Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s tvrdým pečivem

Od: atrama® odpovědí: 21 změna:

Nastal mi problém. Když mi zbyl tvrdý chléb, dávala jsem ho známé pro slípky a králíky. Je již stará a vše zvířectvo zrušila, nikdo v okolí slípky nemá. A tak mi milý rádcové poraďte nějaké recepty, co s pečiva ještě uvařit, neb vyhazovat se mi nechce. Myslím, že v době finanční krize, to pomůže i jiným tady na poradně. Znám nádivku, žemlovku, strouhanku, zahustit guláš chlebem, topinky, chléb ve vejceti...co mi ještě poradíte, děkuji moc...*placni*

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

malvinka*
hodnocení

4x

Již naše babičky znaly, že dvakrát pečené těsto je nejlepší. Tak jsem jednou tahle zkusila těsto nastrouhala chléb, naředila vodou, možná i vájo už nevím, těsto naplácala na asi vymazaný plech a hrála si jako když se děla pizza. Bylo to přímo vynikající. Nám chléb moc nezbývá, ale tehdy to byla přímo lahůdka a voňavá...;)

slonbonjohn*
hodnocení

3x

Něco jsem našel ve svých receptech, asi 3-4 x vyzkoušeno - mě toho zase tolik nezbyde.

Chleba ktery jiz neni cerstvy, vejce , cesnek , slanina , sul , pepr, oregano , jarni cibulka pokud nemate tak normalni, mleko .
POSTUP PŘÍPRAVY
Chleba rozdrobime jak nejlepe umime , zalijeme vlaznym mlekem tak aby se chleba namocil ale ne aby v tom bylo koupaliste s chlebovou lazni pro krecky :o))
Zkratka aby vznikla HUSTA hmota do toho pridame prolisovany cesnek , usmazenou slaninu , vejce , sul pepr , orestovanou cibulku , oregano , a uhnacame kasi ktera bude vypadat opravdu strasne! Ale to je prave ono :o))
Po te smazime placky na panvi , je to dobra svaca nebo i vecere na rychlo

hodnocení

Tento recept dělávala moje babička, ale nějak se mi vypařil z paměti...díky za obnovení, říkali jsme tomu chlebovák, jako bramborák...ještě do toho byly dobré škvarky...teď mě napadlo, že by to mohla být dobrá příloha k masové směsi, místo bramboráčků...díky za inspirace!*palec*

lidka*

A našla jsem i chleba s ovesnými vločkami - z tvrdého chleba:

Chléb z ovesných vloček a tvrdého chleba
Potřebujeme

• 100 g žitné mouky chlebové

• 100 g pšeničné mouky celozrnné

• 100 g ovesných vloček

• 100 g strouhaného tvrdého chleba

• 200 g droždí

• po lžičce cukru, soli a kmínu

• na špičku nože zázvoru

• 20 g rostlinného másla na vymazání formy

• ovesné vločky na posypání

Jak na to

Nastrouhaný tvrdý chléb namočíme den předem do 100 ml vody.

V hrnku rozetřeme droždí s cukrem, přidáme 2 lžíce pšeničné mouky a s trochou vlažné vody umícháme řídké těstíčko. Necháme pod pokličkou vykynout.

V míse smícháme mouky, ovesné vločky, sůl a koření a utvoříme důlek pro vykynutý kvásek a namočený strouhaný chléb.

Vypracujeme vláčné těsto, je-li třeba, přidáme ještě trochu vlažné vody. Necháme je pod utěrkou kynout do zdvojnásobení objemu. Propracujeme, urovnáme do vymazané chlebové formy a necháme znovu kynout asi hodinu.

Těsto potřeme vodou a posypeme ovesnými vločkami. Formu vložíme na spodní lištu trouby a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a chléb pečeme ještě asi 30 minut.

doplněno 22.02.10 20:39:

a také pizza: labuznik.com/...

malvinka*
hodnocení

2x

Ještě jsem si vzpomněla na Studentský biftek

Krajíčky chleba osmažíme klasicky jako topinky potřeme česnekem pokapeme drcenými kopýtky /Magi/ potřemě obyčejnou hořčicí a zasypeme pokrájenou cibulkou. Ob bifteku téměř k nerozeznání hlavně netvořte když budete očekávat návštěvu.

Snad se papene inspiruje:)

doplněno 22.02.10 20:10:

Od

malvinka*

oprava potřeme... v té vášni něco uteče

martinecka*

Ta drcená kopýtka mě rozesmála...,ale máte pravdu :)

hodnocení

2x

nám když zbývá kousek staršího a tvrdšího chlaba, manžel si ho pokrájí na menší kousky, dá na pánvičku na tuk popř. sádlo, chleba trochu nasákne, pak podle stavu v lednici přidá nějakou uzeninu nebo jen rozklepne vajíčko. Je z toho buď vydatná snídaně nebo chutná večeře :)

lidka*
hodnocení

1x

Ono zase toho tolik není, co ze tvrdého chleba uvařit. Ještě byla polévka, ale tu jsem nezkoušela, ale našla:

toprecepty.cz/...

Jinak já suším chleba pro myslivce. Na kulturním středisku zase sbírali chleba pro jezdecký oddíl.

arimas*
hodnocení

1x

namocit do mlika a dat na panev s trochou masla a opict. pak si na to dat podle chuti treba cukr a skorici . jako dezert je to vynikajici :)

doplněno 24.02.10 14:47:

a hlavne rychle kdyz vas honi mlsna :)

kibic*
hodnocení

0x

Zkuste si kupovat jen tolik pečiva, kolik ho dokážete spotřebovat! Je to nejlevnější a přitom nejužitečnější řešení.

hodnocení

To my děláme, ale přesto se občas stane, že patička zbude a na topinky zrovna nemáme chuť. Jsme s manželem převážně sami, tak toho moc nesníme a jíme starý chléb, každý den nekupuji, ale stejně se mi něco nastřádá a to jsem právě dávala jednou za čas té známé...ale to jak píše Malvinka určitě zkusím, to je dobrý nápad.

pt®

Když mám starý chleba /ne plesnivý/, nakrájím krajíce a pak na půl. V talíři rozšlehám vejce /s lžící vody/ chleba v něm obalím z obou stran a dám na olej smažit jen lehce do růžova. Může se jíst samotné, nebo s plátkem salámu, sýra, nebo máznout paštiku. Cibulku, okurku, nebo rajče. Mňam, Pt /stařenka/

doplněno 22.02.10 19:17:

Tvrdé rohlíky rozkrojím napůl a půlky ještě podélně. máznu trochu másla, zase slepím k sobě a dám do toustovače. Nasáknou máslou a křupkají.

kytka*

Můžete si nakrájet zbytky na kostičky a opékat je do polévek nebo jako krutony na zeleninové saláty. V troubě můžete zbytky rozpéct, pokropit vodou a na chvíli zapnout troubu a máte vše jako od pekaře i s vůní.

doplněno 22.02.10 19:51:

nebo lze rozpéct i na topinkovači na mřížce, která se nasadí na hořejší část a na to se položí pečivo.

hodnocení

Na ty krutonky jsem zapomněla, ty také občas chroupem místo brambůrků...

jara5
hodnocení

0x

My děláme chlebovou polévu (je výborná) nebo se dá chléb nastrouhat a zahušťovat s ním zejména guláše ;) a samozřejmě topinky ;)

malvinka*
hodnocení

0x

Nejchutnější chlebík mají v pekárně Držkov a spoustu dalších pochutin:-P. /www.remeslnepekarny.cz/prodej.htm

Jen ten kvásek posledně nebyl.

doplněno 24.02.10 20:46:

Také kdysi jsem kdysi slyšela o jakémsi alkoholu z chleba .Asi pro fajnšmekry ...:D

doplněno 02.03.10 09:29:

Ještě dodám je bez emulgátorů, stabilizátorů a jiných podobných nesmyslů. Krásně lesklá kůrka a střídka páráda se sádlem ideál.

kahsa*
hodnocení

0x
To když u nás máme nákej chleba navíc.tak ho ususime a dáváme ho tady u nás do takové soukrome zoo.takže navrhuju zoo nebo nakou hájovnu.at se zvířátka taky napapaj. :)

durancea*
hodnocení

0x

O chlebových plackách jsem také slyšela, existuje i chlebová polévka (recept neznám,ale při troše fantazie vymyslíte). My chodíme krmit kačenky a labutě.

Pokud koupíme pečiva víc, dáváme je do mrazáku.

hodnocení

0x

Nejlepší je udělat strouhanku a potom z ní zpětně skládat chleba nebo rohlíky jako puzzle. *smich* Nepomíchat!

stepi*
hodnocení

0x

Zkuste dávat chlebik kačenkám a labutím:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zahustit guláš

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]