Nejste přihlášen/a.
Jak prosím dostáváte pecku z broskví? Pecka drží - jako pecka. Dužina je k pecce pevně přirostlá a dá se sice okrájet, ale to není žádoucí. Ideální jsou dvě bezpeckové poloviny nebo čtvrtiny. Všchny weby se shodují, že je to obtížné a pracné.
2x
Po kouskách. Prokrojim až k pecce a vytáhnu dílek a další a další. Dvě půlky se mi nepodaří, ani čtvriny, nikdy jsem nepočítal, kolik kousků z toho nadělám (možná 6-10), ale po takových kouscích to jde a pecka zůstane skoro oholená, i když je broskev dost měkká.
Jde o takové zelenější, šťavnaté, ne moc chlupaté ze Šardic.
Zkusím kousky dělat pravidelnější - jako ananasové kostky - a s těmi nepravideknými odkrojky se zařídím podle rady @babkazov: zahradní směs.
2x
Jak se ptáte, tak předpokládám, že broskve budete zavařovat. Na pohled jsou poloviny brosví krásné, ale blbě se takové kusy jí. Tak já, když se dostanu k broskvím, udělám při zvlařování kousky, sousta. Tak jak to bývá třeba u ananasu. Prostě halabala broskev nakrájím ihned do sklenice s cukrem. Zaliju studenou vodou, zavíčkuji a do hrnce s nimi.
Mohu dát nevyžádanou, ale vyzkoušenou radu? Rozvařit jablíčka, dochutit a do horkého nakrájet kusy broskví nebo meruněk. Opatrně zamíchat a do skleniček se nimi. Děti se mohou ujíst a konec konců i já. Na mlsání, na vločky, do buchty. Dobrota veliká a všemi vítaná. Volím raději skleničky od tatarek a majonéz. Nesní se to tak rychle.
0x
Lepší způsob jak to udělat, než ten, co radí web, asi těžko najdete - sám bych to dělal stejně, protože už prostá logika napovídá právě toto řešení.
To se zastaví na kroku
... Jednou rukou půlku broskve držte, druhou pak otáčejte v libovolném směru. Jedna z půlek brzy od pecky povolí a hned vám v ruce zůstane čistá vypeckovaná polovina ...
Jednu z půlek rozdrtíte nebo rozmačkáte, ale pecka se nepustí ...
---
Nejsou to takové pěkně dozrálé broskve jako na obrázku v odkazovaném webu.
Leda snad použít něco jako vykrajovátko/vykrajovač na meloun a pecku po rozpůlení broskve (celá by i s peckou uvnitř teoreticky šla rozštípnout nožem/sekáčkem - ale to vařím z vody a může to narazit na přílišnout tvrdost pecky) by se možná dala "vyříznout" tím vykrajovátkem i s trochou dužiny (ikdyž to vykrajovátko/vykrajovač bývá ve tvaru polokoule a s peckou tak přijdete o větší množství dužiny než je nezbytně nutné).
To mě napadlo když jsem uvažoval, jak to asi dělají v konzervárnách ve velkém měřítku a podle toho, že prohlubeň po pecce v půlených broskvích bývá hladká, jsem došel k závěru, že ji asi musí něčím ostrým vykrajovat.
Což mě zároveň přivedlo i k tomu rozštípnutí, protože pokud pecku chcete z broskve vyříznout, aby vám zároveň pak zbyly dvě nepoškozené poloviny, musíte ji rozpůlit celou i s peckou uvnitř. U toho jsem si vybavil i záběry jak se porcují např. hluboce zmrazená prasata pomocí pásové pily, takže by to možná tak šlo udělat i s těmi broskvemi - takže buď rozříznout pilou nebo rozštípnout (ikdyž to asi zní jako totální fantasmagorie :D).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.