Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hliníková víčka na zavařování

Od: rybicka®

Zdravím, používá ještě někdo při zavařování hliníková víčka, která se musela na hrdlo sklenice zamáčknout plastovou hlavicí? Mám jich asi po máti hromadu, úplně nových a je mi líto je vyhodit...Co s tím? Všichni teď používají šroubovací. I když hliníková jsem viděla taky prodávat, ale asi to nikdo moc nekupuje...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Víčka Omnia používám dosud ráda, zamačkávám je takovou plastovou hlavicí.

Do větších sklenic pod ně dávám okurky a nahrubo strouhaná jablka /v zimě do štrúdlu, do žemlovky.../, do menších si zavářím červené kapie.

Pokud jsou zcela nové, brala bych je hned a ráda. Určitě bych je využila. *palec* Jaga.

hodnocení

No vida :) Odkud jste babi?

Napíšu VP. Jaga.

hodnocení

1x
Šroubovací se dají použít opakovaně, sklinka hlavně pak jde zavírat při konzumaci. Dnes už asi používá klasiku málokdo. I v obchodě koupíte z 90% šroubovací kompoty. Jinak my měli takové spony, víčka se nemusela ničit hlavou. Spony se po vychladnutí sundaly.

km
hodnocení

0x

omnia víčka? ano, naposled jsem koupil med od včelaře takto zavíčkovaný. darujte, nevyhazujte.

hodnocení

Před časem jsem nabízela známému včelaři sklenice, chtěl jen ty na šroubovací víčka. To jsem ještě nevěděla že najdu ta hlníková...Sklenice už nemám. Ale děkuji za odezvu, ještě se poptám :)

hodnocení

0x

Jestli jich máte větší množství, zkuste je někomu darovat. Třeba přes tenhle web.

mll
hodnocení

0x

Stále se prodávají, maji to normálně v domácích potřebách. Sklenice snad i s víčkem, a kromě toho náhradní víčka. Jo a taky plechové konzervy, to mi přijde ještě zajímavější, ani by mě nenapadlo, že se taková věc dá dělat podomácku. Ale o použití moc nevím. Ani nevím, jak moc se to kupuje. Dřív jsme to používali, ale to se ještě hodně zavařovalo i ve městě ("jedlá složka veřejné zeleně" byla uplynulých 40 let systematicky likvidována a až teď někdo objevil, že by mohl vysázet i něco jedlého (prezentováno právě pod tímto názvem), takže je to zatím na úrovni akademických úvah když je potřeba popsat nějaký ten papír).

Dávno jsem v tom nic neviděl. Možná naposledy nějaký med. Dneska se všechno dělá na šroubování. Ale viděl jsem ještě starší level, skleněná víčka s gumou, kupodivu ty asi 50 let staré kompoty byly stále jedlé.

Určitě bych to nevyhazoval, i když víčka bez sklenic moc použitelná nejsou (a sklenice se prodávají s víčky; ovšem víčka počítaná jsou na jedno použití (byť se používala opakovaně), sklenice se používají opakovaně). Jak píší ostatní, někomu to darujte. Někomu, kdo hodně zavařuje.

olin
hodnocení

0x

Osobně bych to hodil do kontajneru na kov nebo sběrný dvůr. Také jsme bouchali rukou nebo paličkou přes utěrku do víček přes ty zavařovací hlavy, aby to těsnilo. Hlavy samozřejmě odcházely úměrně s kvalitou od daného výrobce. Dnes je vše na závit, tedy rychlejší systém a v obchodě jsem nic s hliníkovým víčkem dlouho neviděl. Oni to ani sběrny nevykupují, protože to ani nikdo nechce zpracovávat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]