Nejste přihlášen/a.
Pěkně zdravím! Našla jsem v komoře zapomenutou sklenici medu. Mohla tam stát i 3 nebo 4 roky. Zajímá mě, jestli v sobě starý med uchovává nějaké zdraví prospěšné látky. Všechny? Trošku? Nic? Mám medu poměrně velkou spotřebu. Téměř denně dávám do prochladlé velké sklenice bylinkového čaje lžíci medu a šťávu z půlky citronu. A věřím tomu, že je mi to ku prospěchu. Med kupuji od místních včelařů, věřím, že je kvalitní.
Zapomenutý med mohu dát místo cukru do nějakého sladkého pečiva, ale třeba je tu mezi rádci i včelař, který mi ke kvalitě starého medu něco sdělí.
6x
doplněno 10.04.26 20:36: Nemáte zač.
Některé prospěšné látky, co jsou v medu, ničí teplo. Není to okamžité, takže je možné dát si do čaje med a ten vypít. Ale dát si čaj s medem do termosky a vypít ho za půl dne, to je jiná. Takhle to dělal můj známý, na výlety si bral krom piva i čaj s medem v termosce.
Také při ohřátí starého medu je třeba opatrně, nezahřívat zbytečně moc a dlouho.
Cukr přírodní v medu je přirozený konzervant. Ale: působí na mozek jako rychlý zdroj energie, ale jeho nadbytek funguje jako droga: stimuluje produkci dopaminu (pocit odměny a závislost), krátkodobě zlepšuje náladu, ale dlouhodobě otupuje myšlení, zhoršuje paměť, schopnost učení a zvyšuje riziko depresí. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.