Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žlutý půlený hrách - komu jde rozvařit?

Od: dom®

žlutý půlený hrách - jakto že už NEjde rozvařit?

Dříve to šlo a již několikátý rok to nejde: rozvářím už kolikátý den -ale půlky jsou stále tvrdý a voda čirá.

Děkuji předem

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

To je starý hrách. Možná že i několika letý z kdoví odkud, z jakých rezerv. Jinak nezměkne ani v papiňáku! Rozmixovat leda.

//Nebo to může být nějaká nově vyšlechtěná odrůda, nebo třeba i něčím, nějakým herbicidem/chemií ošetřena? Ale to jenom spekuluji.//

V kovbojkách jsem viděla mnohdy, jak si v kotlíku vaří k večeři fazole, a k tomu opékali slaninu. Vždycky jsem si říkala, jak to mohou uvařit. Luštěniny se přece 1 den namáčejí a pak dost dlouho vaří.

Do té doby, než jsem si vypěstovala svoje bílé, barevné fazole i hrách na zahradě.

Celý rok bylo lehké s nimi vařit. Byly za chvilku měkké.

fly

Fazole Pinto byly hlavní volbou kuchařů na cestách. Sušené jsou snadno přenosné a mohly se máčet celý den ve vagónu. Jejich příprava večer, jakmile se posádka usadila na noc, byla poměrně jednoduchá.

Tak tyhle fazole jsou vynikající, ty miluji. Moučnaté byly, krásně se navařily. Jenom jak čtu, že mají být lehce pikantní, tak to jsem nepozorovala.

fly

To je jasné, že měli nějaký takový druh fazolí který se dá. Druhů bylo dost.

Je zajímavé, že jsem před Vánocmi chtěla koupit v Albertu zelený hrách na polévku. Přece jenom mi zelená hrachovka připadá vhodnější a chutnější. Nepochodila jsem, měli pouze ten žlutý. Dá se ale koupit jinde, třeba Country life.

Zde Gengel, kde i sami píší, že zelený hrách je vařený za chvíli. Zajímavá stará odrůda dosahuje až 180 cm!

gengel.cz/...

Naši zemědělci zvyšují výměru osevu hrachu, tedy v roce 2024. Bohužel, je to ale žlutý hrách. Dobře se pěstuje, vhodný pro lidskou i krmnou spotřebu.

saaten-union.cz/...

fly

Tak byl asi vyprodaný. Jinak stejný výrobce hrách zelený za 26kč. To je hrůza už nemáme ani hrách. *sok*

To už je fakt hrůza, když nemáte ani na půl bochníku chleba. Na sociálku jste se už obrátil?

halamus

My o voze a vy o koze ;)

hodnocení

2x
Asi zbytečná otázka (když to dříve šlo), ale vaříte v neslané vodě? Solit by se mělo až ke konci.
liska5

Taky namáčet aspoň přes noc by se měl.

dom®
hodnocení

namáčíme, vaříme pozvolna a bez soli, ale NErozvaří se ...jako by byl z umělé hmoty

Vajíčka se taky nerozvaří :)

halamus
hodnocení

2x

To jsem psal 07.01.26 14:34:
Dloucho jsem nevařil hrachovou kaši, tak mi to nedalo a vařil jsem ji 2×, v době položení otázky a dnes. Pokaždé hrách namočený přes noc, hezky nabyl na objemu, vaření 40 minut.
Poprvé v neosolené vodě, napodruhé ráno hrách propláchnut a pokračování v pořádně slané vodě. Mám dojem, že po uvaření ve slané vodě byl měkčí.
Tož nebojte se solení, alespoň u hrachu.

Dodatek, šlo o nově zakoupený žlutý půlený hrách v LIDLu, ale myslím si, že na zdroji nezáleží.

dom®
hodnocení

a Váš výsledek je jaký? -= asi máte měkký hrách -jako já,

ALE: rozvařená kaše hrachová -se ale nekonala.

Ani po několikátem slití se nerozvařil - naopak každá další voda byla čirejší a čirejší ..až jako jen barva slabý čaj,

hodnocení

2x

Staré luštěniny mají problém změknout. Hrách vůbec ne.;) Můžu nevyžádanou radu, Dá se koupit hrstkové směs na poévku. Hrách, čočka, fazole, kroupy. Dobře se vaří a je z toho oprvdu chutná polévka. Tochu česneku, majoránky, zásmažku na špeku. Paráda veliká.

Hrách nezměkne vůbec.

hodnocení

1x

Jak jsem psal vedle, žlutý hrách jsem namočil přez noc, ráno byl měkký, křupavý ale syrový.

Vodu jsem slil a dal novou a uvařil jsem ho v papiňáku, trochu se rozpraskal, chutnal uvařeně ale rozvařený nebyl.

Rozmixoval jsem ho tyčovým mixerem a byla z něj výborná kaše.

(Podle oka bych nečekal, že se jakýmkoli delším vařením rozblemcne a rozteče samovolně.)

dom®
hodnocení

..no právě: dřív se rozvařil na hedvábnou kaši sám hned, ani se nemusel mixovat -ALE: mix.stejně neudělá tu konzitenci -zase se to sedimentuje

@dom - jak píšu, kupujte ten zelený hrách.

Ale v Albertu jej nemají, opět jsem kontrolovala. Až pojedu do Prahy, tak snad seženu v Globusu, nebo budu muset do Country life.

Dá se koupit také na Košíku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]