Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krojové boty - možná oprava?

Od: jm
Hezký den všem.
Mám možnost zakoupit relativně slušné krojové boty - kyjovský typ. Velikost je ok, ale podrážka má vlivem chybného uskladnění podivnou prohlubeň.
Podrážka je základ..
Máte někdo znalost či zkušenosti s narovnáním podrážky kožené obuvi?
Kůže povolí, dá se napařit a různě opravit, ale u podrážky s takovou deformací si nejsem jistý.
Děkuji za sdílení zkušeností:)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zkuste se zeptat (Hluk dobrá zkušenost)

Martin Tomaštík, Josefov u Hodonína

https://www.vyrobakrojoveobuvi.cz

Petr Hejda, Hluk

https://www.krojovaobuv.cz

jm
hodnocení

Jo jo tam mám namířeno, tam mi šil boty před 30 lety.

linka
hodnocení

2x

Kožená podešev se narovnat dá, protože useň má vynikající tvarovou paměť, pokud se správně navlhčí a fixuje. Ale rozhodně to svěřte nějakému zkušeném ševci, mají na to všechna "udělátka", sám byste to nezvládl.

jm
hodnocení

Děkuji.
V okolí mám opravnu obuvi, kde mi už jedny boty zničili. Zakázky přijímají s tím, že to bude těžké a složité... Oprava se často prodloužila o měsíc... Zkusím tedy raději najít přímo výrobce krojových bot, jestli budou ochotni se tím bavit.
Spousta lidí už opravy čehokoliv neřeší, z opravců jsou prodejci. Nových, nekvalitních...
linka

Zkuste najít ševce, ne opravnu, nejlépe staršího.

linka
Záleží na tom odkud jste. Tady tip na jednoho - Opravna obuvi - Jaromír Kovář - Nový Jičín. Je třeba hledat:)
mm®

Známý z klubu vojenské historie dostal darem podobně zdeformované vysoké vojenské boty. Podrážku změkčil opakovaným napařením vařící vodou a vyrovnal ji na improvizovaném "kopytu" z kovářské palice (opřené dole o topůrko) a vloženého kousku prkýnka. Prohlubeň za mokra vybouchal na "kopytu" pomocí kladiva, pak botu i s "kopytem" položil podrážkou na rovnou zem, "kopyto" zatížil a nechal vyschnout (spěchal, takže si pomáhal větrákem a fénem). Ale uznávám, že pochod na polích u Slavkova vyžaduje menší přesnost pohybu než tanec.

jm
hodnocení

Děkuji za tuto zkušenost. Asi do toho půjdu, já jen nebudu improvizovat a najdu si nějakého toho ševce...
Já se právě bál, jestli je to vůbec reálné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]