Nejste přihlášen/a.
Hezký den. mam otázku, nevíte někdo jak je to s krevními skupinami partnerů a otěhotněním? Slyšela jsem že když má jeden z partnerů A+ a druhý A- že je to špatné ... je to pravda?
4x
Není to špatně, nebojte se. Pokud je žena Rh negativní (A-) a partner Rh pozitivní (A+) může být plod Rh pozitivní a malé množství krvinek, které pronikají přes placentu do krve matky a během těhotenství a porodu, může způsobit tvorbu protilátek proti Rh faktoru u matky. Gynekolog bude během těhotenství sledovat eventuelní tvorbu těchto protilátek a může Vám i aplikovat sérum, které tvorbě protilátek zabrání (tzv. Rhega). Opravdu žádný strach, tohle mají lékaři už dávno zvládnuté.
1x
Myslím, že je to takto: U partnera se krevní skupina v těhotensví vůbec nezkoumá.
Když má žena krevní skupinu Rh - (negativní), tak během těhotenství (asi 3x) zajde na odběry krve, kde se zkoumají protilátky, aby nenapadaly plod (který může mít případně skupinu Rh+).
Sama mám krevní skupinu negativní a podstupovala jsem tyto krevní testy. (Manžel má také negativní, přesto to gynekology nezajímalo). Dcera samorzřejmě zdělila také negativní skupinu po nás.
doplněno 05.03.10 15:52:Je to tři roky zpět, co jsem byla těhotná
Tak snad se to nezměnilo od té doby.
děkuju...tak za ty tři roky se to snad už nezměnilo..
. já mám RH+ (a partner RH-) tak snad to tedy bude ok...
0x
Sama mám B - a tak musel i otec děcka jít na odběr krve, jakou má skupinu a RH. To bylo ovšem před 40 roky. A pamatuji se, že mi říkali, že při prvním děcku prakticky nehrozí žádné nebezpečí - možné by to bylo u dalších dětí. Takže od té doby jistě i lékařská věda postoupila a možná i případné problémy při dalších dětech jsou minimalizovány a nebo už vůbec nejsou. ![]()
0x
Vedle systému krevních skupin AB0 určuje druhý krevní typ systém Rh faktorů.
Rh faktor je rizikový pouze v případě, že partneři mají Rh rozdílný. Pokud žena otěhotní a její nenarozené dítě má rozdílný Rh faktor, je sledována, zda si její tělo nevytváří protilátky a tudíž nezpůsobí plodu nějaké potíže (většinou se nic závažného neděje, pouze se narodí dítě s tzv. novorozeneckou žloutenkou, která do pár dnů po porodu odezní), není třeba se ničeho skutečně vážného obávat
Doktor si to ohlídá, nebojte se.
Ať se vám daří. karina
0x
maminka je rh- otec Rh´+ jsme tři holky-před 50 lety to trochu problém říkalo se že druhé dítě je rizikové.Já sama mám Rh- manžel Rh+ když jem před 320lety čekala dceru museli jsme oba na krev a pak mi píchali 2x nějaké protilátky jelikož dcera měla Rh+ a tak se mé tělo snažilo plod vypudit. dnes už se s Rh faktorem žádné problémy nedělají tak se nemáte čeho bát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.