Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc v době těhotenství vs mateřská

Od: erika29 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, marodim dva měsíce a nyní jsem zjistila že jsem těhotná, budu ještě marodit měsíc pak budu dále podnikat až do konce těhotenství.Dostanu normálně mateřskou když tedka marodim?Platím jsi nemocenskou už rok.někde jsem četla že mi pak můžou vypršet dny a nedostanu pak nic jak to je?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ehelada*
hodnocení

0x

Dobrý den,

nemocenskou si musíte platit alespoň 180 dní v posledním roce před nástupem na mateřskou. viz článek s časopisu Betynka

antynka*
hodnocení

0x

A není to náhodou 270 dní?

hodnocení

0x

Už tady bylo napsané o mateřské OSVČ asi úplně všechno... jako OSVČ musíte mít 180 pojištěných dnů před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství a zároveň 270 pojištěných dnů ve dvou letech před nástupem na PPM, ty se ale mohou počítat i z předchozích zaměstnání.Pokud si platíte nemocenské pojištění a splňujete uvedené podmínky, máte nárok jak na nemocenskou tak na PPM. Jaké dny by Vám měly vypršet?

erika29
hodnocení

Známa marodila během roku a pak jí přišel dopis že promarodila 180dní a tudíž už nedostane peníze.Ikdyž jsi platila nemocenskou jako podnikatelka.Ale plno lidi marodí třeba rok a nemocenskou normálně berou.

Ono je to trochu jinak: podle zákona 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, platného od 1.1.2009, lékař po 180 dnech enmoci přezkoumá zdravotní stav pacienta a pokud uzná, že jeho zdravotní stav se delším léčením už nezmění, ukončí neschopenku a tím i vyplácení dávek.
§ 59 Ukončování dočasné pracovní neschopnosti
(1)

Ošetřující lékař rozhodne o ukončení dočasné pracovní neschopnosti

a) pojištěnce, jestliže vyšetřením zjistí, že mu jeho zdravotní stav umožňuje vykonávat dosavadní pojištěnou činnost, a to dnem, kdy tuto skutečnost zjistil, nebo nejpozději třetím kalendářním dnem od tohoto vyšetření,

b) pojištěnce, jestliže uplynulo alespoň 180 dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti a vyšetřením zjistí, že jeho zdravotní stav je stabilizovaný,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]