Nejste přihlášen/a.
Nastal mi problém. Když mi zbyl tvrdý chléb, dávala jsem ho známé pro slípky a králíky. Je již stará a vše zvířectvo zrušila, nikdo v okolí slípky nemá. A tak mi milý rádcové poraďte nějaké recepty, co s pečiva ještě uvařit, neb vyhazovat se mi nechce. Myslím, že v době finanční krize, to pomůže i jiným tady na poradně. Znám nádivku, žemlovku, strouhanku, zahustit guláš chlebem, topinky, chléb ve vejceti...co mi ještě poradíte, děkuji moc...![]()
Již naše babičky znaly, že dvakrát pečené těsto je nejlepší. Tak jsem jednou tahle zkusila těsto nastrouhala chléb, naředila vodou, možná i vájo už nevím, těsto naplácala na asi vymazaný plech a hrála si jako když se děla pizza. Bylo to přímo vynikající. Nám chléb moc nezbývá, ale tehdy to byla přímo lahůdka a voňavá...![]()
Něco jsem našel ve svých receptech, asi 3-4 x vyzkoušeno - mě toho zase tolik nezbyde.
Chleba ktery jiz neni cerstvy, vejce , cesnek , slanina , sul , pepr, oregano , jarni cibulka pokud nemate tak normalni, mleko .
POSTUP PŘÍPRAVY
Chleba rozdrobime jak nejlepe umime , zalijeme vlaznym mlekem tak aby se chleba namocil ale ne aby v tom bylo koupaliste s chlebovou lazni pro krecky :o))
Zkratka aby vznikla HUSTA hmota do toho pridame prolisovany cesnek , usmazenou slaninu , vejce , sul pepr , orestovanou cibulku , oregano , a uhnacame kasi ktera bude vypadat opravdu strasne! Ale to je prave ono :o))
Po te smazime placky na panvi , je to dobra svaca nebo i vecere na rychlo
Tento recept dělávala moje babička, ale nějak se mi vypařil z paměti...díky za obnovení, říkali jsme tomu chlebovák, jako bramborák...ještě do toho byly dobré škvarky...teď mě napadlo, že by to mohla být dobrá příloha k masové směsi, místo bramboráčků...díky za inspirace!![]()
A našla jsem i chleba s ovesnými vločkami - z tvrdého chleba:
Chléb z ovesných vloček a tvrdého chlebaNastrouhaný tvrdý chléb namočíme den předem do 100 ml vody.
V hrnku rozetřeme droždí s cukrem, přidáme 2 lžíce pšeničné mouky a s trochou vlažné vody umícháme řídké těstíčko. Necháme pod pokličkou vykynout.
V míse smícháme mouky, ovesné vločky, sůl a koření a utvoříme důlek pro vykynutý kvásek a namočený strouhaný chléb.
Vypracujeme vláčné těsto, je-li třeba, přidáme ještě trochu vlažné vody. Necháme je pod utěrkou kynout do zdvojnásobení objemu. Propracujeme, urovnáme do vymazané chlebové formy a necháme znovu kynout asi hodinu.
Těsto potřeme vodou a posypeme ovesnými vločkami. Formu vložíme na spodní lištu trouby a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a chléb pečeme ještě asi 30 minut.
doplněno 22.02.10 20:39:a také pizza: labuznik.com/...
Ještě jsem si vzpomněla na Studentský biftek
Krajíčky chleba osmažíme klasicky jako topinky potřeme česnekem pokapeme drcenými kopýtky /Magi/ potřemě obyčejnou hořčicí a zasypeme pokrájenou cibulkou. Ob bifteku téměř k nerozeznání hlavně netvořte když budete očekávat návštěvu.
Snad se papene inspiruje![]()
Od
Zkuste si kupovat jen tolik pečiva, kolik ho dokážete spotřebovat! Je to nejlevnější a přitom nejužitečnější řešení.
To my děláme, ale přesto se občas stane, že patička zbude a na topinky zrovna nemáme chuť. Jsme s manželem převážně sami, tak toho moc nesníme a jíme starý chléb, každý den nekupuji, ale stejně se mi něco nastřádá a to jsem právě dávala jednou za čas té známé...ale to jak píše Malvinka určitě zkusím, to je dobrý nápad.
Když mám starý chleba /ne plesnivý/, nakrájím krajíce a pak na půl. V talíři rozšlehám vejce /s lžící vody/ chleba v něm obalím z obou stran a dám na olej smažit jen lehce do růžova. Může se jíst samotné, nebo s plátkem salámu, sýra, nebo máznout paštiku. Cibulku, okurku, nebo rajče. Mňam, Pt /stařenka/
doplněno 22.02.10 19:17:Tvrdé rohlíky rozkrojím napůl a půlky ještě podélně. máznu trochu másla, zase slepím k sobě a dám do toustovače. Nasáknou máslou a křupkají.
Můžete si nakrájet zbytky na kostičky a opékat je do polévek nebo jako krutony na zeleninové saláty. V troubě můžete zbytky rozpéct, pokropit vodou a na chvíli zapnout troubu a máte vše jako od pekaře i s vůní.
doplněno 22.02.10 19:51:nebo lze rozpéct i na topinkovači na mřížce, která se nasadí na hořejší část a na to se položí pečivo.
Nejchutnější chlebík mají v pekárně Držkov a spoustu dalších pochutin
. /www.remeslnepekarny.cz/prodej.htm
Jen ten kvásek posledně nebyl.
doplněno 24.02.10 20:46:Také kdysi jsem kdysi slyšela o jakémsi alkoholu z chleba .Asi pro fajnšmekry ...:D
doplněno 02.03.10 09:29:Ještě dodám je bez emulgátorů, stabilizátorů a jiných podobných nesmyslů. Krásně lesklá kůrka a střídka páráda se sádlem ideál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.