Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Nechce se mi brát hormonální antikoncepce - nemám k tomu žádný konkrétní důvod - prostě mám pocit, že je to divné ovlivňovat svůj organismus nějakými látkami, bezdůvodně. Zatím jsem používala nehormonální nitroděložní tělíško, před porodem kondom. Tělísko se ale již musí vyjmout, a moje gynekoložky mě hodně přemlouvá, že horm. antikoncepce je lepší, bezpečná, bez nebo s minimem vedlejších účinků. Na netu jsem četla od různých lékařů, že je dobrá i pro zdraví, omezí riziko vzniku rakoviny, atd. A že takové ty věci, které v souvislosti s HA člověk slyší - nadváha, nervozita, zhoršení sexuálního apetitu... atd - jsou pouze mýtus, vytvořený ženami. A tak se ptám, jaké máte zkušenosti s HA vy? Děkuji všem za odpověď.
Já osobně mám špatné zkušenosti, snažila jsem se pár let, ale bylo mi po ní hrozně zle ( máme to v rodině všechny ženy), sice jsem měla slabší a nebolestivou, pravidelnou menstruaci, ale jinak jsem neměla na sex ani pomyšlení ( tudíž začla být HA trochu zbytečná), brala jsem to večer a už ve 2 ráno jsem se budila a bylo mi zle až do rána, pak třeba i cestou do práce. Dělaly se mi velké cysty na vaječnících. Lékař mě také přesvědčoval, ať beru, jaké to má výhody, ale já jsem svévolně vysadila a spoléhala jsem se léta na kondom, mám božský klid, není mi zle, nic nepolykám a cysty nemám. Pokud jste již po dětech, tak byste to mohla třeba chvíli zkusit, ale zase na druhou stranu, pokud jste to bez ní zvládla doteď, nevím, proč se tím cpát
HA jsem užívala několik let a přestala kvůli migrénám, které může HA taky u někoho vyvolat. Až po určitém čase jsem si totiž uvědomila, že od té doby, co jsem ji začala užívat, mi začaly záchvaty migrény, kterou jsem nikdy před tím neměla. Bohužel, i po vysazení HA mi migrény mi zůstaly dodnes. Tímto v žádném případě nechci nikoho strašit, každý jsme jiný a tedy na každého HA působí jinak, jen píšu vlastní zkušenost. Mám zkušenost i s tělískem a nedám na něj dopustit, protože pokud vám sedne, na pár let máte vystaráno, nemusíte mít obavy, že zapomenete vzít pilulku , a je to podstatně levnější.
V každém případě by lékařka měla respektovat vaše přání. Jde přece o vaše zdraví a vaše tělo. Stůjte si za svým a pokud vás bude přemlouvat proti vaší vůli, změňte ji (tu lékařku).
Když jsem brala antikoncepci měla jsem výkyvy nálad, byla jsem dost nervozní a měla jsem menší chuť na sex. Výhoda byla pravidelný cyklus, slabší méně bolestivá amenstruace. Nyní už atk neberu a ani nebudu nějakých 20 i více let se tím cpát...
Ahoj Kačko. Osobně mám zkušenost velmi dobrou, žádné změny chutí se u mě neprojevily, nadváha také ne, nic takového. Je ale pravda, že na každého působí HA jinak. Někdy se u holek objeví bolest hlavy, přiberou, potože mají větší chuť k jídlu (samotná HA nemá efekt mimovolného přibírání!) atd. Mně se ale upravil cyklus, na rozdíl od předchozích let netrpím při menstruaci a nezapomínám ani na to, že sei mnohem víc užiju intimní chvilky s patnerem, neboť paranoidně nechci otěhotnět a prezervativu bych tolik nevěřila. Co vím, nesnižuje HA riziko rakoviny, ale nezhoubných nádorů. Neměly by ji užívat ženy s problémy s žilami (křečové apod.), kuřačky, s velkou nadváhou... To si přečtete všude. Myslím, že za ty roky už je vývoj HA tak daleko, že pokud si pořídíte šetrnou HA, nebudete muset litovat. Já bych Vám ji laicky doporučila taky (ale chápu, že "zanášet" organismus něčím cizím, když není třeba, se nemusí člověku zamlouvat - to je taky to jediné, co mě na tom štve...).
Zdravím Vás Kačko, HA užívám, protože to je pro mne pohodlné. Kromě toho, že mě chrání před početím, mám slabší, kratší, nebolestivou menstruaci. Mé přirozené projevy mě dost obtěžovaly! Bohužel patřím mezi citlivější ženy, všechny negativa, kterých se obáváte jsem poznala na vlastní kůži. Ovšem dnes už je taková nabídka produktů, že si člověk může vybrat, co mu nejlépe sedí, chce to jen trpělivost. HA mi zpříjemňuje život, ale určitě bych netvrdila, že cpát se hormony je zdravé! Takže jestli to cítíte jinak, nenechte se natlačit do něčeho, co vlastně nepotřebujete.
ahoj, pokud se ti do HA nechce, tak ji neber. Nejlepší bude když si pročteš názory druhých tady na fóru a nenech se od doktorky zvyklat! : forum.vitarian.cz/...
Dobrý den, chcete-li znát názor muže : Nevycházím ze zkušenosti své ( logicky ), ale své ženy, žen které jsem znal, se kterými mluvím. HA má plno výhod, ale i pár nevýhod. Jak sama píšete správně, určité výhody to má i určité nesmyslné mýtusy. Ale k věci : Nechcete-li neberte ji. Je to vaše svobodné rozhodnutí a je nerozumné Vás do toho nasměrovávat. Jsou i jiné varianty antikoncepce ( i když tato je při správném používání téměř 100% ). Máte mnoho možností čím se chránit. Od prášků, přes tělíska až po mechanické zábrany. Jednejte jen tak, abyste byla Vy v pohodě a vnitřním klidu. Tohle Vám zdraví neohrožuje, a máte celý život ( vlastně ne celý ) na to, abyste si vytvořila názor a třeba antikoncepci změnila.
Přeji Vám dobrou volbu.
Moje zkušenost je, že se mi velmi zvýšil krevní tlak, a musela jsem HA vysadit, ještě se mi nadělaly pigmentové skvrny, a zápásím s nimi dodnes a to ji 15 let neberu.Brala jsem Cilest. Takže já s ní dobrou zkušenost nemám...Pro zdraví to určitě dobré není, ikdyž je tam hormonů málo, ale jsou tam. Každý je jiný, určitě to je lepší než interupce...Dnes je velký výběr antikoncepce, alee lékaři většinou doporučují prášky, nebo tělísko...
Pokud chcete užívat hormonální antikoncepci, je nutné dodržovat každoroční odběry jaterních testů a nechat si vyšetřit prsa.Vzniká také vyšší riziko karcinomu prsu.Potom je tedy nutné samovyšetřování a jednou za dva roky mammografie.Pokud máte vyšší riziko trombotických stavů, také není antikoncepce pro Vás to pravé. Já bych se přiklonila k vyzkoušení na cca 3 měsíce a pokud to nebude to pravé, klidně tělísko. Ono také není dosti pravděpodobné, že hned " trefíte" na antikoncepci co Vám sedne.Na trhu je více značek .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.