevymýšlíme, kluci dostávají věcné odpovědi (samozřejmě přiměřené jejich věku). Starší samozřejmě ve třech letech viděl u maminky bříško, věděl že tam je mladší brácha, věděl že je to proto že se mají rodiče rádi a tak. V jedenácti se "školí" vzájemně se spolužáky, nicméně občas překvapí nějakým dotazem (a jak říkám, dostane přiměřenou věcnou odpověď, ať se má zas před spolužáky čím chlubit :D )
doplněno 15.01.13 12:32:krkovicka: když už jsme u toho, tak ke standardnímu nekomplikovanému porodu není třeba lékař, ale porodní asistentka - lékař je tam jen pro případ, kdyby se nekomplikovaný porod změnil na komplikovaný až krizový.
U nás to v době předškolního věku dcery vyřešila morčata-samec+ samice, pak porod a malé morčata. Jenoduše jsme začali říkat, že takle je to u všech zvířat a i u lidí. Naštěstí pro nás na víc se neptala. Jinak se v naši rodině dětem říkalo, že když se má tatínek a maminka rádi může se jim narodit miminko které maminka nosí v bříšku. Hlavně dejte pozor jak co říkáte a poučte dcerku aby to nevyprávěla kamarádům, spousta rodičů má o výchově jiné představy než vy.
lidus. I Tobě musím oponovat. Jestliže řekneš dítěti, aby o něčem s jinými dětmi nemluvilo, tak to u něho vzbudí podezření. Já vím, že to myslíš dobře. Chápu i to, že někteří rodiče tvrdí dětem do puberty, že mimina nosí čáp. Děti si stejně o tomto povídat budou. Říkáš snad něco, co není pravda?
Jinak ze statistiky vychází, že většina velice mladičkých maminek (tedy spíš dětí, co porodí dítě) je právě z rodin, kde sex je TABU. Tam, kde se s dětmi o tomto hovoří otevřeně, je těch průšvihů méně. Takže mluvit s dětmi - přiměřeně, přiměřeně...
Tak jestli holčičku baví encyklopedie, tak na to jděte vědecky. Já sice měla opačné pohlaví, chlapce, se kterým jsem to řešila, ale zato bylo náramně zvídavý. Doma jsem měla knížku o matce a dítěti, ve které si synek čítával už velmi brzo. Nechala jsem ho. Občas přišel s dotazy, vysvětlila jsem mu to vše úplně normálně. Jenže on synek se zajímal o vše tak nějak z medicínského hlediska. Je fakt, že některé dotazy, zvláště byly-li položeny na veřejnosti, mě přiváděly do rozpaků, ale kluka nikoliv.
Sice nemám děti ale odpovědět bych ti mohla asi takto, netřeba s nima o tom mluvit, děti si s tím poradí samy, samy se to dozvědí ve škole od kamarádu nebo kdekoliv jinde a až samy příjdou potom jim to vysvětlete typem : maminka s tatinkem se mají moc rádi a přejí si hočičku... zbytek uz si děti vynaloží z povídaní ostatních vždycky je ve třídě nějake dítě na zakladní škole neli ve skolce který doma neco slysel a rád se podělí s dětmi
:D
sabule. Domnívám se, že takto získané informace, jsou pro děti jedny z těch nejhorších. Těžko někdo z dětí dokáže tyto věci popsat s přehledem, bez přehánění, bez vymýšlení, bez... a tak bych mohla pokračovat dále. PRÁVĚ PROTO, že některé děti se snaží ostatní nepoučené v tomto vzdělávat, tak je dobře, aby dítě mělo informaci z domova (přiměřenou svému věku). A vy dospěláci, nehledejte v tom žádnou vědu. Když za vámi příjde pětiletý capart a zeptá se, proč auto jezdí, tak mu to také vysvětlíte. Opět úměrně věku. Nemusíte vysvětlovat nic o čtyřtaktu či dvoutaktu, o svíčkách, předstihu...A tak se to má i se sexem. Pro dítě to je něco normálního. Co k životu běžně patří. To jenom my se ho snažíme převychovat, červenat se jen při zmínce o něčem takovém... Věřte tomu, že dítě dovede docela "rozumně" příjmout to, jak se děti rodí, proč spolu dospělí spí atd...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.