Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Složení rohlíků a veky?

Od: babajaga®

Dobrý den,

dělala jsem narychlo oběd, s kterým jsem předtím nepočítala. Rozhodla jsem se pro pečená kuřecí stehna, nádivku a brambory. Doma jsem měla všechno, jen ne rohlíky do nádivky. Nechtělo se mi vytahovat peklený stroj a jet do městyse pro pečivo. Měla jsem ve špajzu chlebíčkovou veku a rozhodla jsem se, že z části udělám nádivku.

Vše jsem dělala jako vždycky, ale nádivka se mi tentokrát moc nepovedla. Byla taková hrubá, kouskovitá, nespojila se. Při pečení se dost rozlévala, dost klesla, nedržela požadovaný tvar. A po upečení mi připadalo, že je v ní něco hrubého, jakoby písek jsem cítila na jazyku. Prostě nic moc. Z rohlíků mám pokaždé báječnou. Postup i další suroviny byly jako pokaždé. Takže je na vině určitě ta veka.

Zajímalo by mě, jaký je rozdíl ve složení veky a běžného pečiva /rohlík, houska/. Myslela jsem si, že je to stejné, jen jiný tvar. Ale ta veka se mi zdála taková ošizená, odbytá, nebylo to prostě ono. Kdo máte poznatky o pekařině, prosím, poraďte. Děkuji a příště jedu pro rohlíky! *bzum* Jaga.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

Veka má větší trvanlivost, takže v ní něco bude jiného, ale obojí z bílé mouky.

Jiný tvar s rohlíkem může mít bagetka nebo kaiserka.

doplněno 14.08.26 18:54:

Asi tam bude jiný podíl tuku (máslo, olej) a možná i místo vody mléko?

hodnocení

0x
Složení stejne, jen veka je po upečení vlhká.
Proto dýl vydrží než rohlík.
bear

Jak může mít stejné složení, když je dýl "gumová" a po upečení, jak píšeš vlhká a rohlík ne?

Kouzlem? Nebo právě odlišným složením či poměry?

Odlišným zpracování.
Rohlik je před upečením placka, která se sroluje do tvaru rohlíku.
Veka je kydnude těsto do formy (něco jako když se peče chleba).
Podívej se na rohlíky a housky. Housky taky vydrží déle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]