Nejste přihlášen/a.
Nastal mi problém. Když mi zbyl tvrdý chléb, dávala jsem ho známé pro slípky a králíky. Je již stará a vše zvířectvo zrušila, nikdo v okolí slípky nemá. A tak mi milý rádcové poraďte nějaké recepty, co s pečiva ještě uvařit, neb vyhazovat se mi nechce. Myslím, že v době finanční krize, to pomůže i jiným tady na poradně. Znám nádivku, žemlovku, strouhanku, zahustit guláš chlebem, topinky, chléb ve vejceti...co mi ještě poradíte, děkuji moc...
Již naše babičky znaly, že dvakrát pečené těsto je nejlepší. Tak jsem jednou tahle zkusila těsto nastrouhala chléb, naředila vodou, možná i vájo už nevím, těsto naplácala na asi vymazaný plech a hrála si jako když se děla pizza. Bylo to přímo vynikající. Nám chléb moc nezbývá, ale tehdy to byla přímo lahůdka a voňavá...
Něco jsem našel ve svých receptech, asi 3-4 x vyzkoušeno - mě toho zase tolik nezbyde.
Chleba ktery jiz neni cerstvy, vejce , cesnek , slanina , sul , pepr, oregano , jarni cibulka pokud nemate tak normalni, mleko .
POSTUP PŘÍPRAVY
Chleba rozdrobime jak nejlepe umime , zalijeme vlaznym mlekem tak aby se chleba namocil ale ne aby v tom bylo koupaliste s chlebovou lazni pro krecky :o))
Zkratka aby vznikla HUSTA hmota do toho pridame prolisovany cesnek , usmazenou slaninu , vejce , sul pepr , orestovanou cibulku , oregano , a uhnacame kasi ktera bude vypadat opravdu strasne! Ale to je prave ono :o))
Po te smazime placky na panvi , je to dobra svaca nebo i vecere na rychlo
Tento recept dělávala moje babička, ale nějak se mi vypařil z paměti...díky za obnovení, říkali jsme tomu chlebovák, jako bramborák...ještě do toho byly dobré škvarky...teď mě napadlo, že by to mohla být dobrá příloha k masové směsi, místo bramboráčků...díky za inspirace!
A našla jsem i chleba s ovesnými vločkami - z tvrdého chleba:
Chléb z ovesných vloček a tvrdého chlebaNastrouhaný tvrdý chléb namočíme den předem do 100 ml vody.
V hrnku rozetřeme droždí s cukrem, přidáme 2 lžíce pšeničné mouky a s trochou vlažné vody umícháme řídké těstíčko. Necháme pod pokličkou vykynout.
V míse smícháme mouky, ovesné vločky, sůl a koření a utvoříme důlek pro vykynutý kvásek a namočený strouhaný chléb.
Vypracujeme vláčné těsto, je-li třeba, přidáme ještě trochu vlažné vody. Necháme je pod utěrkou kynout do zdvojnásobení objemu. Propracujeme, urovnáme do vymazané chlebové formy a necháme znovu kynout asi hodinu.
Těsto potřeme vodou a posypeme ovesnými vločkami. Formu vložíme na spodní lištu trouby a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a chléb pečeme ještě asi 30 minut.
doplněno 22.02.10 20:39:a také pizza: labuznik.com/...
Ještě jsem si vzpomněla na Studentský biftek
Krajíčky chleba osmažíme klasicky jako topinky potřeme česnekem pokapeme drcenými kopýtky /Magi/ potřemě obyčejnou hořčicí a zasypeme pokrájenou cibulkou. Ob bifteku téměř k nerozeznání hlavně netvořte když budete očekávat návštěvu.
Snad se papene inspiruje
Od
Zkuste si kupovat jen tolik pečiva, kolik ho dokážete spotřebovat! Je to nejlevnější a přitom nejužitečnější řešení.
To my děláme, ale přesto se občas stane, že patička zbude a na topinky zrovna nemáme chuť. Jsme s manželem převážně sami, tak toho moc nesníme a jíme starý chléb, každý den nekupuji, ale stejně se mi něco nastřádá a to jsem právě dávala jednou za čas té známé...ale to jak píše Malvinka určitě zkusím, to je dobrý nápad.
Když mám starý chleba /ne plesnivý/, nakrájím krajíce a pak na půl. V talíři rozšlehám vejce /s lžící vody/ chleba v něm obalím z obou stran a dám na olej smažit jen lehce do růžova. Může se jíst samotné, nebo s plátkem salámu, sýra, nebo máznout paštiku. Cibulku, okurku, nebo rajče. Mňam, Pt /stařenka/
doplněno 22.02.10 19:17:Tvrdé rohlíky rozkrojím napůl a půlky ještě podélně. máznu trochu másla, zase slepím k sobě a dám do toustovače. Nasáknou máslou a křupkají.
Můžete si nakrájet zbytky na kostičky a opékat je do polévek nebo jako krutony na zeleninové saláty. V troubě můžete zbytky rozpéct, pokropit vodou a na chvíli zapnout troubu a máte vše jako od pekaře i s vůní.
doplněno 22.02.10 19:51:nebo lze rozpéct i na topinkovači na mřížce, která se nasadí na hořejší část a na to se položí pečivo.
Nejchutnější chlebík mají v pekárně Držkov a spoustu dalších pochutin. /www.remeslnepekarny.cz/prodej.htm
Jen ten kvásek posledně nebyl.
doplněno 24.02.10 20:46:Také kdysi jsem kdysi slyšela o jakémsi alkoholu z chleba .Asi pro fajnšmekry ...:D
doplněno 02.03.10 09:29:Ještě dodám je bez emulgátorů, stabilizátorů a jiných podobných nesmyslů. Krásně lesklá kůrka a střídka páráda se sádlem ideál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.