Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak a kdy mluvit s dětmi o sexu?

Od: halma odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

ráda bych poprosila především maminky holčiček o radu. Nemám vlastní dítě, pár kamarádek má teď mimčo, takže s dětmi jsem nikdy příliš zkušeností neměla. Seznámila jsem se s mužem, který má ve vlastní péči 5r holčičku. Maminka se s dítětem nestýká, vychovává jí sám. Holčička je hodně bystrá, ráda se učí, zajímají ji encyklopedie a je hodně kreativní. Od mala s ní tatínek mluví spíš po dospělém způsobu, než aby si vyloženě vymýšlel "nesmysly pro děti." S holčičkou jsem se docela dobře sžila a v brzké době plánujeme sestěhování. Přišla jsem ale do "rozjetého vlaku" a tak občas nevím, jak něco vysvětlit, aby to bylo pro malou přijatelné.

Nedávno jsme s přítelem probírali, jak s malou probrat téma sexu. Začíná mít různé otázky když se vezmeme, jestli budeme mít miminko atp. tak by asi bylo pomalu dobré ji nějak "informovat" :) Oba jsme trochu bezradní a nevíme kudy do toho. Resp. co říct, jak to říct... Poradí někdo, jak to nprobíhalo u vás? Moc díky :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

5x

no já odpovídala vždy na co se ptali... a po pravdě, žádné motýlky a včeličky...ale taky žádné detaily...

U 5-leté bych klidně řekla, že miminko možná ano, ale ještě nevíme (podle toho jak to cítíte vy), že se máte rádi a proto spolu SPÍTE v ložnici, ale že může ráno až se vzbudí přijít, bude-li chtít. Ať se necítí odvržená...

však nemusíš odpovídat nic o sex. styku, ne? na to se neptá...

doplněno 15.01.13 11:41:

Jinak syn se mě na to zeptal cca v 7 letech - otázkou "a mami, co je to ten sex?" tak jsem mu to řekla a on mi odpověděl: "A to vás fakt baví?"...*smich*

hodnocení

1x

Sice nejsem maminka holčiček, ale tatínek kluků (8+11), ale přesto odpovím :)

Na dotazy si nic "dětského" nevymýšlíme, kluci dostávají věcné odpovědi (samozřejmě přiměřené jejich věku). Starší samozřejmě ve třech letech viděl u maminky bříško, věděl že tam je mladší brácha, věděl že je to proto že se mají rodiče rádi a tak. V jedenácti se "školí" vzájemně se spolužáky, nicméně občas překvapí nějakým dotazem (a jak říkám, dostane přiměřenou věcnou odpověď, ať se má zas před spolužáky čím chlubit :D )

doplněno 15.01.13 12:32:

krkovicka: když už jsme u toho, tak ke standardnímu nekomplikovanému porodu není třeba lékař, ale porodní asistentka - lékař je tam jen pro případ, kdyby se nekomplikovaný porod změnil na komplikovaný až krizový.

krkovicka*
hodnocení

0x
Znáte takové ty tlusté knížky o péči o dítě?Jednu doma mám.Malá mi v ní listovala a podle obrázků viděla jak se rodí děti,jak se koji a zároveň se i ptala když tam nerozumněla obrazku spermie u vajíčka.Mimo jiné jsem navštívila i pár těhotných kamaradek a poté i v nemocnici i za miminky...Myslím že když ta Vaše holčička má rada encyklopedie mohly byste začít tohle knížkou.Dokonce existují tituly s dětským povídáním o sexu.Dnes je moje holka v druhé třídě a ví že k mláďatum je zapotřebí oba rodiče.Ví kudy se rodí,kde se rodí,že je zapotřebí lékař,jak vznikne život/ i to že to bolí.Dokonce nedávno jsem s ní chtěla probrat menstruaci.Našla mi tampony a tak jsem začala povídat a ona se ke mě otočila že jí to nezajímá...tak bohužel ještě není připravena;)
doplněno 15.01.13 12:45: Jethro-ano vím.Rodila jsem dceru v 37 týdnu a měla jsem je tam oba.jak asistentku tak i porodnika lékaře.Dcera ve svém věku 7let nerozlišuje bílé pláště v nemocnici.Jen pozná rozdíl mezi sestrou a doktorem.

lidus*
hodnocení

0x

U nás to v době předškolního věku dcery vyřešila morčata-samec+ samice, pak porod a malé morčata. Jenoduše jsme začali říkat, že takle je to u všech zvířat a i u lidí. Naštěstí pro nás na víc se neptala. Jinak se v naši rodině dětem říkalo, že když se má tatínek a maminka rádi může se jim narodit miminko které maminka nosí v bříšku. Hlavně dejte pozor jak co říkáte a poučte dcerku aby to nevyprávěla kamarádům, spousta rodičů má o výchově jiné představy než vy.

sebod*

lidus. I Tobě musím oponovat. Jestliže řekneš dítěti, aby o něčem s jinými dětmi nemluvilo, tak to u něho vzbudí podezření. Já vím, že to myslíš dobře. Chápu i to, že někteří rodiče tvrdí dětem do puberty, že mimina nosí čáp. Děti si stejně o tomto povídat budou. Říkáš snad něco, co není pravda?

Jinak ze statistiky vychází, že většina velice mladičkých maminek (tedy spíš dětí, co porodí dítě) je právě z rodin, kde sex je TABU. Tam, kde se s dětmi o tomto hovoří otevřeně, je těch průšvihů méně. Takže mluvit s dětmi - přiměřeně, přiměřeně...;)

eulalie*
hodnocení

0x

Tak jestli holčičku baví encyklopedie, tak na to jděte vědecky. Já sice měla opačné pohlaví, chlapce, se kterým jsem to řešila, ale zato bylo náramně zvídavý. Doma jsem měla knížku o matce a dítěti, ve které si synek čítával už velmi brzo. Nechala jsem ho. Občas přišel s dotazy, vysvětlila jsem mu to vše úplně normálně. Jenže on synek se zajímal o vše tak nějak z medicínského hlediska. Je fakt, že některé dotazy, zvláště byly-li položeny na veřejnosti, mě přiváděly do rozpaků, ale kluka nikoliv.

sabule
hodnocení

0x

Sice nemám děti ale odpovědět bych ti mohla asi takto, netřeba s nima o tom mluvit, děti si s tím poradí samy, samy se to dozvědí ve škole od kamarádu nebo kdekoliv jinde a až samy příjdou potom jim to vysvětlete typem : maminka s tatinkem se mají moc rádi a přejí si hočičku... zbytek uz si děti vynaloží z povídaní ostatních :) vždycky je ve třídě nějake dítě na zakladní škole neli ve skolce který doma neco slysel a rád se podělí s dětmi :):D

sebod*

sabule. Domnívám se, že takto získané informace, jsou pro děti jedny z těch nejhorších. Těžko někdo z dětí dokáže tyto věci popsat s přehledem, bez přehánění, bez vymýšlení, bez... a tak bych mohla pokračovat dále. PRÁVĚ PROTO, že některé děti se snaží ostatní nepoučené v tomto vzdělávat, tak je dobře, aby dítě mělo informaci z domova (přiměřenou svému věku). A vy dospěláci, nehledejte v tom žádnou vědu. Když za vámi příjde pětiletý capart a zeptá se, proč auto jezdí, tak mu to také vysvětlíte. Opět úměrně věku. Nemusíte vysvětlovat nic o čtyřtaktu či dvoutaktu, o svíčkách, předstihu...A tak se to má i se sexem. Pro dítě to je něco normálního. Co k životu běžně patří. To jenom my se ho snažíme převychovat, červenat se jen při zmínce o něčem takovém... Věřte tomu, že dítě dovede docela "rozumně" příjmout to, jak se děti rodí, proč spolu dospělí spí atd...

krkovicka*
Ano,přesně tak.Na to se dá připravit ale na určitý otázky moc ne.Nedávno jsem se až zalkla když zamnou přišla moje holka s otázkou Co je Kurva? tak jsem jí řekla poté co mě vzkřísila:D že je to nadavka mezi dospělými a mezi dětmi se neříká.Fakt nevím jestli to je spravne vysvětlení ale odpověď jí uspokojila:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]