Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odpeckovat broskve?

Od: vibe2®

Jak prosím dostáváte pecku z broskví? Pecka drží - jako pecka. Dužina je k pecce pevně přirostlá a dá se sice okrájet, ale to není žádoucí. Ideální jsou dvě bezpeckové poloviny nebo čtvrtiny. Všchny weby se shodují, že je to obtížné a pracné.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mll
hodnocení

2x

Po kouskách. Prokrojim až k pecce a vytáhnu dílek a další a další. Dvě půlky se mi nepodaří, ani čtvriny, nikdy jsem nepočítal, kolik kousků z toho nadělám (možná 6-10), ale po takových kouscích to jde a pecka zůstane skoro oholená, i když je broskev dost měkká.

hodnocení

Jde o takové zelenější, šťavnaté, ne moc chlupaté ze Šardic.

Zkusím kousky dělat pravidelnější - jako ananasové kostky - a s těmi nepravideknými odkrojky se zařídím podle rady @babkazov: zahradní směs.

hodnocení

2x

Jak se ptáte, tak předpokládám, že broskve budete zavařovat. Na pohled jsou poloviny brosví krásné, ale blbě se takové kusy jí. Tak já, když se dostanu k broskvím, udělám při zvlařování kousky, sousta. Tak jak to bývá třeba u ananasu. Prostě halabala broskev nakrájím ihned do sklenice s cukrem. Zaliju studenou vodou, zavíčkuji a do hrnce s nimi.

Mohu dát nevyžádanou, ale vyzkoušenou radu? Rozvařit jablíčka, dochutit a do horkého nakrájet kusy broskví nebo meruněk. Opatrně zamíchat a do skleniček se nimi. Děti se mohou ujíst a konec konců i já. Na mlsání, na vločky, do buchty. Dobrota veliká a všemi vítaná. Volím raději skleničky od tatarek a majonéz. Nesní se to tak rychle.

riva
hodnocení

1x

Broskev není meruňka. Některé odrůdy jdou lépe - třeba takové ty zelené, chlupaté plané co rostou na Moravě a dozrávají dost pozdě, protože u nich dochází k cukernatění u pecky a pak to jde odělit.

jk2021
hodnocení

0x

Lepší způsob jak to udělat, než ten, co radí web, asi těžko najdete - sám bych to dělal stejně, protože už prostá logika napovídá právě toto řešení.

hodnocení

To se zastaví na kroku

... Jednou rukou půlku broskve držte, druhou pak otáčejte v libovolném směru. Jedna z půlek brzy od pecky povolí a hned vám v ruce zůstane čistá vypeckovaná polovina ...

Jednu z půlek rozdrtíte nebo rozmačkáte, ale pecka se nepustí ...

---

Nejsou to takové pěkně dozrálé broskve jako na obrázku v odkazovaném webu.

jk2021

Leda snad použít něco jako vykrajovátko/vykrajovač na meloun a pecku po rozpůlení broskve (celá by i s peckou uvnitř teoreticky šla rozštípnout nožem/sekáčkem - ale to vařím z vody a může to narazit na přílišnout tvrdost pecky) by se možná dala "vyříznout" tím vykrajovátkem i s trochou dužiny (ikdyž to vykrajovátko/vykrajovač bývá ve tvaru polokoule a s peckou tak přijdete o větší množství dužiny než je nezbytně nutné).

jk2021

To mě napadlo když jsem uvažoval, jak to asi dělají v konzervárnách ve velkém měřítku a podle toho, že prohlubeň po pecce v půlených broskvích bývá hladká, jsem došel k závěru, že ji asi musí něčím ostrým vykrajovat.

Což mě zároveň přivedlo i k tomu rozštípnutí, protože pokud pecku chcete z broskve vyříznout, aby vám zároveň pak zbyly dvě nepoškozené poloviny, musíte ji rozpůlit celou i s peckou uvnitř. U toho jsem si vybavil i záběry jak se porcují např. hluboce zmrazená prasata pomocí pásové pily, takže by to možná tak šlo udělat i s těmi broskvemi - takže buď rozříznout pilou nebo rozštípnout (ikdyž to asi zní jako totální fantasmagorie :D).

hodnocení

Tohle bude správná cesta: rozštípnout pecku. Rozštípnout lze poměrně snadno.

mll

Ale tu rozštípnutou pecku od broskve nedostanete. I při krájení se snažím netrefit do toho "švu" na pecce, právě abych ji nerozpůlil.

hodnocení

0x

No dle videa prý celkem jednoduché.

http://www.youtube.com/shorts/NeCHeMV_jAs

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]