Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
čirou náhodou jsem, jako slepý k houslím, přišla k pěknému trampskému koženému klobouku.
Co na tom, že je pánský.
V jedné restauraci jsem ho na věšáku obdivovala a servírka mi řekla: "Klidně si ho vemte, jestli se vám líbí. Už tady visí takhle 2 roky a nikdy se po něm nikdo nesháněl." Měla jsem radost.
Je ale takový, jakoby ošoupaný. Mám mu tuto patinu ponechat, nebo jej mám zkusit natřít mastným krémem /indulonou/ či krémem na boty? Bojím se ale, aby mi nezflekatěl. Jinak je hodně tvrdý, myslím si, že něčím mastným by mohl trochu zvláčnět. Co byste radili? Děkuji.
Jinak k němu mám už dlouho maskovací kabát i s vnitřní králičinou. Už se těším na trampské akce a country festivaly. Jaga.
3x
No páni, to vypadá na pravej australák, jestli se nemýlím.Ten bych jen oprášila, vzala lehce navlhlým hadříkem a víc nic. Ale pokud máte pocit, že přeci jen potřebuje nějakou péči, poohlédnout se po nějakém balzámu. My kdysi na Zemi živitelce pořídili nějaký se včelým voskem a ten kůži nádherně oživil, ale to už je hoooooodně let. Jenže stejně mám pocit, že tyhle věci získávají patinu a "život" jen nošením. Tiše závidím.
Bude to australák. Uvnitř na dýnku je klokan, a napsáno: AUSTRALIAN ADVENTURE WEAR a STYLED IN AUSTRALIA. To by člověk nevěřil, co může dostat, když se rozhlídne po hospodě. Někdy pěstí do nosu, někdy klobouk.
A na to, že je pánský, není ani nijak velký, sedí mi úplně přesně.
Ale mrzí mě, že je tuhej, jako plechovej. Ráda bych ho nějak zvláčněla, ale bojím se fleků, to by už pak asi nebylo ono. Jaga.
@babajaga Pokud budete opravdu chtít zkusit nějaké ošetření, tak mohu doporučit balzám (a vlastně cokoliv) od fmy SIGA. Od nich jsem používala impregnace i klasické krémy na obuv, jako je ten vojenský.
Siga Active Outdoor Leather Balsam bezbarvý
U kůže ale vždy platí, že jakýkoliv přípravek se prvně zkouší na malém kousku někde skrytě, abyste popřípadě nezískala vzhled výrobku, který by se vám nelíbil.
3x
Já bych určitě nechal patinu, ale ošetřil bych ho nějakým přípravkem na kůži, aby dál nechátrala (určitě ne indulonu, ani krém na boty). Až půjdu kolem sklepa, podívám se, jak se jmenuje přípravek, který používám na kožená sedadla v autě.
doplněno 08.07.26 08:11:
Já používám tohle, ale na tom klobouku bych to radši vzykoušel někde "v rohu".
2x
Dobrý den, já bych žádný zásah nedělal a ponechal patinu - pokud je kůže už opravdu hodně tvrdá/vyschlá, tak zřejmě nepřijme žádnou mastnotu či změkčovadlo (já to zkoušel s glycerinem u tvrdé gumy a nepovedlo se to, ale nebyla to kůže). Jinak je to klobouk fešácký a kdyby měl ještě liščí ohon, tak by to byla paráda dokonalá. Zdravím!
P.S. Jinak indulona, krém na pravou kůži, neslané sádlo a možná i ten glycerin. A případné fleky nevadí.
Bene, ten liščí ocas
, Vy snad vidíte do mé minulosti. Před 14 dny jsem jela autem brzy ráno do města, už kolem 5. hodiny. Za jednou vesnicí ležel na kraji silnice sražený lišák. Ale ten byl, panečku, ohromný. Ocas měl v pořádku. Napadlo mě to, co vás, - ale:
1/ Neměla jsem nic, čím ocas oddělit. A nevím, jak bych si s takovou operací poradila.
2/ Nesmí se to. Každé sražené zvíře musí být nahlášeno mysliveckému sdružení. Navíc - já ho nesrazila.
3/ Bála jsem se v srsti nějakých cizopasníků - blechy, klíšťata...zanést si to do auta.
4/ Nevím, kde by mi ocas vyčinili, žádnou takovou firmu neznám.
No a tak nemám nic!
Škoda. Jen jsem ho politovala a jela dál. Jaga.
To v žádném případě! Ztratí to onu nádhernou patinu a na omšelém klobouku to bude jak pěst na oko.
Je to podobné, jako když vyleštíte starou minci. Mince ztratí na hodnotě a sběratel Vám za to přerazí ruku.
V sobotu jdu na celodenní folkový festival, tak uvidíme, jaký bude mít klobouk úspěch. Už se moc těším, ne kvůli klobouku, ale kvůli programu. Na všechny se těším, ale zakončovat budou mí oblíbení Marien s Víťou Troníčkem.
Jaga.
Loni zakončovala Epydemye, také to byla paráda.
@babajaga Marien a Epydemye... zavzpomínala jsem na doby strávené každý rok v Náměšti na Hané na fesťáku Zahrada. Nejlepší doba mého života.
@inzinyrka: to je hezké, že máme obě rády stejnou hudbu. V současné době považuji Marien a Epydemyi za to nejlepší, co je tady ke slyšení. Dříve jsem měla velmi ráda Spirituál kvintet, bohužel, ten už dnes naživo neuslyšíme. Škoda. Třeba: "Za svou pravdou stát..." Jaga.
@babajaga za mě je absolutní topka Robert Křesťan a jeho Druhá tráva. A Karel Plíhal. Mívala jsem moc ráda Žalmana, ale jednou k nám do města přijeli jako každý rok na předvánoční koncert a Žalman byl tak rozhozený relativně malou účastí publika, že nám návštěvníkům vynadal (nám, kteří jsme si koupili lístky a těšili se na koncert) a už nikdy tady neměl předvánoční koncert. No a samozřejmě Spirituál kvintet, je mi moc líto, že skončili, ale všechno jednou skončí. Byli jsme i na koncertě Spirituál kvartetu, je to pár "pozůstalých"a pár nových členů, doslova, dva a dva. A byli dobří, ale jako na všechno nové si musíme zvyknout. No a moc ráda jsem měla skupinu Klíč, ti se rozpustili, taky Asonance - úplná nádhera... na Zahradu jsme jezdili každý rok, co byla v Náměšti, bylo to 14 ročníků. Na Vánoce jsme si v předprodeji koupili lístky, půl roku jsme se těšili, pak 3-4 úžasné nezapomenutelné dny fesťáčku s boží atmosférou a do Vánoc jsme z toho žili. V posledním roce, 2011, strašně lilo. Pak fesťák zkrachoval a skončil. My jsme byli srdcaři, prostě jsme se vybavili do deště a jeli jsme.
0x
Tvůj žoviální hlasitý obdiv, to byla jen chladnokrevná vypočítavost...
Mohl tam viset jako pěkná rekvizita. Škoda...
Vážený @bobane, udivuje mě Vaše střelhbité a pronikavě inteligentní uvažování. Tím se každý nemůže pochlubit, jenom speciálně vyvolení. Vy byste mohl být novodobým Sherlockem Holmesem.
Jednalo se o něco jiného. Byla jsem tam s přáteli. Chtěli jsme se společně vyfotit. A řekli jsme si, že ty naše ksichty už nejsou nic moc, tak si každý vezme nějakou pokrývku hlavy, aby nebyly tak moc vidět.
Ostatní měli různé ty čapky a čepice, případně kšilty. Já nic. Nechtěla jsem trhat partu, koukala zoufale po lokále, co na hlavu, až jsem ho uviděla na věšáku. Poprosila jsem servírku o zapůjčení kvůli fotce. Pak už to bylo, jak jsem psala.
Nic nebylo chladnokrevné, vypočítavé, prostě náhlý nápad o zapůjčení na foto. Kdyby mi paní řekla, at ho po fotce vrátím na místo, udělala bych to.
Náhoda - kdo ví? Ale žádné podlézání a záminky. Opravdu, být na světě víc lidí, jako jste Vy, to by tady byl ráj.
Totalita hadr.
Můj syn jel před několika lety Sázavu a stejný kožený australák s klokanem vylovil nečekaně zcela promočený z vody vedle lodě. Asi na ně máme štěstí.
Tak Vám přeju, aby Vám v hospodě taky něco dali. Ale nakládačku ne. Třeba čepičku s rolničkami.
Jaga.
0x
Klobouk je nádhernej. Ošetřila bych ho lehce něčím speciál na kožené výrobky. Indulonu neé! Ta obsahuje vodu, a ta rozvolňuje kůži. Mohu dodat proužek kožešiny z nutrie, jestli to na to půjde.
Jinak Jaguš a Inžo, jste moje krevní skupina. Taky jsem byla samý fesťák. A všechny ty Žalmany, Křesťany, Tichoty, Samsony, Brontíky, Kameloty, Wabiho, Vlastu Rédla, Mertu, Dobeše, Plíhala, Dědečka ap. jsem zažila naživo a zblízka. Už jen ta cesta vlakem, kde hulákal celej vagon, duněly kytary, kolovaly čutory... To byla úžasná atmosféra té předlistopadové doby. To už je v nenávratnu, ale zůstane to v duši.
Děvčata milá, čeká mě teď za pár dní Prázdniny v Telči, /31.7. - 16.8./, ale celé to nedám, stačí mi 2 - 3 dny toho nejlepšího. 15. 8. Kutnohorská Kocábka a ke konci prázdnin Újezdské babí léto v Újezdu u Litomyšle. Uvidíme, co mi bude přáno. Stačí najednou nějaká pitomá nemoc - a plány se mění ze dne na den. Snad se aspň něco zadaří.
Přeji hezké léto! Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.