Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč filmové postery jsou v 99% bílý text na tmavém

Od: herd®
čistě náhodou jsem viděl víc filmových plakátů(i starších) po sobě a našel společný znak, že název filmu je velký bílý text kapitálkami na tmavém/hnědém pozadí... v 90% určitě
všimli jste si toho taky? Zajímě, dokázal by někdo vysvětlit jak se k tomu došlo, proč zrovna bílá na tmavém(většinou černém)...
(jeden zřejmý důvod je maximální kontrast, to není třeba rozporovat)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Že by proto, že exponovaná místa na filmovém pásu jsou černá? Tedy u běžného filmového negativního procesu se světlocitlivými solemi stříbra.

Negativ = černé písmo na bílém podkladě. Pozitiv = bílé písmo na černém podkladě.

Ječtě to trochu rozvedu. Film začal jako němý a černobílý. Na filmovém pásu - černobílém negativu - (původně z hořlavé nitrocelulózy) typické šířky 35 mm je nanesena vrstva stříbrných solí. Po osvitu (vystavení světelnému záření) se přemění halogenidové stříbrné soli na kovové stříbro, které vytvoří tmavé části negativního filmu.

Sejmete-li kamerou černé písmo na bílém podkladě, dostanete v negativu písmo bílé na černém podkladě. To je první stadium, kdy vidíte váš film.

V další fázi se vytvoří stejným postupem první kopie z originálu (ta už je pozitivní), sestříhá se a až nakonec ze sestříhané kopie se vytvoří komerční kopie.

Protože jako první vidíte negativ, jsou první upoutávky negativní.

Proč filmové postery jsou v 99% bílý text na tmavém

km
hodnocení

0x
ne, nevsiml jsem si to. pisete starsich, ale to je vagni, nicnerikajici...

wtf
hodnocení

0x
Nevím o čem mluvíš. Dal jsem si vygůglit "starší filmové plakáty" - obrázky, pak "staré filmové plakáty", a většina je jich prostě barevných. A když dám "černobílé filmové plakáty" tak je to s černým/bílým písmem tak napůl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]