Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám šedý zákal, v jakém rozsahu nevím, jdu v září na kontrolu. Chtěla bych se zeptat, jak probíhá případné odstranění a hlavně kde. Jestli musí být doporučení lékaře ajestli on vybere zařízení, nebo se mohu sama pozeptat kam bych mohla nstoupit, případně jako samoplátce,dík,d
6x
Jak probíhá případné odstranění? Chirurg vytvoří v rohovce nebo skléře malé řezy, kterými zavede sondy, vytvoří kruhový, asi půlcentimetrový otvor v přední straně pouzdra čočky (typicky laserem nebo ručně), do oka se aplikuje ochranný gel, ultrazvukem se rozbije (emulzifikuje) zkalená čočka. Výsledná hmota se odsaje z oka ven. Do původního pouzdra čočky se následně vloží umělá čočka. Je složená (zatočená do roličky) aby prošla sondou a v oku je rozbalena a usazena.
5x
Osobní zkušenost zatím nemám, ale můj otec absolvoval tenhle zákrok před pár lety. Operovali mu, vzhledem k jeho věku a určitému riziku anesteze, obě oči zároveň. Výsledek si velmi pochvaloval. Mojí přítelkyní to dělali nedávno. Údajně žádný větší rozdíl nepozoruje. Takže je to asi jak u koho.
Doporučení lékaře samozřejmě potřebujete. Přítelkyni očařka doporučila i konkrétní zdravotnick zařízení, ale bylo na ní, kam se nakonec obrátí.
3x
Mám jen zprostředkovanou zkušenost od své tchýně.
Stále nechtěla na operaci, že to nepotřebuje. Oční lékařka jí sice sdělila, že to bude horší, ale tchýně nechtěla.
"Nasadili jsme na tchýni hodnou známou, která měla svoji maminku čersvě po operaci.
Klaplo to a babička souhlasila. Jeden týden jedno oko, za týden druhé.
Pak nás zlobila tím, že vše viděla lépe, jak my. Paní za oknem za záclonou, koně v dáli, kam jsme nedohlédli.
Zákrok trval asi 15 minun, včetně dopravy na sál. Nebolelo jí to.
Já jsem chodil na píchání do oka každý měsíc, takže jsem viděl jak jsou spokojeni ti, co již byli na jedno oko a přišli na druhé.
Samozřejmě musíte jít k očaři, aby Vám dal doporučení na "kliniku" kterou si vyberete ve svém okolí.
2x
poradte.cz/...
doplněno 21.03.26 11:06:
Nemáte zač.
V mém nedávném dotazu, který zde připomenul Ben, skutečně najdete mnoho užitečných informací. Teď dodám, jaký výběr pracovišť jsem měla já. Lékařka mi nabídla odjet brzy ráno autobusem, který sváží pacienty z mnoha míst okresu, do Brna. Odpoledne autobusem zpět. Brno nevyžaduje předoperační vyšetření. Druhá možnost byla místní nemocnice. Ta vyžaduje týden staré předoperační vyšetření. Zvolila jsem místní nemocnici. Na předoperační vyšetření jdu příští týden jen k praktikovi.
Doporučuji, abyste nečekala do podzimu. Sice nevím, jak rychle se šedý zákal zhoršuje, ale spolužačka se jednou zmínila, že jí při zákroku sdělili, že přišla skoro na poslední chvíli. A od svých dětí vím, že můj bývalý manžel přišel na zákrok opravdu hodně pozdě a výsledek zřejmě nebyl takový, jaký mohl být o měsíce dříve.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.