Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Hořká dršťková polévka - jak ji zachránit

Od: randolf* odpovědí: 13 změna:

*zed* Při vaření dršťkové polévky jsem něco přehnal /asi s cibulí/, polévka zhořkla. Poraďte prosím, dá se s tím něco dělat? Děkuji.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidka*
hodnocení

3x

Randolfe, pokud to nebyla paprika, je možná i problém s dršťkami. Jednou si pamatuji, že jsem s nimi také měla problém. Jak kdyby na jatkách prošvihli něco se žlučí. Zkuste jich pár pořádně propláchnout a ochutnat, jestli jsou dobré. Potom se určitě vyplatí udělat nový vývar jenom s masoxem, dá se to dochutit, i když nebudete mít vývar z drštěk. Cibule i kdybyby byla víc udělaná, nedává si ji tam tolik, aby zhořkla polévka. Já když dávám papriku na omastek, tak už vypínám plamen a jenom míchám. Stačí to, aby se pěkně vybarvila, ale nehrozí, že mi zhořkne. Tak ať se to povede! *placni*

doplněno 08.03.10 15:39:

Koukám, že jsem měla stejný nápad jako stafan. Ještě jednu radu jsem našla - povařit chlebovou kůrku. Ale já bych vsadila spíš na mrkev. Dejte randolfe vědět, jestli něco pomohlo. *klik*

randolf*
hodnocení

:) Lidko díky. Ať už to bylo cokoliv příště si dám pozor. S tím chlebem je to dobrý nápad. Polévka se dala jíst, dokonce jsem byl pochválen, asi díky lidské shovívavosti. Jinak dršťky jsem vařil ve 4 vodách. Na to, že jsem vařil dršťkovou po druhé v životě jsem to přežil. Musím znovu opakovat staré moudro: Když se to umí je to sranda aneb člověk se učí celý život. Díky a přeji hezký večer. R.

lidka*

Ale Randolfe, i mistr se někdy utne. A my jsme jenom amatéři, kteří rádi vaří - i papají a proto vaří s láskou. No a pochvala od ostatních strávníků je ta nejlepší odměna. A když jste se pustil do dršťkové - to chvíli práci dá, pokud jste vařil z celého kusu a ne z předvařených. Stejně jako třeba nevěřím marinovaným masům a hlavně kupované sekané - mělněnému masu :D - tak si mleté umelu jedině sama. Důležité je dršťky nejprve očistit a namočit do studené vody, potom promnout se solí a znovu do studené vody a potom už stačí povařit, první vodu slít a teprve do druhé vody přidat cibuli, třeba i kořenovou zeleninu, jemně osolit a vařit a vařit a vařit. Krájím je až uvařené pěkně přes vlas. Samozřejmě, že někdy je potřeba vyměnit vodu vícekrát - záleží na kvalitě drštěk. Nejlepší jsou ty nejvíce jak říkám "chlupaté". *tuc* Jinak se přiznám, že v poslední době, když se zaberu na poradně a to z pokoje vidím na sporák - tak se mi už lecos podařilo "přišmrncnout". *uf*

binka*

Liduško, ono někdy to "přišmrncnutí" je k dobru. Říká se , že třeba takový gulášek je třeba trošku připálit, aby měl pěknou barvičku . Hm, hned bych si dala ...*uspech*

lidka*

Binko, souhlasím na sto procent. Při vaření se nemá nic uspěchat. A přesně to přišmrncnutí je velice důležité. A nejen u guláše, ale i u pečeného masa a třeba i u svíčkové, roštěnek - no však si rozumíme. *placni* Prostě mírně podlévat - nechat vydusit a tak dál. Potom to má nejen barvu, ale i vynikající chuť. :-P

randolf*
hodnocení

*hej*Lidko opět děkuji, tenhle recept si schovám. Kdysi jsem si kupoval dršťkové polévky v "salámovém" balení od firmy Schneider z Plzně. Ty byly vynikající, to co se prodává nyní mě nevábí. Jednou jsem si koupil polévku a byl v ní hrášek. Byla chuti nevalné tak šla do "světa", takže jsem se tedy pustil do vlastní výroby aneb jak praví klasik "Nouze naučila Dalibora...".

Praxe dělá mistra. Přeji hezký den. R.

 

macka80*
hodnocení

2x

Nevím jestli je to cibulí ale já bych řekla že jste přepálila papriku a ta pak zhořkne a dělat se stím asi nedá nic

macka80,

*hej* na 99,99999999999% máte pravdu *palec*.

Ta dršťkovka se mi jednou ( to bylo vůbec po prvé, co jsem se ji snažil "vytvořit" ) podařila uvařit ( právě díky té přepálené paprice ) tak "dokonale", že ji nejedl ani náš "hafoš", který není zase až tak moc vybíravý. Ale na tu "připálenou" dršťkovku si chuťové pohárky dovedl velice dobře "vyladit", takže bych ani nechtěl vědět, co si o mém kuchařském umění myslí.

Další přitěžující okolností bylo to, ... že té polévky (? ) bylo hóóóóóódně. *smich*

A že by to šlo nějak spravit? ... no, to mě ani nenapadlo, ... jak to bylo protivné.

Další pokusy již byly úspěšnější. - Jópóóó, ... chybami se člověk učí. *nevi*

 

stafan*
hodnocení

1x

Souhlas s macka80, dlouho restováná paprika hořkne. Zkusit vybrat drštky, opláchnout vodou a pokud nesjsou hořké vložit do falešné drštkové polévky npř.viz zde : toprecepty.cz/...

kytka*

Přesně tak spálila se Vám paprika. Brrrr to je odporné. Udělala bych základ znovu, pozor neocházet od toho a míchat a hned zalít.

loiza*
Kytka má pravdu, to chce stát u toho a né dělat deset věcí najednou.
randolf*
hodnocení

*palec*Máš naprostou pravdu "Půlnoční kovboji". R.

randolf*
hodnocení

:(No nevím jestli paprika, nedělám s ní poprvé. Pánvičku s cibulí jsem odstavil z plotny a chvíli počkal pak teprve přidal papriku. Spíš bych řekl, že "chytla" cibule při míchání jíšky. No už se stalo, dělat se s tím asi opravdu nic nedá, přesto děkuji za rady. R.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]